A saját bőrünkön is sokszor tapasztaltuk már, hogy milyen fájdalmat tud okozni, ha elutasítanak minket. Egy ilyen élmény sokszor az egész életünket meghatározza, nem csoda, hogy számos művészeti alkotás témáját is megihlette - arról viszont kevesebb szó esik, hogy milyen pszichológiai hatásai vannak.

ThinkstockPhotos-504756290

Valóban fizikai fájdalmat okoz

MRI-vizsgálatokkal kimutatták, hogy amikor elutasítanak minket, az agy azon területei aktiválódnak, amelyek akkor szoktak, ha fizikai fájdalom ér minket. Ezért egy szakítás vagy a kiközösítés neurológiai értelemben véve is fájdalmat okoz.

Paracetamollal kevésbé fáj az elutasítás?

Sokan tartják úgy, hogy a szomorúságra, a lélek fájdalmára egyedül az idő lehet a gyógyír, ám mivel a kutatások szerint az elutasítás az idegrendszerben ugyanolyan hatást vált ki, mint a fizikai sérülés, így paracetamol-tartalmú fájdalomcsillapítókkal enyhíthető. Az erre vonatkozó vizsgálatokban résztvevők közül, akik ilyen gyógyszereket kaptak, azoknak enyhült a fájdalmuk, akik viszont titokban cukortablettát vettek be, azoknál nem mutatkozott változás. Változás ide vagy oda, a gyógyszer ilyen esetben maradjon csak a gyógyszeres szekrényben!

Az evolúciós fejlődésben az elutasításnak fontos szerepe volt

Vadászó, gyűjtögető elődeinknél a törzsből való kiközösítés – vagyis az elutasítás – egyet jelentett a halálos ítélettel, egyedül ugyanis kevesen élték túl. Az evolúciós folyamatokat kutató pszichológusok szerint ezért az agyunk kifejlesztett egy olyan reakciót, amely előre figyelmeztet minket, ha a kiközösítés kockázata fennáll. Azok ugyanis, akik komolyan vették a vészjelet, érzékelték a lehetséges kiközösítés fájdalmát, nagyobb valószínűséggel mutattak a későbbiekben helyes magatartást annak érdekében, hogy a törzs tagjaival maradhassanak.

Az érzelmi fájdalmat élesebben vissza tudjuk idézni, mint a fizikai sérülést

Próbáljunk felidézni egy olyan balesetet, amelynek során komoly fizikai fájdalmat kellett átélnünk. Az emlék valószínűleg kellemetlen lesz, de nem vált ki újra heves fájdalmat. Amikor viszont egy nehéz szakítás jut eszünkbe, az összes azt kísérő emlék feltör bennünk, és az agyunk úgy fog reagálni, ahogy a szétváláskor tette: fájdalmat fogunk érezni. Mivel mindig is szociális lények voltunk, az agyunk megtanulta priorizálni azokat a rossz élményeket, amikor elutasítottak minket, hogy a későbbiekben megelőzhesse a folyamatot. Ez ugyanis evolúciós szempontból a túlélés miatt volt fontos.

Az elutasítás bizonytalanná tesz

Mindannyiunknak alapvető igénye van arra, hogy egy csoporthoz tartozzon. Amikor viszont elutasítanak minket, megkérdőjelezzük a helyünket a világban, bizonytalanná válunk, a magány és a kirekesztettség érzése a viselkedésünkre is hatással van. Attól viszont, ha újra becsatlakozunk egy csoportba, ismét erősnek és értékesnek érezzük majd magunkat.

Agresszívvá tehet

Az Egyesült Államok Sebész Szövetsége adta ki azt a jelentést, amely szerint az elutasításnak nagyobb szerepe volt abban, hogy a kamaszoknál erőszakos viselkedés alakult ki, mint a drogoknak, a gyógyszeres befolyásoltságnak vagy a szegénységből fakadó bűnözésnek. Így az iskolai vagy a nők ellen elkövetett erőszak hátterében is legtöbbször ez állt.

Pusztító hatással van az önbecsülésre

Egy kapcsolat sikertelenségéért a gyász kezdeti időszakában gyakran okoljuk magunkat: hibákat követtünk el, nem vagyunk elég jók, elég szépek, elég szerethetők. Ezek a gondolatok pedig óriási pusztítást végezhetnek az önbecsülésünkön, szinte feleslegesen, hiszen a legtöbb elutasításra a romantikus kapcsolatokban a vonzalom hiánya miatt kerül sor. Illetve azért, mert a két fél rájön, hogy mégsem illenek össze, mást akarnak az élettől vagy rossz az időzítés. Önmagunk hibáztatása viszont csak fokozza azt a fájdalmat, amit az elutasítás miatt érzünk, és megnehezíti, hogy visszanyerjük az érzelmi stabilitásunkat.

Csökkenti az intelligencia-hányadosunkat (átmenetileg)

Elég volt annyi, hogy felidézzék az elutasítást, amit átéltek, és az emberek többsége máris rosszabbul teljesített az IQ-teszten – legfőképp azoknál a feladatoknál, amelyeknél a rövidtávú memóriát és a döntéshozatalt vizsgálták. Ez nem is csoda, hiszen az elutasítást követően sokaknak nehezére esik tisztán gondolkodni.

Az idegenek elutasítása is fáj

Gyakran olyanoktól is alaptalanul negatív reakciókat kapunk, akik nem is ismernek igazán. Az viszont, hogy egy teljesen idegen ember utasít el minket, furcsa módon nem csökkenti a bennünk kialakuló negatív érzések intenzitását.

Vannak olyan pszichológiai módszerek, amelyekkel az elutasítás kezelhető

Bizonyos terápiák pont arra fókuszálnak, hogy csökkentsék a lelki fájdalmat, a haragot és az agressziót, amit az elutasítás vált ki az emberekből, és segítsenek nekik visszaépíteni a megtépázott önbecsülésüket. Így megakadályozzák a lelki, érzelmi, illetve a viselkedésben kialakuló komolyabb károkat.

Még több érdekes pszichológiai témájú írást találtok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: psychologytoday.com