5 dolog, amiért felnőtt fejjel is érdemes naplót írni

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen nő, aki az iskolás évei alatt komplett füzeteket és kemény fedelű naplókat töltött meg a gondolataival. Még ha a gondjaim nem is oldódtak meg egy csapásra, az biztos, hogy könnyített rajtam az írás, mint ahogy ezt a Psychologies cikke is alátámasztja.

A naplónknak megnyílhatunk

Ha naplót írunk, akkor az olyan, mintha egy képzeletbeli baráttal beszélgetnénk. Megoszthatjuk vele minden gondolatunkat és azokat a dolgokat is, amiket másoknak esetleg nem merünk elmesélni. Nem újdonság, hogy írni sokkal könnyebb, mint például szavakban kifejezni az érzéseinket. Ezzel a módszerrel ki tud törni belőlünk minden gondolatmenet, de az írás segíthet megérteni és továbbhaladni is. Elfojtás és bezárkózás helyett legalább ebben a formában adjátok ki magatokból azt a sok mindent, ami odabent rekedt! Meglátjátok meglesz az eredménye!

Dokumentáció a saját életünkről

Amikor valaki rendszeresen – akár éveken keresztül – naplót ír, gyakorlatilag egy nagyszerű anyagot gyűjt össze magáról. Ezeket a feljegyzéseket visszaolvasva könnyedén vonhatunk le aztán következtetéseket, sőt nagyszerűen láthatjuk a belső fejlődésünket, a viselkedési mintázatainkat, de feltárulhat előttünk a saját magunkkal való viszonyunk is. Önismereti utazás ez, amiben felfedezhetitek azokat a tulajdonságaitokat is, amikről talán még nem is tudtatok.

Pszichológus helyett pszichológus

A naplóíráshoz semmi más nem kell, csak egy füzet és egy toll. Költséghatékony, de annál eredményesebb módszer, ha például elakadtunk az életünk valamely területén. Sokszor nem is gondolnánk, de nagyon is fontos, hogy időnként beszélgessünk önmagunkkal. Ezt akár ilyen formában is megtehetitek. Tapasztalatból tudom, hogy az írás nagyon is jótékonyan hat a lélekre és képes felszabadítani az energiákat a lelkünkben. Próbáljátok ki, ha még nem tettétek volna!

Szárnyaló kreativitás

Akárhogy is nézzük, az írás egy kreatív folyamat, egy olyan kommunikációs forma, amiben amellett, hogy megmutathatjuk magunkat, még a képzeletünket is fejleszthetjük. Gondoljatok csak bele, a művészek, írók, költők mind tele vannak jegyzetekkel, és szinte amint megszületik egy gondolat a fejükben, azonnal felírják azt. Ha szeretitek az irodalmat, vagy fejlesztenétek magatokat az írás, netán kifejezetten a kézírás terén, akkor ennél jobb módszert nem is találhatnátok.

Történelmet írhatunk magunknak, magunkról

Szívesen lennétek a főszereplői egy könyvnek? Itt az alkalom! Foglaljátok írásba a saját történeteteket! Ilyen formában hangot adhattok az álmaitoknak, a céljaitoknak, de kiírhatjátok magatokból a negatív érzelmeket, a fájdalmat, a csalódást is. Az pedig csak rajtatok áll, hogy a jövőben átadjátok-e ezeket a gyűjteményeket az utódaitoknak…

Nyitókép: Thinkstock