Hogyan szabadulhatunk meg a másokkal való összehasonlítgatás állandó kényszerétől?

„Az összehasonlítás az öröm gyilkosa” – mondta anno Theodore Roosevelt, és ha jobban belegondolunk teljesen igaza volt. Az ember ősidők óta verseng és akarva akaratlanul is másokhoz viszonyítva határozza meg magát. A gond akkor kezdődik, amikor ez kórossá válik. Lássuk, hogyan küzdhetjük le a problémát!

1. Legyünk tisztában azzal, hogy az állandó hasonlítgatás gondot okoz a mindennapjainkban, majd kerüljük el a kiváltó tényezőket!

Fontos, hogy felismerjük, amikor irreálisan hasonlítgatjuk és kritizáljuk magunkat mások közösségi médiában posztolt fotói és életeseményei kapcsán. Miért gondoljuk, hogy a többiek jobbak, boldogabbak, elégedettebbek, mint mi? Talán éppen azért teszik az örömüket nyilvánossá, mert állandóan a visszajelzésekre várnak. Akkor ki akar megfelelni kinek? Ha ezeket végiggondoltátok, akkor készítsetek egy listát arról, milyen gyakran és miért méregetitek magatokat az ismerőseitekhez, és gondolkodjatok el azon is, hogy ez milyen irányban befolyásolja a mindennapjaitokat. Ha ez tényleg ekkora problémát okoz, akkor inkább kerüljétek az összehasonlításra buzdító lehetőségeket, fókuszáljatok ehelyett a valódi értékekre az életetekben!

2. Emlékeztessük magunkat sűrűn arra, hogy a külsőségeket nem lehet összehasonlítani a belső értékekkel!

Ez egy nagyon hasznos tanács, hiszen a legtöbben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy egy ember nem csupán külső adottságokból, csillogó ruhákból és tökéletes frizurából “áll”, hanem más egyéb fontos tulajdonságokból is. Mivel valószínűleg ti sem vagytok híres színészek vagy zenészek, akik életük nagy részét a színpadon és a kamerák kereszttüzében töltik, jobban jártok, ha a valódi és kézzel nem fogható értékekre koncentrálok. Nem kell mindent a nyilvánosság elé tárni, és arra sincs szükség, hogy másoknak bizonygassátok, mennyire jó, vagy éppen nehéz az életetek. Építsétek inkább a belső egyensúlyotokat, és örüljetek az élet nem materiális ajándékainak!

3. Ismételjük el ahányszor csak szükséges: „A pénz nem tesz boldoggá”!

Lehet, hogy klisé, amit mindenhol hallani, és biztosan sokan nem értenek egyet ezzel a gondolattal ebben a felgyorsult és anyagias világban, de azért mégiscsak érdemes elgondolkozni rajta. A pénz és az egyéb anyagi javak állandó hajszolása helyett inkább gondoljátok át, mi tenne valóban boldoggá titeket!

4. Legyünk hálásak az életben azért, amink van!

Figyeljétek meg az apró dolgokat a világban és találjatok örömöt az egyszerűbb dolgokban! Ez előmozdíthatja a személyes boldogságot és elégedettséget, és segíthet a másokkal való összehasonlítgatás leküzdésében is. Ne egy újabb ruha vagy táska legyen a mérce!

5. Önostorozás helyett használjuk a másokhoz való viszonyítást motivációként!

Ha végképp nem tudtok megszabadulni a hasonlítgatástól, akkor fordítsátok a dolgot a javatokra! Hogyan? Gondolatban gyűjtsétek össze, kik azok, akikre valamiért felnéztek, akik képesek titeket inspirálni, sőt előrelendíteni, és alakítsátok úgy az életeteket, hogy ezekből a „példaképekből” meríthessetek pozitív energiát. Féltékenység és önostorozás helyett érdemes arra gondolni, hogy lehet, hogy ők is ezt a technikát alkalmazzák.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)