csontok-40-felett

Így maradhatnak erősek csontjaink 40 felett is

A csontritkulás népbetegség Magyarországon, pedig könnyen megelőzhető, vagy lelassítható a csontok és az ízületek öregedése.
  • A hormonváltozás is befolyásolhatja csontjaink állapotát.
  • Egyes nyomelemeket nagyobb mennyiségben kell bevinnünk a szervezetünkbe, hogy egészségesek legyenek csontjaink 40 felett is.
  • A mozgás, a kielégítő alvás és a helyes táplálkozás lehet a kulcs.

40 éves kor felett egyre több dologra kell figyelnünk. Nem elég, hogy a menopauza játszadozik a hangulatunkkal, alvászavart okozhat és az anyagcserénk is lelassul, de még csontritkulást is okozhat. Utóbbinak azonban több oka is lehet, nem foghatunk mindent a korosodásra.

„A csontritkulásnak alapvetően kétféle típusa van, az egyiknél ez maga a betegség, ennek rizikóját az életkor mellett két tényező emeli. Az első az öröklött hajlam: akinek az édesanyja csípőtörést szenvedett, vagy összeroppant a csigolyája, annál genetikai okok miatt magasabb a kockázat. A második rizikótényező az életmód és az étrend, ami már gyerekkortól számít.

Aki ugyanis nem mozog rendszeresen, kevés kalciumot fogyaszt, szervezete pedig a kelleténél kevesebb D-vitaminhoz jut, annál eleve megnő a későbbi csontritkulás kockázata”

– nyilatkozta egy korábbi cikkünkben prof. dr. Takács István belgyógyász, endokrinológus, klinikai genetikus, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója.

Csontok 40 felett: A kalciumhiány tünetei

A csontritkulás egyik legalapvetőbb kiváltó oka tehát a kalciumhiány. Ennek azonban vannak olyan, könnyen felismerhető tünetei, amelyek észrevételével megelőzhetjük a nagyobb baj kialakulását.

Ha a szervezetünk nem jut elengedő mennyiséghez ebből az ásványi anyagból, azt többféle tünettel is jelzi. Ilyen például a haj gyengülése, fénytelenné, töredezetté válása, valamint a körmök gyengesége és fénytelensége. Ezen kívül az ingadozó vérnyomás és a heves szívdobogás is utalhat arra, hogy valami nem stimmel a kalciumbevitelünkkel. De a kellemetlen izomgörcsök és a végtagzsibbadás is intő jel lehet.

Mivel a fogainknak is szükségük van kalciumra, a gyakoribbá váló fogfájás és a szuvasodó fogak is arra figyelmeztetnek, hogy érdemes fokozottabban odafigyelni a kalcium pótlására.

Erős csontok 40 felett: Mennyi kalcium kell?

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni, naponta 800-1200 mg kalcium bevitele ajánlott. Annak, aki aktívan sportol, akár 1500-2000 mg is lehet a kalciumigénye. Épp ezért, ha aktív életet élünk, sportolunk, valamint szeretnénk megelőzni az idősebb korban, illetve nőknél a menopauza után jelentkező oszteoporózist, vagyis a csontritkulást, figyeljünk arra, hogy tudatosan támogassuk szervezetünket a kalciumbevitellel.

Így biztosak lehetünk benne, hogy az izmaink, a szívünk és a keringésünk, valamint a csontjaink is egészségesek maradnak, és aktív mozgás közben is jól működnek.

csontok-40-felett

Csontokhoz 40 felett: A kalcium felszívódásához szükségünk van K2- és D-vitaminra is. (Fotó: Getty Images)

Jó tudni, hogy a csontritkulás elkerülésében segíthet a tudatos, kalciumban és ásványi anyagokban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás is. Fontos itt megemlíteni, hogy a K2- és a D-vitamin is elengedhetetlen ahhoz, hogy a kalcium jól hasznosuljon a szervezetben.

Erős csontok 40 felett: Kulcs az étrend

Az egészséges táplálkozás részeként legkönnyebben tejtermékekből, például tejből, sajtból, túróból, joghurtból vihetjük be szervezetünkbe a kalciumot. De zabpehelyből, szezámmagból, olajos magokból, babból, lazacból, brokkoliból is hozzájuthatunk ehhez a fontos ásványi anyaghoz. A fokozott és tudatos kalciumbevitel elengedhetetlen a csontritkulás megelőzésében.

Mivel a kalcium sok ételben megtalálható, úgy tűnhet, hogy nagyon egyszerűen hozzájutunk – ennek ellenére a felnőtt lakosság jóval kevesebbet visz be belőle az ajánlott mennyiségnél. Az ajánlott kalciummennyiség körülbelül fele származhat táplálkozásból – a maradékot nem árt máshonnan pótolni, hogy szervezetünk biztosan hozzájuthasson az egészséges működéshez szükséges mennyiséghez.

Terhesség és szoptatás alatt is emelni kell a kalciumadagot (a magzat fejlődése az anyától vonja el a kalciumot), amit táplálkozással nem lehet fedezni. Tehát várandósan és szülés után is vegyünk magunkhoz olyan étrend-kiegészítőket, melyekben van kalcium – és annak felszívódását segítő vitaminok is. A 40 felett szülő anyáknak erre a tápanyag-pótlásra még jobban kell figyelnie!

Erős csontok 40 felett: Mozgás minden nap!

Nem csak a csontritkulás miatt, hanem a megfelelő anyagcsere és a jó vérkeringés érdekében is fontos a rendszeres mozgás 40 felett.

Ha nincs időnk minden nap sportolni, akkor sétáljunk sokat, lépcsőzzünk, járjunk gyalog vagy biciklivel! Hetente háromszor pedig érdemes olyan mozgást végezni, ami amellett, hogy az erőnlétünket is fejleszti, az izomtömegünket is növeli – hisz

40 felett fokozatosan csökkenni kezd az izomzatunk.

Az egészséges csontok, ízületek megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a vázizomzatunk is erős maradjon, úgyhogy ha eddig ódzkodtál a súlyzóktól és az edzőtermi mozgástól, akkor ideje megbarátkoznod vele!

A vitaminpótlás is fontos a csontritkulás megelőzésében. Kattints a linkre, hogy megtudd, mit érdemes szedni!

Kiemelt kép: Getty Images