Vészesen kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyar gyerekek 

Így teheted kívánatosabbá az egészséges falatokat!

Kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljesértékű gabonát fogyasztanak a 4 és 10 év közötti magyar gyerekek az ajánlottnál, ugyanakkor a szükségesnél több zsírt és sót tartalmaz az étrendjük – állapította a Nestlé Hungária az InsightLab Piackutató Kft-vel és a NutriComp Bt.-vel közös friss, reprezentatív, a gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatása. Az adatok felvételében és értékelésében több, mint nyolcvan táplálkozástudományi szakember és kérdezőbiztos vett részt, az adatfelvétel és adatelemzés közel egy éven át zajlott.

A hét évvel ezelőtti reprezentatív kutatását terjesztette ki országosra a cég, amelyben egyedülálló módon a 4 és 10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgálta. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakmai támogatásával készült felmérés azt mutatja, hogy több szempontból rosszabbul étkeznek a gyerekek, mint 2014-ben.

Túl kevés zöldség, gyümölcs, rost, tej- és tejtermék…

Az óvodások és kisiskolások naponta átlagosan 263 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ami továbbra is alig több, mint a fele a napi 400 grammos ajánlásnak. A táplálkozási naplók szerint a gyerekek mindössze 43 százaléka fogyasztott teljes értékű gabonát, így nem meglepő, hogy a kisiskolások közel harmadának az ajánlás 70 százalékát sem éri el a rostbevitele. Sárga Diána dietetikus szerint ez azért különösen aggasztó, mert a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a gyerekek egészséges immunrendszerének fenntartásához. 

A Nestlé infografikája

Jóval elmarad a kívánatos napi fél litertől a vizsgált korosztály tej- és tejtermék fogyasztása, ami miatt a csontfejlődésben fontos szerepet játszó kalciumból átlagosan több, mint 20 százalékkal kevesebb jut a szervezetükbe az ajánlott napi bevitelnél.

Mivel egyre több embert érint a laktózintolerancia (a népesség több, mint 65%-át), érdemes azzal is tisztában lenni, hogy milyen egyéb élelmiszerből juthatunk elék kalciumhoz. 

Három teáskanál chia magban (100 grammjában 631 miligram található) például több kalcium van, mint egy pohár tejben.

Egy fél pohár aszalt füge 320 milligramm, egy pohár zabpehely 200 milligramm kalciumot tartalmaz. Ha ez utóbbit egy pohár mandulatejjel készítjük el, akkor akár 300-400 milligrammal többet is ki tudunk hozni belőle. A babok, amellett, hogy remek fehérjeforrások, nagy mennyiségben tartalmaznak cinket, magnéziumot, káliumot és jelentős mennyiségű kalciumot is. Fehér babból például egy csészényi már a napi kalciumszükséglet 13%-át biztosítja.

…túl sok zsír és só, kicsit kevesebb cukor 

Jócskán meghaladja az ajánlott mennyiséget a zsírfogyasztás. Ennek egyik oka, hogy hús- és felvágottfélékből is jellemzően a zsírosabb fajtákat eszik a gyerekek. Emiatt a kelleténél magasabb a 4 és 10 év közöttiek koleszterinbevitele is, miközben az úgynevezett omega-3 zsírsavak aránya messze nem kielégítő.

Nem rózsásabb a helyzet a kicsik sófogyasztásával sem: a felmérés szerint az ajánlott mennyiség 3-4-szerese jut a szervezetükbe.

Ennek közel fele (41%) az ételek elkészítéséhez használt sóból, valamint az asztalra tett étel utánsózásából ered. Bizakodásra ad okot, hogy a hozzáadott cukorból származó energia 11 százalékkal, 11,07 százalékra csökkent a 2014-ben végzett kutatáshoz képest, ez azonban kismértékben továbbra is meghaladja a WHO ajánlásában szereplő legfeljebb 10 százalékos mértéket.

A gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott

A felmérés alapján a 4 és 10 év közötti túlsúlyos magyar gyerekek aránya továbbra is igen magas, a gyerekek 23 százalékának van súlyfeleslege. A túlsúly és elhízás aránya még magasabb (39%) azoknál a gyerekeknél, akik az ajánlottnál kevesebbet mozognak.

A Nestlé infografikája

Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke szerint elkeserítő, hogy már ilyen fiatal korban is visszaköszönnek a felnőttek helytelen szokásai. „Különösen fontos, hogy megismerjük ezt a korosztályt, hiszen ebben a korban a leginkább fogékonyak az újdonságokra, nagyrészt ekkor alakulnak ki azok a táplálkozási szokások, melyek meghatározóak lesznek felnőtt korban is” – véli a szakember.

Közös főzés: kellemeset a hasznossal

A szülők 76 százaléka egyetért azzal, hogy a közös főzés segít az egészségesebb alapanyagok elfogadtatásában, illetve szívesebben fogyasztják a gyerekek azt az ételt, amelynek az elkészítésében ők is részt vettek.

„Biztató, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek ötöde gyakran, 42 százalékuk pedig alkalmanként vesz részt az ételek elkészítésében, ahogyan az is, hogy a szülők 40 százaléka törekszik arra, hogy sok legyen a tányéron zöldségekből és gyümölcsökből” – véli Sárga Diána, dietetikus.

A szakember szerint a közös főzés jó bevezető eszköz a gyerekek egészséges és változatos táplálásához, hiszen így könnyebb megismertetni és megszerettetni velük az egészségesebb alapanyagokat, mint például a zöldségeket vagy a gyümölcsöket.

 A táplálkozási szakember azért is tulajdonít kiemelt fontosságot a közös élménynek, mert a kicsik helyes táplálkozási szokásainak kialakításában is kulcsszerepet kap a szülői példa. Ez egyformán érvényes a nyersanyagok kiválasztására és felhasználására, a konyhai eljárások továbbadására, vagy a családra jellemző étrendre. 

Tippek, ha csakazért sem kell a zöldség

Érdemes már egészen kicsi korban megismertetni a gyerekeket a zöldségekkel: attól függően, hol tart a hozzátáplálás, az édesebb ételeket keverhetjük kevésbé népszerű zöldségekkel. Ha már babakorban megszokják az ízüket, (remélhetőleg) később is kisebb ellenállást tanúsítanak majd. Ha a gyerek azt látja, hogy mi is rengeteg étel közül válogatunk a hűtőből, miért várjuk el tőle, hogy ő zokszó nélkül elfogyassza azt az egyetlen opciót, amit elé teszünk? Próbáljunk meg mi is egyszerűben étkezni, esetleg fogyasszuk majdnem ugyanazt, mint a gyerek.

  • Tálald viccesen: ha a zöldség nem unalmas, hanem kreatív módon készítjük el, máris nagyobb kedvvel kóstolgatják a gyerekek. A piros színű paprika remek száj alapanyag (a paradicsom is), az uborkaszeletekből készülhetnek szemek, sajtszeletekből a fogak.

Tálaljunk viccesen! (Fotó: Getty Images)

  • A hozzávalók keverésével mindig trükközhetünk: ha az eper vagy málnaturmix jól csúszik, de a zöldség nem, egy-két szelet céklát is csempészhetünk a turmixba, és máris extra káliummal, antioxidánsokkal, A-, C- és B-vitaminokkal dúsítottuk a finomságot.
  • Add neki nyersen: kicsi korban nagyobb a fulladásveszély, ezért ekkor még óvatosabban bánj a nyers zöldségekkel. De általánosságban elmondható, hogy a gyerekek jobban kedvelik a ropogós textúrát, mint a gőz alatt megszottyadt darabokat. Egy mártogatós például jó ötlet: készíts joghurtos, esetleg sajtos öntetet, amibe szívesen tunkolja majd a zölségpálcikákat a gyerkőc.
  • Sütiforma: a muffint szinte mindenki szereti. Süss céklás-csokis vagy répás-almás muffint, és rögtön, észrevétlenül is lecsúsznak azok a zöldségek és gyümölcsök.
  • Légy türelemmel: természetesen nem az a lényeg, hogy akkor is megegye a zöldséget a gyerek, ha nem szereti, hanem az, hogy előbb-utóbb megkedvelje, és ebben nem segít, ha a szülő ideges lesz és erőlteti a dolgot. Ezért a tukmálás helyett inkább próbálkozz viccesen, és ami nagyon fontos, hogy ne add fel! Próbálkozz újra és újra és újra…

Kiemelt kép: Getty Images, forrás: Nestlé