A kevés mozgás, gyakoribb nassolás nem tett jót a gyerekek egészségének sem.

A koronavírus-járványhelyzet miatt megnőhet a gyermekkori elhízás előfordulási aránya – figyelmeztetett egy kedden közzétett jelentésben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája. A jelentés szerint a járvány elleni korlátozások során elrendelt iskolabezárások negatív hatással lehetnek a gyerekek étkezési és testedzési szokásaira.

„A Covid-19 felerősítheti az egyik legaggasztóbb tendenciát az európai régióban, ami az egyre gyakrabban előforduló gyermekkori elhízás” – mondta Hans Kluge, a WHO európai igazgatója. Kluge felhívta a figyelmet arra: a túlsúly és az elhízás olyan életveszélyes betegségekhez köthető, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák. Ráadásul az elhízott gyerekek általában lelki problémákkal is küzdenek, mert sokszor szembesülnek lesajnáló, gúnyos megjegyzésekkel, jobb esetben pár részvétteljes pillantással, a többségük gyakran marginalizálódik az iskolai környezetben.

A felnőttek felelőssége

Itthon a lakosság egyharmada túlsúlyos, ami világviszonylatban is magasnak számít. A felnőttkori elhízás megelőzését már gyerekkorban érdemes elkezdeni, vélik a szakemberek, hiszen az elhízottak súlygyarapodása általában már gyerekkorban elkezdődik, a már említett, súlyos szövődmények viszont csak később jelentkeznek. A járványhelyzetben gyakran nem volt könnyű aktivitásra, mozgásra bírni egy gyerekeket, hiszen már nemcsak szórakozás céljából ültek a számítógép előtt. Ráadásul unaloműzésként sokan engedték meg gyerekeiknek a cukros üdítők fogasztását és a hízlaló nassolnivalókat, hogy ezzel is enyhítsék a gyerekek unalmát, a társaság hiánya miatti frusztrációját. Egy növekedésben lévő gyereknél azonban nem javasolt a klasszikus fogyókúra,

a szülőnek kell odafigyelnie arra, hogy megakadályozza a további hízást, hiszen ő az, aki elejét tudja veni a kóros étkezési szokásoknak. Ha a hízási folyamat leáll, akkor a növekedés során várhatóan a normális testarány magától is helyreáll.

Az, hogy a járvány miatt nőhet az elhízott gyerekek száma, nem volt meglepő hír, a Semmelweis Egészség Napok online programján már márciusban is szó volt erről. Az otthoni tanulás és a testnevelésórák hiánya egyértelműen a túlsúly megjelenésének kedvezett, sok gyerek akár 7-10 kilogrammot is hízott az elmúlt hónapokban. Az elhízás elsősorban nem esztétikai probléma. Nem azért kell óvakodni a túlsúlytól, hogy csinosabbak legyünk, hanem azért, hogy megőrizzük az egészségünket. Kisgyerekkorban némi túlsúly még elfogadható, a kamaszkori pluszkilók mellett azonban már nem szabad szó nélkül elmenni, az elhízás folyamatát ugyanis egy idő után nehéz megállítani, és könnyen kialakulhat például 2-es típusú cukorbetegség.

Cukorbeteg gyerekek

A 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás olyan krónikus betegségek, amelyek megelőzhetők lennének. A cukorbeteg felnőttek többsége a 2-es típussal él együtt, aminek ugyan vannak genetikai okai is, de főként a mozgásszegény életmód, az elhízás, táplálkozási hiányosságok, a stressz és az urbanizáció okozza.

Míg korábban a 2-es típus csak a felnőttek betegsége volt, mára a gyerekek körében is előfordul.

Az Egyesült Királyságban 2002-ben diagnosztizáltak először tinédzsereknél 2-es típusú cukorbetegséget. Azóta pedig már kétéves gyermeknél is kimutatták, bár ez nem számít tipikusnak, hiszen jellemzően  kiskamaszkorban alakul ki. Amint az a Semmelweis Egyetemen oldalán olvasható, pontos adatok nem ismertek, de a kövér gyerekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet érintett. Inzulint nem kapnak, életmódváltással és ha szükséges, gyógyszerekkel kezelik őket.
Elkerülendő az elhízásból eredő negatív élettani hatásokat, Hans. Kluge a jelentés szerint tudományos alapokon nyugvó irányvonalat javasolt az egészséges étrend és a fizikai aktivitás népszerűsítésére, például adó kivetését a cukrozott üdítőkre.

A jelentésben egy 36 országot magában foglaló felmérést alapul véve arra a megállapításra jutottak, hogy a 6-9 éves gyerekek között átlagosan háromból csaknem egy túlsúlyos a régióban.

A helyzet a mediterrán országokban volt a legsúlyosabb, de Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban, ahol a legtöbb elhízott gyerek él, az utóbbi időben lassú javulás volt megfiygelhető. Ahogyan egyébként Szlovéniában is.

A teljes WHO jelentés itt elolvasható.

Kiemelt kép: Dreamstime, forrás: MTI, Semmelweis Egyetem