Kétségtelen, hogy a tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszer. No de mi a helyzet a héjával?

A tojás köztudottan a tápanyagokban gazdag, egészséges élelmiszerek közé tartozik, így meglehetősen gyakran kerül az asztalunkra. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a rántottába a tojáshéjból is jutott, amit már csak akkor vettünk észre, miután szétroppant a szánkban. A magyar konyha fogásaiból ráadásul jellemzően nem is hiányozhat, így valójában jóval többet nyelünk le a kósza héjakból, mint azt elsőre gondolnánk.

Ha észrevesszük az ételben, aligha akad valaki, aki ne akarná kipiszkálni, félve attól, hogy árt az egészségünknek. Bár kétségkívül nem túl étvágygerjesztő, a tojáshéj tulajdonképpen nem is olyan rossz dolog. Kevésbé köztudott, de a tojáshoz hasonlóan a héj is jótékony tápanyagokban bővelkedik, így nem kell a lelkünkre venni, ha a bosszantó darabkákból a gyomrunkba is jutott. A héj alapját ugyanis a kalcium-karbonát nevezetű szervetlen vegyület adja, ami a körmeinkben, fogainkban és csontjainkban is megtalálható. Sőt, ha rendszeresen járunk bioboltba, minden bizonnyal találkozhattunk a szárított tojáshéj poralapú változatával, illetve a szintén héjból előállított membránporral, amit előszeretettel alkalmaznak azok, akik a csontritkulást, illetve az ízületek károsodását szeretnék megelőzni természetes módszerekkel.

Bár hajlamosak vagyunk az ehető rész leválasztása után kidobni, valójában a tojáshéjat is lehet biztonsággal fogyasztani. Utánajártunk, hogy hogyan, és milyen előnyökkel jár a szervezet számára.

Ezért is teszel jót a tojáshéjjal a szervezetednek

Mielőtt azonban bőszen nekiesnénk, van néhány fontos dolog, amit nem árt szem előtt tartani.

Először is, az éles tojáshéj kárt tehet a nyelőcsőben, másodszor pedig a szalmonella veszélye is fennállhat, ha nyersen tervezzük elrágcsálni.

Legyen bármi is a tervünk vele, és akár elfogyasztani szeretnénk, akár nem, a házi tojást minden esetben mossuk meg, ha nem vagyunk meggyőződve a tisztaságáról! Jó tudni azonban, hogy a bolti forgalomban kapható tojásokat nemcsak kiválogatják, de meg is mossák, esetleg speciális fénnyel fertőtlenítik is, mielőtt csomagolják, így az újbóli mosás csak megismétli a már elvégzett folyamatot, bizonyos esetekben pedig árt is (a részletekről ebben a cikkben olvashatsz). Ha kifejezetten a héj fogyasztása a cél, az a legjobb, ha felöntjük vízzel, és 15-20 percig forraljuk.

Miként fogyasszuk?

Ha egy kis kalciumlöketet szeretnél adni a szervezetednek, nem szükséges plusz pénzt költened biotermékekre, hiszen a maradékból otthon is elkészítheted a saját tojáshéj-porodat. Miután a héjakat kifőzted és sterilizáltad, jöhet a mozsár és a mozsártörő.

mozsar

Fotó: Getty Images

Persze ha nincs más, turmixgépet és sodrófát is használhatsz, mindenesetre a lényeg az, hogy az állaga finom legyen, hiszen csak így kerülheted el, hogy megsértsd az ínyt, a nyelvet és – ne adj’ isten – a nyelőcsövet. Ha ezzel is megvagy, a port bátran hozzáadhatod a reggeli turmixhoz, szórhatsz belőle egy teáskanálnyit a kávéba (mivel a tojáshéj lúgos, a kávé savtartalmát is semlegesítheti), joghurtba, zabkásába, és akkor is tökéletes kalciumforrás lehet, ha a házilag sütött kenyér lisztjéhez, illetve süteményekhez kevered.  

Erre jó még a tojáshéj

A dietetikusok úgy tartják, hogy ha rendszeresen keverjük a port az ételeinkhez, könnyedén megőrizhetjük az állóképességünket, mivel a héjban található kondroitin, kollagén, hialuronsav és glükózamin oldják az izommerevséget, csökkentik az ízületi fájdalmakat, és még a sejtek regenerálódását is segítik. A kollagént és a hialuronsavat ráadásul a bőrünk is meghálálja majd!  

Ami a természetes gyógymódokat illeti, szuper segítség lehet, ha a gyomorfekély tüneteit enyhítenénk. Ahogyan feljebb is írtuk, mivel nagyjából 95%-ban tartalmaz kalciumot is – ami az egyik leggyakoribb és legszükségesebb ásványi anyag a szervezetünkben –, kiemelt szerepet játszik a csontok és fogak egészségének megőrzésében is.

Persze az sem probléma, ha nem szívesen fogyasztanád. Mindenesetre a maradékot kidobni ekkor sem kell, hiszen a tojáshéjat többek között takarítószerként, illetve kártevők ellen is bevetheted (hogy miként, illetve milyen módszerek vannak még, arról itt olvashatsz bővebben). 

Tudtad, hogy néhány egyszerű otthoni módszerrel még az emberi haj is újrahasznosítható? Aki nem hiszi, járjon utána korábbi cikkünkben. 

Kiemelt kép: Getty Images