Különös szenvedéllyel viseltetek a tojás iránt: koleszterinveszély ide vagy oda, napi szinten eszem rántottának, buggyantva, lágy tojásként, zabpalacsintában és főtt tojásként is. És kevés dologtól jövök olyan szenvedélyes dühbe, mint attól, amikor sehogy sem tudom szépre pucolni.

Tegyük fel, hogy rakott krumplit csinálsz. Elkezded szépen hámozni a tojást, de ha a fejed tetejére állsz, se akar rendesen lejönni a héja: beszakad, apró darabokban hullik, hozzátapad a hártyához, a végén pedig úgy néz ki szegény, mintha már megrágták volna. Ugye, hogy még elképzelni is rossz? Pláne, ha esetleg nem is rakott krumpliba, hanem egy vendégváró szendvics tetejére pucolsz…

Na most gondolj vissza azokra az esetekre, amikor a tojáshéj minden erőfeszítés nélkül, 1-2 darabban jött le, és makulátlanul sima maradt a felszín! Ugye, hogy zongorázni lehet a különbséget? Most elmondjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy a tojáshámozás mindig az utóbbihoz hasonló, nagy megelégedettséggel járó előkészítőmunka legyen. 

2. A tökéletes tojás titka a főzés

Na persze ez egyértelműmek tűnik, de a szépen hámozott főtt tojáshoz vezető út nulladik lépése a tisztességesen, tökéletesere főzött tojás. Ha ugyanis túl puha marad, a legnagyobb ügyességgel is nehéz lesz meghámozni, ha meg túlfőzöd, nagyon erősen rátapad a héj. Bár egyes szakértők nem is a tojás főzését, inkább annak speciális edényben való gőzölését javasolják, mi nem akarunk ilyen eszköz beszerzésére biztatni.

Annyit mondunk csak, hogy ha jót akarsz magadnak, mindig lehetőleg egyforma méretű tojásokat főzz, amiket szobahőmérsékletű állapotukban és szintén szobahőmérsékletű vízben tegyél oda. Ezután forrald fel a vizet, majd forrástól számítva nyolc percig főzd a tojásokat. Így kellően kemények lesznek, de a sárgájuk nem lesz olyan csontszáraz és zöldes külsejű, mint az oviban teknős szendvicsként feltálalt verziónak. Ha letelt az idő, vedd ki a tojásokat a főzőedényből, és azonnal merítsd őket egy tál jeges vízbe, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Ez azért fontos, mert

a forró tojások a maradék hő hatására tovább főnek, ezért a tökéletes állag eléréséhez főzés után azonnal és drasztikusan le kell csökkenteni a környező hőmérsékletet.

A jeges fürdő emellett azért is hasznos, mert a hidegsokktól a tojásfehérje összezsugorodik, és kissé elválik a héjáról, így a tojás könnyebben meghámozhatóvá válik.

2. Kezdd el feltörni – de nem mindegy, hogyan!

Nagyon fontos, hogy miként töröd fel a tojásokat! Ahelyett, hogy mindenféle tervszerűség nélkül kocogtatnád, majd találomra és apránként piszkálnád a héjat, görgesd a keményre főtt tojást előre-hátra egy kemény felületen, amíg a héj teljesen fel nem reped. Úgy kell kinéznie, mint egy szép mozaiknak, mielőtt még elkezdenéd hámozni. Ha teljesen felrepedt, nyomd a hüvelykujjadat a tojás szélesebb végéhez (mondjuk, hogy aljához), keresd meg a légzsebet (itt a héjat nem tölti ki teljesen a fehérje, hanem van egy pici üreg a héj alatt), majd nyomd bele az ujjad az üregbe, majd kezdd el lehámozni a héját. Ha a légzseb felől kezded a hámozást, könnyebben el tudod választani a tojásokat az azt és a héjat összekötő membrántól. (Utóbbi egyébként remek kollagénforrás: nyugodtan megeheted, vagy belekeverheted például kutyád eledelébe is.)

Hogy még könnyebbé tedd a dolgod, hámozz víz alatt!

Hámozás közben a víz utat tör magának a tojás és a héj között, és így eléggé meglazítja azt ahhoz, hogy könnyedén eltávolíthassa az ember.

3. Rázd fel!

Ha csak néhány tojást kell meghámoznod, van egy másik módszer, ami nemcsak hatékony, de szórakoztató is. Tölts meg egy befőttesüveget legalább félig vízzel, tegyél bele 1-2 főtt tojást, csavard rá a tetőt és rázd fel. Ahogy a tojáshéj megreped, az alászivárgó víz segít fellazítani és eltávolítani a héjat. Ha a héj nagy része leesett, a kezeddel húzd le a maradékot, és öblítsd le gyorsan hideg víz alatt, hogy eltávolítsd az apró héjfoltokat is. Az üvegben maradt héjas vizet öntheted a komposztra, csirkék elé, vagy egyes növényeid táptalajába keverve annak javítására is használhatod. (Arról, hogy mi mindenre jó a tojás azon kívül, hogy millióféle ételben szívesen fogyasztjuk, ebben a cikkünkben írtunk korábban.)

Mi van a makacskodókkal? 

Bár a fenti módszerek a tojások döntő többségének tökéletes hámozását teszik lehetővé, vannak, akiket nehéz jó belátásra bírni. Ha nagyon makacsak a tojások, és sehogy sem akar szépen lejönni a héjuk, megteheted, hogy miután alaposan megtörted a héjukat, kicsit hosszabban is hideg vízbe áztatod őket, és csak ezután kezdesz neki a pucolásnak a fentebb már említett légzseb felől. Így se megy? Könnyen lehet, hogy nagyon friss tojással van dolgod!

Bár fiatalabb és kicsit már öregebb tojásokat is egyformán keményre tudsz főzni, a hozzáértők azt mondják, az idősebb tojásokat könnyebb meghámozni a végén.

És hogy hogyan állapítható meg a tojás kora? Ha felütsz egyet és azt látod, hogy a tojás sárgájából egy szál indul a fehérjébe, frissebb tojásról van szó, ha nem látsz ilyet, akkor idősebbről. Ha főzéshez ellenőrződ a frissességet, tedd a tojást egy hideg vízzel teli magas falú edénybe. Ha annak aljához simul nagyon friss, ha csak a csúcsával érinti az alját, idősebb, de még tökéletesen fogyasztható, ha viszont feljön a tetejére, kukába való.

Friss tojást főztél és nem lett szép hámozás után? Ennél nagyobb baj ne legyen, az íze biztosan kárpótolni fog akkor is, ha nem sikerült makuláltlanul a hámozás. 

Összefoglalva: 

Ha tökéletesen hámozott főtt tojásra vágysz, három dologra figyelj:

  • Hűtés: ha a tojások még forróak, amikor nekik esel, nemcsak a kezed bánja, de a tojásfehérje is szorosabban tapad a héjhoz, ami megnehezíti a hámozást. A tojásokat a főzési idő letelte után dobd jegyes vagy jéghideg vízbe.
  • Hideg hámozás: nem elég a hideg vízbe dobás, meg is kell várni, hogy kihűljön! A tojást nehezebb lesz meghámozni, amikor még meleg, így érdemes megvárni, míg teljesen kihűl.
  • Régebbi tojás: Ahogy a tojások öregszenek, a tojásban lévő légzseb megnő, így könnyebb lesz a tojáshámozás. Persze ne várjuk meg, míg megzápul. 

Most, hogy már tudod, hogy bánj a főt tojással, hogy makulátlan és selymes felületű maradjon a hámozás után is, íme néhány recept, amiben egyből fel is használhatod!

Kiemelt kép: Getty Images