tojás

Felejtsd el, hogy csak megenni lehet – íme a tojás 10 alternatív felhasználási módja

Rántva, főzve, buggyantottan vagy sütve, a tojást mindenhogy szeretjük, és gyakran kerül elő konyhai kísérletezéseink során, ami nem meglepő, hiszen gyakorlatilag nélkülözhetetlen hozzávaló. Mivel ilyen sok recepthez hasznosítjuk különféle részeit, könnyű belőle hulladékot termelni, ilyenkor természetesen felmerül a kérdés, mihez kezdjünk a maradékokkal. Az alábbi tippekkel szerencsére csökkenthetjük a pazarlást.

A tojást valóban sok területen hasznosíthatjuk életünkben, sokrétűsége okán pedig a konyhán kívül is még számos kreatív lehetőséget kínál (még a tűzhelynél maradva: korábban a főtt tojásra is adtunk maradékmentő tippeket). Azon túl, hogy tápláló, fehérjében, aminosavakban és vitaminokban gazdag, sütéskor segít összekötni az alapanyagokat, sűrítő és habosító hatású, de panírozáshoz és bevonáshoz egyaránt bevethetjük.

Ugyanakkor maradékaink szinte minden esetben keletkeznek, mert a legtöbbször csupán a sárgájára, máskor pont a fehérjére van szükségünk, a fennmaradó rész így gyakran a kukában landol. Hogy ezt elkerüljük és persze az értékes, kalciumban gazdag héjáról se feledkezzünk meg, jegyezzük fel magunknak az alábbi alternatív felhasználási módokat, melyek amellett, hogy praktikusak, önmagunk és környezetünk egészségét is szolgálják. 

Amikor a tojásfehérje marad

1. Arcmaszk

Sokan nem tudják, hogy ha összekeverjük a felvert tojásfehérjét egy teáskanálnyi mézzel, akkor gyakorlatilag bőrfeszesítő arcmaszkot kapunk. A tojásfehérje simává, feszessé varázsolja a bőrt, leviszi a piros duzzanatokat, összehúzza a pórusokat, és vannak, akik szerint még a ráncok ellen is hatásos. 

2. Ragasztó

Bármelyik feldolgozási módszer közben tapasztalhattuk, hogy a fehérje a száradással egyre ragadósabbá válik. Persze nem mondhatni, hogy erős kötőanyagról lenne szó, de akár a sütemény elemeit vagy papírlapot, könnyebb kartont bátran ragaszthatunk vele. 

3. Bőrtisztító

A tojásfehérje természetes és hatékony anyag, amely segít eltávolítani a foltokat és szennyeződéseket, ezért például a bőr tisztításához is alkalmazhatjuk. Finoman vigyük fel a cipőre, táskára vagy akár a kanapéra, hagyjuk megszáradni majd enyhén dörzsöljük át egy puha kefével, végül pedig tiszta ruhával. 

Amikor a tojássárgája marad

4. Keksz díszítés

Amikor sütidíszítésre gondolunk, valószínűleg a fehérjéből készíthető máz ugrik be elsőnek, pedig a sárgájából ehető ételfesték bevonásával egyaránt készíthetünk mutatós dekorációt. Ehhez elegendő, ha a tojássárgáját összekeverjük vízzel és természetes ételfestékkel, vagy ami még jobb, olyan színes ételekkel, mint például a spenót, a petrezselyem, a sült cékla, a sáfrány vagy a kamilla. 

5. Hajkondicionáló

A tojássárgája természetes fehérjéket, zsírokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a hajra. Keverjük össze a tojássárgáját egy kis vízzel vagy olívaolajjal – ricinus olajjal serkenthetjük a növekedést is –, vigyük fel hajmosás után és hagyjuk hatni tíz percig. Hideg vagy langyos vízzel öblítsük le, nehogy véletlenül túlzott hőhatás érje a tojást. 

Amikor a tojáshéj marad 

6. Műtrágya

Ha zúzott tojáshéjat adunk a kerti komposzthoz vagy egyenesen a termőföldhöz, azzal növeljük annak tápanyagtartalmát, és kalciumban gazdag talajt hozhatunk létre virágaink és zöldségeink számára. Egyszerűen csak roppantsuk a héjat az ujjunkkal apróbb darabkákra, és adjuk a termőföldhöz. 

7. Vetőmagtartók

A tojáshéj kalciumtartalma a magvak növekedését is elősegíti, ezért használjunk kettétört tojáshéjakat és helyezzük bele a tojástartóba, mintha csak mini tálakat készítenénk elő. Töltsük meg földdel, és tegyük bele az apró magvakat – a héjból származó tápanyagok gazdagítják a talajt.

8. Kártevők ellenszere

Ha a komposzt módszeréhez hasonlóan növényeink tövéhez vagy a talajra szórjuk a szétmorzsolt tojáshéjat, azzal elriaszthatjuk a kártevőket, például a csigákat, melyek elkerülik az így kialakított érdesebb, szúrósabb felületet. Ha már kertészkedünk, ne felejtsük el a tojás főzővizével meglocsolni a virágokat!

9. Serpenyőtisztító

Ki gondolta volna, hogy a tojáshéj még erre is jó! Adjuk a zúzott héjat szappanos vagy mosószeres vízhez, ezzel súroljuk át a szenes, olajos serpenyőket. A héjdarabkák durva éle segít eltávolítani a makacs szennyeződéseket vagy a rántotta maradványait. 

10. Szövetfehérítő

Ezt az ősrégi praktikát már nagymamáink is előszeretettel használták: helyezzük a tojáshéjat egy jól zárható vászonzacskóba vagy sűrű szövésű mosózsákba, és tegyük be a mosógépbe a ruhákkal együtt. Vessük be minden mosásnál, hiszen fehérítő hatással bír, nem roncsolja a szálakat és még környezetbarát is. 

Kiemelt kép: Getty Images