Egy bevált módszert is mutatunk a héj eltávolítására.

A makulátlan felületű, tökéletes állagú főtt tojás, ami ráadásul könnyedén hámozható, szinte olyan, mint az unikornis: csak a mesékben (és az álmainkban) létezik. Azonban a The New York Times több mint 90 tesztelővel és több mint 700 főtt tojással végzett tudományos tesztjének adatai alapján megtalálta a (majdnem) tökéletes főtt – azaz technikailag gőzölt, mivel csak egy hüvelyknyi vízben főzik – tojás technikáját.

Módszerükhöz közvetlenül a hűtőszekrényből vegyük elő a tojásokat. Ha szobahőmérsékletűeket szeretnénk készíteni, akkor a főzési időt 1 perccel csökkentsük!

1. lépés

Keressünk egy fedeles lábast, amely elég nagy ahhoz, hogy a tojások kényelmesen elférjenek az alján egy rétegben. Töltsünk bele 1 hüvelykujjnyi vizet, fedjük le, és forraljuk fel.

2. lépés

Óvatosan engedjük a tojásokat a lábasba egy merőkanál vagy egy gőzölőkosár segítségével. Fedjük le az edényt, és főzzük a tojásokat, a tűzhelyet úgy állítva be, hogy a forrást erőteljesen fenntartsuk. Ha híg a tojássárgáját szeretnénk, akkor 6 percig, ha azt akarjuk, hogy a tojássárgája áttetsző, kásás állagú legyen picit, akkor 8 és fél percig, ha pedig a szilárd állagot épp, hogy elért sárgája a vágyunk, akkor 11 percig, 

3. lépés

Csöpögtessük le a tojásokat, majd hámozzuk meg és fogyasszuk el azonnal, vagy tegyük át egy tányérra, és hagyjuk állni, amíg maguktól ki nem hűlnek, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk. A héjukban legfeljebb egy hétig tárolhatjuk. Tipp: egy tollal jelöljük meg a héjukat, hogy ne keverjük össze véletlenül sem a nyers tojásokkal. Főzés után ne sokkoljuk őket jégfürdőben, mert ez megnehezíti a hámozásukat.

Szobahőmérsékletű tojásokból

Martha Stewart amerikai gasztró nagyasszony (akinek a stílusát mostanában mindenki koppintja) szobahőmérsékletű tojásokkal szeret dolgozni. Az ő tökéletes főtt tojásainak a titka is hasonló:

1. lépés

Tegyük a tojásokat egy nagy lábasba. 1 hüvelyknyire fedjük le hideg vízzel. Közepes lángon lassan forraljuk fel a vizet; amikor a víz elérte a forráspontot, fedjük le, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni 12 percig.

2. lépés

Tegyük át a tojásokat egy szűrőbe, majd tegyük hideg folyó víz alá, hogy a főzés megálljon. A tojásokat meghámozhatjuk és azonnal tálalhatjuk.

tökéletes főtt tojás

A tökéletes főtt tojás látványra sem semmi! (Fotó: Unslpash)

Így lesz még tökéletesebb

Egy hagyományos otthoni tűzhelyen annyi tojást főzhetünk, amennyi egy rétegben elfér az edényünkben, de legfeljebb egy tucatot. (Ha ennél többet szeretnénk, az befolyásolja a főzési időt.) Gőzölőkosár nem szükséges, de segíthet a tojások óvatos fel- és leemelésében, megelőzve a véletlen repedéseket. Ha gondot okoz, hogy a tojások főzés közben megrepednek, egy gombostűvel szúrjunk egy kis lyukat a tojáshéjon a tojások tompább végén. (Ez segíthet a belső légburok miatt kialakuló gödröcskék minimalizálásában is.) 

A hámozás

És hogy hogyan a legegyszerűbb meghámozni a főtt tojást? Ahány ház, annyi szokás, szinte mindenki másra esküszik. Azonban az Eggs nevű honlap (ami ahogy a neve is elárulja, kifejezetten a tojásokkal foglalkozik) szerint a legjobb, ha egy sima felülethez, pl. konyhapulthoz kocogtatjuk a tojást , majd a két tenyerünk közé fogjuk, és gyengéden sodorni kezdjük oda-vissza, hogy meglazítsuk a héját, végül hámozzuk meg a tojást a szélesebbik végétől indulva. Ha a tojást folyó hideg víz alá tartjuk, vagy egy tál vízbe mártjuk a procedúra előtt, az segíthet eltávolítani a héját.

Kiemelt kép: Getty Images