Egy bevált módszert is mutatunk a héj eltávolítására.

A makulátlan felületű, tökéletes állagú főtt tojás, ami ráadásul könnyedén tisztítható, szinte olyan, mint az unikornis: csak a mesékben (és az álmainkban) létezik. Azonban a The New York Times több mint 90 tesztelővel és több mint 700 főtt tojással végzett tudományos tesztjének adatai alapján megtalálta a (majdnem) tökéletes főtt – azaz technikailag gőzölt, mivel csak egy hüvelyknyi vízben főzik – tojás technikáját.

Módszerükhöz közvetlenül a hűtőszekrényből vegyük elő a tojásokat. Ha szobahőmérsékletűeket szeretnénk készíteni, akkor a főzési időt 1 perccel csökkentsük!

1. lépés

Keressünk egy fedeles lábast, amely elég nagy ahhoz, hogy a tojások kényelmesen elférjenek az alján egy rétegben. Töltsünk bele 1 hüvelykujjnyi vizet, fedjük le, és forraljuk fel.

2. lépés

Óvatosan engedjük a tojásokat a lábasba egy merőkanál vagy egy gőzölőkosár segítségével. Fedjük le az edényt, és főzzük a tojásokat, a tűzhelyet úgy állítva be, hogy a forrást erőteljesen fenntartsuk. Ha híg a tojássárgáját szeretnénk, akkor 6 percig, ha azt akarjuk, hogy a tojássárgája áttetsző, kásás állagú legyen picit, akkor 8 és fél percig, ha pedig a szilárd állagot épp, hogy elért sárgája a vágyunk, akkor 11 percig, 

3. lépés

Csöpögtessük le a tojásokat, majd hámozzuk meg és fogyasszuk el azonnal, vagy tegyük át egy tányérra, és hagyjuk állni, amíg maguktól ki nem hűlnek, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk. A héjukban legfeljebb egy hétig tárolhatjuk. Tipp: egy tollal jelöljük meg a héjukat, hogy ne keverjük össze véletlenül sem a nyers tojásokkal. Főzés után ne sokkoljuk őket jégfürdőben, mert ez megnehezíti a hámozásukat.

Szobahőmérsékletű tojásokból

Martha Stewart amerikai gasztró nagyasszony (akinek a stílusát mostanában mindenki koppintja) szobahőmérsékletű tojásokkal szeret dolgozni. Az ő tökéletes főtt tojásainak a titka is hasonló:

1. lépés

Tegyük a tojásokat egy nagy lábasba. 1 hüvelyknyire fedjük le hideg vízzel. Közepes lángon lassan forraljuk fel a vizet; amikor a víz elérte a forráspontot, fedjük le, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni 12 percig.

2. lépés

Tegyük át a tojásokat egy szűrőbe, majd tegyük hideg folyó víz alá, hogy a főzés megálljon. A tojásokat meghámozhatjuk és azonnal tálalhatjuk.

Így lesz még tökéletesebb

Egy hagyományos otthoni tűzhelyen annyi tojást főzhetünk, amennyi egy rétegben elfér az edényünkben, de legfeljebb egy tucatot. (Ha ennél többet szeretnénk, az befolyásolja a főzési időt.) Gőzölőkosár nem szükséges, de segíthet a tojások óvatos fel- és leemelésében, megelőzve a véletlen repedéseket. Ha gondot okoz, hogy a tojások főzés közben megrepednek, egy gombostűvel szúrjunk egy kis lyukat a tojáshéjon a tojások gombölyűbb végén. (Ez segíthet a belső légburok miatt kialakuló gödröcskék minimalizálásában is.) 

És hogy hogyan a legegyszerűbb meghámozni a főtt tojást? Ahány ház, annyi szokás, szinte mindenki másra esküszik. Azonban az Eggs nevű honlap (ami ahogy a neve is elárulja, kifejezetten a tojásokkal foglalkozik) szerint a legjobb, ha egy sima felülethez, pl. konyhapulthoz kocogtatjuk a tojást , majd a két tenyerünk közé fogjuk, és gyengéden sodorni kezdjük oda-vissza, hogy meglazítsuk a héját, végül hámozzuk meg a tojást a szélesebbik végétől indulva. Ha a tojást folyó hideg víz alá tartjuk, vagy egy tál vízbe mártjuk a procedúra előtt, az segíthet eltávolítani a héját.

Kiemelt kép: Getty Images