Mit használjunk tojás helyett? 5 remek alternatíva

Nem kell kétségbe esni, minden tojásos receptre van megoldás!

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége múlt héten jelentette be, hogy a drasztikusan változó termelési költségek miatt szeptembertől nettó 10 Ft/db-os termelői áremelkedésre kényszerülnek. Közleményükben az áll, hogy a drágulás hátterében a több hónapja tartó aszály, az infláció és az energiaárak jelentős növekedés áll.

Akár a tojás megnövekedett ára miatt keresünk alternatívát, amellyel kiválthatjuk a tojást egy receptben, akár azért, mert egyébként is vegán életmódot folytatunk vagy tojásallergiánk van (esetleg szimplán elfogyott otthon a tojás, és épp nincs nyitva semmi a közelben), számos megoldás létezik. Ám mivel mindegyik tojáshelyettesítő kicsit másképp viselkedik, érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen receptben melyiket tanácsos használni.

Összetört banán

Ha banánnal szeretnénk helyettesíteni a tojást egy süteményben, akkor ahány tojást ír a recept, annyiszor 55 gramm, villával összenyomkodott banánt kell használnunk. Egy banán nagyjából 110 grammot nyom, vagyis egy banán két közepes méretű tojásnak felel meg. Fontos figyelembe venni, hogy mivel az érett banánnak magasabb a cukortartalma és több levet is engedhet, elég lehet kevesebb cukrot és folyékony hozzávalót (például tejet) a süteménybe tenni. Muffinokhoz, édes kenyerekhez és palacsintákhoz remek alternatíva, ha nem bánjuk az enyhe banánízt.  

Fotó: Getty Images

Joghurt

Ha joghurttal szeretnénk helyettesíteni a tojást, akkor ahány tojást ír a recept, annyiszor 60 gramm joghurtot kell használnunk. A joghurttól különösen omlós és puha lesz egy sütemény, szóval ha egyébként is ez az állag a végcél, akkor bátran bevethető ez a tejtermék. Tejcukor- és tejfehérje-érzékenyek, illetve vegán étrendet követők figyelmét azonban arra felhívjuk, hogy ez a módszer csak állati eredetű joghurttal működik biztonsággal, a növényi eredetűek túlságosan hígak lehetnek.

Almaszósz

Egy tojás 62 gramm almaszósznak felel meg. Így ha valamilyen oknál fogva nem szeretnénk valamibe tojást tenni, bontsunk fel egy üveg almaszószt – de lehetőleg nem édesítettet, vagy ha csak édesített van kéznél, akkor tegyünk kevesebb cukrot a süteménybe. És bár az almaszósz remekül illik a gyümölcsös édességekhez (például banánkenyérhez vagy cseresznyés muffinhoz), kissé elnehezítheti a tésztát, ezért érdemes fél teáskanállal több sütőport használni, mint amennyit a recept eredetileg ír.

Majonéz

Ha nem sütemény-, hanem mondjuk fasírtkészítés közben fogyunk ki a tojásból, akkor sem kell kétségbe esni: a majonéz lehet a megmentőnk. Elvégre abban is van tojás, és hasonlóan a tojáshoz, a majonéz is segít összefogni a hozzávalókat. Egy-másfél evőkanál majonéz felel meg egy tojásnak.

Szódavíz

A legolcsóbb és legegyszerűbb tojáshelyettesítő egyértelműen a szódavíz, amely – az összes többi tojásalternatívával ellentétben – mit sem módosít a sütemény ízén. 60 milliliter szódavíz egy nagy tojásnak felel meg. Lényeges, hogy a szódavíznek kellőképpen szénsavasnak kell lennie (vagyis sima csapvízzel nem válható ki), ez teszi majd igazán könnyűvé, levegőssé a végeredményt. Piskótáknál és kenyereknél érdemes próbát tenni vele.

Kiemelt kép: Getty Images