A legújabb TikTok-divattrend a tengerparton élő nagyik stílusát és életvitelét élteti, és már a fiatal sztárok is ezt népszerűsítik.

Tényleg kár a TikTok ellen ágálni, és azzal érvelni, hogy „ugyan, én ahhoz túl öreg vagyok”… Az fogja magát igazán öregnek érezni, aki lemarad – vagy csak későn értesül – a legfrissebb trendekről és a legszuperebb trükkökről, amiért nem használja ezt a közösségi platformot. Legyen szó az Y2K (ezredfordulós) stílusról, az ovális napszemüvegről vagy a fűzős topokról, a TikTok-videókban sokszor nemcsak bemutatnak egy-egy új irányzatot, hanem (új) életre is keltenek néhányat.

A „coastal grandmother” kifejezés, amely szó szerinti fordításban tengerparti nagymamát takar, szintén a TikTokon kezdett el terjedni, és nemcsak egy divattrendet, hanem egy életérzést is lefed. De mégis mi az, hogy tengerparti nagymama? És hogyan lehet úgy élni, mint egy tengerparti nagymama? (Tenger nélkül és nyugdíjkorhatár előtt.)

És egyáltalán: miért akarnánk úgy öltözni, mint egy nagymama, ha nincs még unokánk – vagy talán gyerekünk sem?

Lex Nicoleta, egy 26 éves TikTok-influenszer egyetlen mondatban úgy definiálta a kifejezést, hogy tengerparti nagymama bárki lehet, aki „kedveli a Nancy Meyer-filmeket (Holiday, Örömapa, Apád-anyád idejöjjön, Minden végzet nehéz… – a szerk.), a tengerparti hangulatot, szeret sütni-főzni, illetve odavan Ina Gartenért (ő egy amerikai televíziós műsorvezető, számos receptkönyv szerzője – a szerk.) és a kellemes enteriőrökért”.  Szóval sem nagyinak, sem idősnek, sem pedig tengerparti villatulajdonosnak nem kell lennünk ahhoz, hogy ezt a trendet követhessük. Olivia Marcus, a Style Caster újságírója – hogy még inkább érzékeltesse, mit takar a coastal grandmother szókapcsolat – tíz pontba gyűjtötte azokat a dolgokat, amiket egy tengerparti nagyi jellemzően tenne:

  1. A koptatott farmernadrágjához kölcsönveszi a párja ingjét, és így megy vacsorázni.
  2. Mindig magánál tartja az apró noteszét, hogy fennkölt gondolatait lejegyezhesse, ha megszállja az ihlet.
  3. Friss bazsarózsákat szed a kertjéből.
  4. Mosáshoz kizárólag Le Labo öblítőt használ.
  5. Délután négykor felpattint egy üveg vörösbort.
  6. Hosszú sétákat tesz a tengerparton (egyedül vagy a szeretett kutyájával).
  7. Gondosan összeválogatott aranyékszereket visel, amelyeket hosszú évek alatt gyűjtött össze.
  8. A kapszulagardróbra esküszik – és abban kizárólag a fehér, a bézs, a kék és a zöld árnyalatai lelhetőek fel.
  9. Minden héten áthívja a barátait magához délutáni teára.
  10. Mindegy milyen alkalom van, a szalmakalapjában jelenik meg.

Fotó: Getty Images

Monjduk ezt a körülírást végigolvasva pedig már szimplán csak luxusnagyinak fordítanánk a trendet, hiszen például a fent megnevezett Le Labo öblítőből a legkisebb kiszerelés is tízezer forint körül kapható, és az óceánparti nyaralót sem engedheti meg magának egy átlagos nyugdíjas…

Hangaláfestés a divattrendhez

Áprilisban a Spotify 660 százalékos növekedést tapasztalt a „coastal grandma” és „coastal grandmother” című vagy leírású dallisták esetében. Ezeken többek között Nancy Meyers-filmek betétdalok szerepelnek, például Natalie Cole-tól a This Will Be (An Everlasting Love), és olyan blues- és soulénekesek, mint Norah Jones, James Taylor vagy Etta James.

És ha még mindig nehéz elképzelni a tengerparti nagyikat, gondoljunk csak az előbb már említett Nancy Meyers-filmek bármelyikére – ezekben garantáltan van egy-egy karakter, aki tökéletesen hozza a coastal grandmother életérzést. Ott van például a Minden végzet nehéz Ericája, akit Diane Keaton alakít, és aki folyton gyapjú- és kasmírholmikba burkolózik, termelői piacon vásárol, hófehér konyhájában önt magának egy pohár bort, és azt az óceánra néző hamptoni háza erkélyén kortyolgatja el.

Vagy a Natasha Richardson által megformált Elizabeth az Apád-anyád idejöjjön című családi vígjátékban, aki többnyire bézsben és fehérben volt látható, egyszerű vonalvezetésű ruháit aranyékszerekkel tette elegánsabbá, és kirándulószettjének is egy ropogósra vasalt, bő szabású ing volt az alapja.

A tengerparti nagyi tehát előkelő, de laza. Szereti a luxust, de a kényelmet is. Szóval amolyan luxus módon minimalista.

A való életből is bőven tudunk példákat hozni, Martha Stewart, az amerikai háziasszonyok koronázatlan királynője évtizedek óta tökéletesen hozza a minimalista, kifinomult, komfortos stílust…

…de nemrég Anne Hathaway Oscar-díjas színésznő is bebizonyította, hogy 39 évesen is lehet hódolni a luxusnagyi trendnek. „Már akkor is éltem a tengerparti nagymama sikket, mikor a TikTok meg sem született” – írta Instagram-fotója alá, amelyen szalmakalapot, napszemüveget, fehér férfiinget és egyenes szabású bézs farmernadrágot visel.

A 25 éves szupermodell, Hailey Bieber is odavan a coastal grandmother-stílusért: tengerparton előszeretettel választ a homokkal harmonizáló szetteket.

Ahogy 29 éves Selena Gomez is jó ideje inkább a tengerparti nagyis esztétikát hozza, mintsem a partizós popsztárt: az énekes-színésznő imádja a natúr tónusú ruhákat, a bort, sőt saját főzőműsora is van.

A lényeg tehát, hogy lazuljunk bele a minőségi egyszerűségbe: derítsük fel arcunkat világos árnyalatokkal, kényeztessük a bőrünket jó minőségű, természetes anyagú (Lenvászon, pamut) holmikkal, és felejtsük el a testet kínzó, szűk, hol itt, hol ott szorító ruhadarabokat.

Szabadidőnkben pedig próbáljunk meg lelassulni, tegyünk nagy sétákat, kortyolgassunk el élvezettel egy-egy pohár bort, és adjuk át magunkat a sütés-főzés örömének. Élvezzük az életet úgy, ahogy azt egy gondtalan, tengerparti nagyi tenné.

Tengerparti nagyis alapdarabokért kattints a galériára!

Galéria | 7 kép

 

Kiemelt kép: Getty Images