4 hatékony kollagén, amit biztosan szeretni fogsz

Az öregedés gondolata a legtöbb embert szorongással tölti el, nem véletlenül épülnek iparágak a fiatalság megőrzésére. Onnantól, hogy megjelennek az első szarkalábak, sokan csatlakozunk Facebookos beauty-csoportokba, vagy lázasan elkezdünk utánaolvasni a lehetőségeknek. Könnyű elveszni a bőrápolási tippek erdejében, és sok esetben a „bevált módszerek” többet ártanak, mint használnak. Most a szakértők elárulják, hogyan érdemes okosan megőrizni a fiatalságunkat.

A testünkben minden összefügg mindennel, és nem mindegy, hogy hogyan tartjuk karban az egész rendszert, beleértve az idegrendszerünket és a lelki világunkat is. Nem elég a bőrünk épségét csak kívülről kezelni, és várni, hogy a krémektől eltűnik majd az a ránc, vagy a botoxtól kisimul a bőr. Ezek a természetes, vagy kevésbé természetes alapanyagokból készült kozmetikumok, vagy akár a radikális külső beavatkozással járó plasztikai műtétek, feltöltések mind mind ideig-óráig működnek csak. 

A kanadai LaLonde-jelentés szerint az öregedési folyamatot a mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás, az alvás hiánya és a stressz befolyásolják, tehát nem meglepő módon ahhoz, hogy a fiatalságunkat minél tovább megőrizzük, elsősorban az életmódunkon kell változtatni. „A dohányzás, a szmog, az UV sugárzás köztudottan káros hatással vannak a bőrünk egészségére, és a lelki állapotunktól is függ, hogy milyen gyorsan borítják el testünket a ráncok – árulja el Bús Tímea anti-aging szakember. (Mi is már többször írtunk arról, hogy mennyire fontos a nap elleni védekezés minden életkorban, és hogyan csináljuk jól.)

Antioxidánsokkal a szabadgyökök ellen 

A szervezetünk egyik legnagyobb ellenségei a szabadgyökök, amik oxigén- vagy nitrogénalapú molekulák, amelyek különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben. Ezek a molekulák folyamatosan pusztítják a sejtfalat, így gyorsítva az öregedést, és ha túl sok szabadgyök jut be a szervezetünkbe, azt a szív, az agy, a bélrendszer és a máj bánhatja, ráadásul a rák kialakulásában is nagy szerepet játszanak. 

Ezek a molekulák főleg a kipufogógázzal, a vegyileg szennyezett élelmiszerekkel, az erős napsugárzással jutnak be a szervezetbe, a működésüket pedig leginkább a rozsdásodáshoz, vagy korhadáshoz lehetne hasonlítani, mivel lényegében ilyenkor egy oxidáció zajlik a szervezetünkben. 

Fotó: Getty Images

„Az anyagcsere folyamán létrejövő szabadgyököket a szervezetünk antigyökökkel, vagy más néven antioxidánsokkal tudja megfékezni, melyeket csakúgy, mint a szabadgyököket, külső forrásból is be tudunk juttatni a szervezetünkbe. Az antioxidánsok segítenek megelőzni az idő előtti öregedést, a korai ráncosodást, a pigmentfoltok kialakulását, vagyis elmondhatjuk, hogy igazi anti-aging hatású anyagok.” – jegyzi meg Forró Dzsenifer, dietetikus.

Ami egyben tartja a testet

Az egyik ilyen, belsőleg is ható „csodaszer” a kollagén, amit az utóbbi időben kaptak fel igazán a beauty-szakemberek. De mi is ez valójában?

Mi az a LaLonde-jelentés?

A Lalonde Report egy 1974-es jelentés, amelyet Kanadában készítettek, hivatalosan A kanadaiak egészségének új perspektívája címmel. Ez fogalmazta meg elsőként, hogy egészségünkért nagyrészt magunk vagyunk felelősek, életmódunk befolyásolja egészségi állapotunkat, és az idő előtti halálozások jelentős része megelőzhető lenne az életmód és egyéb környezeti tényezők előnyös megváltoztatásával.

A kollagén egy fehérje típus, amely a sejtek közti tér kitöltéséért felel, és elengedhetetlen a csontok rugalmasságához, a porcszövet felépítéséhez, illetve ez az anyag felelős a szervek és a szövetek elasztikusságáért is. A bőrünk majdnem 75%-a kollagén, és az egész testünk majdnem 30%-a is az, nem véletlenül tartják a fiatalság esszenciájának. Rossz hír azonban a vegánoknak, hogy a kollagént a fel nem használt állati maradványokból tudják kinyerni, a növényekben nem található meg ez az anyag. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, míg kb. 50-60 éves korunkra teljesen leáll ez a termelés. Azonban Honti Edit kozmetikus, anti-aging specialista figyelmeztet: „Ha megiszunk naponta 2 liter kollagénes italt, akkor sem biztos, hogy a szemráncainkban hasznosul, mivel a kollagén oda vándorol, ahol a legnagyobb szüksége van a szervezetnek, és ha gyakran fáj a térdünk, akkor az izületekbe fog beépülni.” Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő hatásért folyamatosan elegendőt juttassunk belőle a szervezetünkbe, hogy a bőrünkön (és ezáltal a külsőnkön) is kifejtse a jótékony hatását.

Ízületek kontra szépség

„Ez az anyag biztosan csak két dologra jó: az ízületi panaszokra és a bőr öregedésének gátlására, lassítására. Viszont ezekre a célokra nem ugyanaz a kollagéntípus való, így a két hatás egyszerre nem várható. A bőrgyógyászatban, szépészetben például az úgynevezett hidrolizált kollagént használják, amelynél a fehérjét kisebb egységekre – peptidekre – bontják. Tehát nem az történik, hogy a kollagén átmegy a bőrbe, hanem az, hogy a szervezet annak alkotóelemeiből maga tudja felépíteni” – árulta el egy korábbi cikkünkben dr. Csupor Dezső farmakognózia- és fitoterápia-szakgyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője.

Fotó: Getty Images

Míg a szépészetben használt hidrolizált kollagénből naponta több grammot is lehet – és a vizsgálatokban igazolt eredmény érdekében kell is – fogyasztani, addig a reumatológiában alkalmazott 2-es típusú kollagént csak tíz milligrammos nagyságrendben szokták szedni. Ilyenkor a hatás nagyon célzott, kifejezetten az ízületi panaszok enyhítésére irányul. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok támasztják alá mind a sokízületi gyulladásként emlegetett reumatoid artritisznél, mind a porcok károsodásával, gyakran másodlagos gyulladással járó mozgásszervi betegségnél, az oszteoartritisznél. Meglepő, de a kedvező eredményt nem az magyarázza, hogy maga a kollagén beépül a porcba.

„Itt a hatás abban rejlik, hogy a 2-es típusú kollagén kapcsolatba került az immunrendszer sejtjeivel, majd azokon keresztül hat annak működésére.

Ennek köszönhetően az ízületi gyulladások csökkenek még olyan esetekben is, amikor hátterükben autoimmun folyamatok állnak. Viszont ami az ízületben már tönkrement, az visszaépülni nem fog, csak a gyulladásból eredő panaszok és fájdalmak csökkennek, illetve mérséklődnek azok a további porckárosodások, amelyek a gyulladásból adódnak. A szépészeti célból szedett, nagy dózisú hidrolizált kollagénnek nincs ilyen hatása, az arra jó, hogy a kötőszövetében található kollagént pótolja segítségével a szervezet” – magyarázza dr. Csupor Dezső.

A galériára kattintva látható, hogy mi melyik kollagéneket szeretjük a legjobban:

Galéria | 4 kép

Így lehetünk belülről is szépek

A szakemberek szerint pótolhatjuk a kollagén készleteket olyan ételekkel, mint a tojás, halak, kocsonya, vagy akár húsleves formájában is, utóbbit azonban 12-48 órán át kell főzni és napi minimum 1 litert érdemes meginni belőle, tehát nem valami kényelmes erre hagyatkozni. Emellett kiemelten fontos a megfelelő minőségű alvás. Hiába van meg a 8 óra, ha hajnali 2-kor fekszünk le, és reggel 10-kor kelünk. Ha felborul a biológiai óránk, a sejtjeink egyszerűen nem tudnak megfelelően regenerálódni.

Érdemes holisztikusan gondolkodni az anti-aging technológiákról, mert a bőrünk akkor marad sokáig szép, ha figyelünk a relaxációra, időben lefekszünk aludni, egészségesen eszünk, pótoljuk a kollagént és rendszeresen mozgunk.

Kiemelt kép: Getty Images