Az nem újdonság, hogy a legtöbb alapozóban (és egyéb kozmetikai termékekben, például púderekben, rúzsokban) már található valamennyi napvédő is – nagyon helyesen –, de sokan pont emiatt azt hiszik, hogy ezzel le is van tudva a fényvédelem, pedig mi sem állhatna távolabb az igazságtól.

A legtöbben csak egy-két pumpányit (vagy borsónyit) használunk az alapozóból, ami nem gond, ha előtte felkenünk valamilyen napvédő krémet. Ha azonban kihagyjuk ezt a lépést, és csak olyan alapozót használunk, amelyben található valamennyi fényvédő, akkor egy-két pumpálás közel sem elég a szükséges szintű védelemhez.

Egy Michelle Wong nevű szépségápolási termékekre specializálódott kémikus gyakran oszt meg közösségi oldalán hasznos információkat a bőrápolással kapcsolatban. Most az Instagramján mutatta be, hogy valójában mennyi alapozót is kellene felvinnünk ahhoz, hogy megkapjuk a hasonló SPF-fel rendelkező normál naptej előnyeit. Megdöbbentő módon körülbelül 13 pumpálásnyi alapozóra lenne szükségünk ehhez – sokkal többre, mint amennyit bárki használni szeretne, mivel ez olyan vastag réteget jelentene, amit elkenni is szinte lehetetlen (az esztétikumról nem is beszélve).

Lehet, hogy macerásnak tűnik plusz egy lépést beiktatni a rutinunkba, de amint Michelle bemutatója is érzékletesen megmutatja, hatástalan csupán egy kis mennyiségű alapozó alkalmazása. Ő – mint legtöbbünk, akik szoktunk sminkelni – általában másfél pumpányit használ belőle naponta, de a címkén feltüntetett védelmi szint eléréséhez ennél jóval többre lenne szükség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy külön fényvédőt is viseljünk, hogy bőrünk megkapja a szükséges védelmet. Az SPF alkalmazásának kihagyása hozzájárulhat a bőr idő előtti öregedéséhez, és olyan problémákhoz vezethet, mint a sötét foltok, valamint a bőrt is sebezhetőbbé teheti a napégéssel és akár a rákos megbetegedésekkel szemben.

Bár minden nap kellene SPF-et viselnünk, a tavaszi-nyári hónapokban ez még fontosabb!

Mi az az SPF?

Az SPF (Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor – FF –, német megfelelője LFS) azt jelzi, hányszor hosszabb ideig maradhatsz napon, mielőtt napégést szenvednél vagy elindulna a károsodási folyamat. „Ha valakinél mondjuk 10 perc napon töltött idő alatt jelentkezik eritéma, vagyis kivörösödés, egy 20-as faktorszámú (SPF-ű) krém ezt a 10 perces időtartamot húszszorosára nyújtja. Tehát az az ember 200 perc alatt fog a fényvédő mellett ugyanúgy megégni” – tisztázta az örökké felmerülő kérdést egy korábbi cikkünkben dr. Gyöngyösi Nóra bőrgyógyász, aki egyébként nap bőröregítő hatásainak témájában írta PhD dolgozatát is.

Néhány fényvédő, amelyet kifejezetten arcra terveztek:

1. Eucerin, Sun Photoaging Control napozó fluid arcra SPF 50, 5999 Ft (Unipatika) 2. Mádara, SPF 50 bőröregedésgátló színezett krém, 10 790 Ft (Naturlaksin.hu) 3. La Roche-Posay, Age Correct 50 SPF, kb. 8000 Ft (patikák) 4. Vichy, Capital Soleil UV Daily krém SPF 50, kb. 6000 Ft (patikák) 5. Nivea, Q10 Anti-Age & Anti-Pigments Napozó Arckrém SPF50, 2999 Ft (drogériák)

Jut elég a „napvitamin” is

Azonban nemcsak az alapozókból kellene többet használnunk, hanem a normál naptejekből is, mert azokból is hajlamosak vagyunk elégtelen mennyiséget felkenni, másrészt általában rosszul is használjuk. Két éve egy felmérés rámutatott, hogy az a mód, ahogy az emberek többsége felviszi magára a fényvédőt, az a csomagoláson feltüntetett védelmi hatásnak csupán 40%-ára elég. Szóval vannak hiányosságok, nem is kevés, ha arról van szó, kellően védjük-e magunkat a nap káros sugárzásával szemben.

Nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktassuk magunkat újra a napsütéshez, elvégre most még könnyebben leéghet a bőrünk, a leégés pedig minden alkalommal növeli a bőrdaganatok kockázatát.

Az UV-, különösen az UVA-sugárzás (a szoláriumokban is ezt használják) egy 2013-as kutatás szerint nagyban befolyásolja a klinikai bőröregedést, az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek 80%-áért (!) felelős.

És mielőtt még felmerülne bennünk a kérdés, nyugodjunk meg: a napi D- azaz napvitamin szükségletünkkel minden rendben lesz akkor is, ha fizikailag is védjük magunkat a fénytől (azaz nem fekszünk ki közvetlenül a napra, és ruhával, kalappal is védjük a bőrünket), hiszen napsütéses időszakban az már két kézfej nagyságú bőrfelület napi tízperces napoztatásával elérhető – efelől bőrgyógyászok is megnyugtattak bennünket.

A több több

Szakemberek szerint válasszunk minél nagyobb faktorszámú terméket, hiszen az ember úgysem keni fel tökéletesen azt a fényvédőt, ráadásul sportolás, napozás közben leizzadja, vagy éppen strandolás során lemossa magáról – így az az 50 faktor sem 50 faktor valójában. És hogy mennyi az annyi? Erre a PHI Cosmetics alapítója, Rácz Marianna fitoterapeuta, természetgyógyász válaszolt: „A terméken megjelölt napvédő faktor (SPF) védelmi szintjének elérése érdekében

a fényvédő termékeket 2 mg/cm2 mennyiségben szükséges alkalmazni, amely egy átlagos felnőtt test esetében 6 teáskanálnyi napvédő terméknek (kb. 36 gramm) felel meg.”

Ezeket a helyeket hagyjuk ki

Van úgy, hogy megvan a jó szándék, és használunk fényvédőt, de így is akadnak olyan testrészeink, amelyeket rendszeresen elfelejtünk bekrémezni, pedig ezek is ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint a többi. Tehát legközelebb ezekre is jusson a naptejből!

Fejbőr

Nem kell az egész hajunkat ebben füröszteni, de a választékunkat mindenképpen kenjük be, és vegyünk fel kalapot.

Ajkak

Az ajkak napvédelme rendkívül fontos, mert ha egyszer már bekövetkezett a napkárosodás, ezen a területen megnő a laphámrák (ráadásul annak agresszív formájának) kialakulásának kockázata.

Térdhajlat

A nőknél a melanóma leggyakoribb helye a lábak hátsó része, illetve nem is gondolnánk, de a vádli is gyakran érintett. Ne essünk abba a hibába, hogy csak a lábak elülső részét kenjük be naptejjel!

Az arcszélünk

Bekenjük az orrunkat, az állunkat és a homlokunkat, de gyakran kihagyjuk a széleket, mert nem szeretnénk összenaptejezni a hajunkat. Pedig az egész arcunk ki van téve a napkárosodás veszélyének, ezért az alapos krémezés elengedhetetlen.

Fülek teteje

Az emberek teljesen megfeledkeznek a fülükről. Például egy hosszú hajú nő bekeni magát naptejjel, és azt hiszi, hogy védve van, és nem veszi észre, hogy amikor a füle mögé teszi a haját, akkor rögtön kiteszi a napfénynek ezt a területet.

Lábfej

Ne felejtkezzünk el az egész lábfejet (beleértve a talpat is), az egyes lábujjakat és a körmöket is bekenni – a rosszindulatú melanoma jelentkezhet a talpon, de akár a körmök alatt is.

Kiemelt kép: Getty Images