Riport egy ma már egyre kevésbé szokatlannak tűnő „jelenségről”.

idős terhes nő

Húsz évvel ezelőtt még felkaptuk a fejünket, ha egy negyvenen túli nő szülésre adta a fejét, de ma már meg sem lepődünk, ha a magazinok címlapján negyvenes kismamákat látunk. Magyarországon meredeken emelkedik az első gyermeküket negyven felett szülő nők száma, ugyanakkor a harmincévesek fele még gyermektelen. A demográfusok szerint, ha a trend tovább folytatódik, a mai huszonévesek számára már az idősebb kori anyaság lesz a norma. Milyen veszélyeket rejt ez magában?
„A legjobb barátnőm az imént jelentette be, hogy terhes a fiújától, és meg akarja tartani a babát. Nem értem. Tegnapelőtt este még filmet néztünk a paplan alatt, és csokit majszoltunk, ma meg hirtelen fel akar nőni? Hiszen még egyetemre járunk!” – jajdul fel a huszonhat éves diáklány. Hiába magyarázom neki, hogy a szülei nemzedéke az ő korában már rég gyereket nevelt, csak olaj a tűzre. „Nem érdekel, éppen eleget hallgattam anyámtól, hogy ha annak idején nem esik velem teherbe, még élvezhette volna egy kicsit a fiatalságát! Az én nemzedékem más. Mi még élni akarunk, hiszen az egész világ ezt üzeni. Bulizni, tanulni, világot látni, nyelveket tanulni. Van még legalább tíz-tizenöt évem a gyerekszülésig, Nicole Kidman, Salma Hayek, Halle Berry, Meryl Streep is negyvenkét évesen szült először!”

A genetika gátat szab

– Valóban nemzetközi tendencia a gyermeket vállaló nők életkorának kitolódása, annak ellenére, hogy közismert tény: az anya életkora nagy befolyással van a teherbeesésre, illetve a terhesség és a szülés lefolyására is – szól hozzá a fiatal lány reakciójához dr. Belics Zorán szülésznőgyógyász, ultrahang-specialista, a Maternity Szülészeti Magánklinika szakmai vezetője.
– Biológiai szempontból az ideális anyai életkor a 20–35 év, ilyenkor még a teherbeesés és a várandósság kiviselése is zökkenőmentesebb. 35 éves kor felett a spontán teherbeesés valószínűsége lecsökken. Ha csak a petesejtek számát nézzük: a magzati kor elején még sokmillió a számuk, de ezekből a serdülés idejére már csak 180 000 körüli mennyiség marad. Ebből a menopauza beköszöntéig jó 400 kerül ovuláció előtti állapotba. Könnyen ki lehet számolni, arányában hány tüszővel számolhatunk 35 évesen: cirka az egyharmadával. Ráadásul csökken az életképes petesejtek száma. A folyamat már a harmincas évek elején elkezdődik, a sikertelen fogamzások részben ennek tulajdoníthatóak. Az életkor előrehaladtával a kromoszóma-rendellenességek kockázata is megnő. Azonkívül a harmincas évek végén egyre gyakoribbak a méhen kívüli terhességek, és magasabb lesz a méhen belüli elhalás és a koraszülés kockázata. Ebben a korosztályban már számolni kell a terhességgel szövődött esetleges magas vérnyomás-, illetve cukorbetegséggel, terhességi mérgezéssel (préeklampszia), és a hosszabb vajúdással, illetve az úgynevezett befejező műtétek számának emelkedésével.
Ugyanakkor dr. Belics Zorán tapasztalatai szerint az idősebb korosztályba tartozó nők fizikai és lelki értelemben egyaránt felkészültebbek a gyerekvállalásra. Többet törődnek az egészségükkel, és komolyabban veszik a terhesgondozást. Az orvos részéről kétségtelenül nagyobb odafigyelést igényelnek, tekintettel az esetleges kockázatokra, de ma már a megfelelő szűrő- és diagnosztikai vizsgálatokkal, az előzetes gondos családtervezéssel, valamint megfelelő együttműködéssel a kockázatok szintje alacsonyan tartható.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Sokan a lombikban bíznak, ám annak is megvannak a nehézségei.
Hogyan látja a demográfus a helyzetet?
Hogyan vélekedik róla a pszichológus?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .