Húsmentes táplálkozás tinédzsekorban? A szakértők óvatosságra intenek

A tinédzser lányoknál vérszegénységhez, hosszú távon pedig csontritkuláshoz is vezethet a nem megfelelő húsmentes táplálkozás.

A vörös húsok és a tejtermékek részleges vagy teljes mellőzésével a fiatal lányok kockázatnak tehetik ki magukat, ez a táplálkozási forma ugyanis vitaminhiányhoz és ezáltal az életük későbbi szakaszában egészségügyi problémák kialakulásához vezethet – véli Ian Givens professzor, a reading-i egyetem élelmiszerügyi, táplálkozási és egészségügyi intézetének igazgatója. A Science Media Centerben adott tájékoztatója szerint a 11 és 18 év közötti fiatal lányok fele az ajánlott beviteli mennyiségnél kevesebb vasat és magnéziumot fogyaszt. Ugyanezen korcsoportba tartozó lányok negyede pedig túl kevés jódot, kalciumot és cinket visz be a professzor tapasztalatai szerint. Givens professzor arra figyelmeztet, hogy a hiányos táplálkozás terén a fiatal nők érintettebbek lehetnek, mint a férfiak, mivel a nők érzékenyebben reagálnak arra az üzenetre, hogy káros a környezetünkre a hús- és a tejtermékfogyasztás.

Egyre több fiatal hagyja el a húst

A Finder ügynökség friss kimutatása szerint az Egyesült Királyságban a felnőtt lakosság 14 százaléka (7,2 millió ember) táplálkozik húsmentesen, és további 8,8 millió ember tervezi, hogy idén felhagy a húsfogyasztással. A fiatalabb generációk körében a legnagyobb a hajlandóság a húsmentes táplálkozás követésére, különösen a Z-generáció (kb. a 12 és 25 év közöttiek) tagjai körében.

A professzor szerint környezetvédelmi szempontból jó oka van a húsfogyasztás csökkentésének, ugyanakkor a növényi alapú étrendre való áttérés esetén óvatosságra int: „A tinédzser évek kritikusak a csontfejlődés szempontjából. Ha ez nem optimálisan történik, az kihatással lehet a csontok időskori egészségi állapotára, nőhet a csonttörés kockázata, ami az életminőséget is befolyásolja.”

Tervezés és tudatosság a helyes vegán táplálkozás kulcsa

Anna Mapson, táplálkozási szakember ezzel kapcsolatban kifejtette az Independentnek, hogy

„a tinédzser lányoknak különösen nagy mennyiségű vasra és kalciumra van szükségük. Ha ezekből nincs elegendő mennyiségű a szervezetükben, az olyan problémákhoz vezethet, mint a vérszegénység, vagy ahogy idősebbek lesznek, a csontritkulás.”

Mapson szerint létezik kiegyensúlyozott vegán táplálkozás, ez azonban nagyon sok tervezést igényel, és tudni kell hozzá, hogy milyen tápanyagok hiányoznak a növényi alapú forrásokból, és milyen módon szükséges ezeket pótolni.

Fotó: Getty Images

„A vegetáriánus étrendből például hiányzik az omega-3 zsírsav, ami viszont nagyon fontos az egészséges agyműködéshez A 11 és 18 év közötti gyerekek agya még fejlődésben van, ezért nekik megfelelő omega-3 zsírsav kiegészítésre van szükségük.” – hangsúlyozza Mapson.

„Omega-3 zsírsavat kinyerhetünk néhány növényi terményből, például dióból, kendermagból vagy lenmagból, de ez nagyon kis mennyiség, ezért azt javaslom a vegánoknak, hogy emellé fogyasszanak omega-3 zsírsav készítményt”.

Mapson emellett azt tanácsolja a vegánoknak és vegetáriánusoknak, hogy szedjenek B12 és D vitamint, valamint multivitaminokat.

A táplálkozási szakértő óva int attól, hogy a vegán étrendet valaki akként képzelje el, hogy ezentúl vegán húshelyettesítő készítményeket fog fogyasztani, anélkül, hogy az étrendjéhez különféle zöldségeket is hozzáadna. „Ne csak a kolbászt cseréld vegán kolbászra” – figyelmeztet. „A kutatások szerint, ha 30 különböző növényi alapú ételt eszünk egy héten, az jót tesz a bélrendszerünk egészségének. Törekedni kell arra, hogy olyan változatosan táplálkozzunk, ahogy csak lehetséges, és ezáltal a lehető legtöbb tápanyaghoz jussunk hozzá”.

Kiemelt kép: Getty Images