Egy kutatás szerint a gyümölcs csökkenheti a szívroham kockázatát, mérsékelheti a koleszterinszintet és elősegítheti a jó baktériumháztartás kialakulását a bélben.

A zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsök is elengedhetetlen részét képezik az egészséges táplálkozásnak. A táplálkozási szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy minden magot tartalmazó étel fontos vitaminokat – napi 13 különböző vitaminra van szükségünk –, tápanyagokat és rostokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak általános egészségi állapotunkhoz. Egyes gyümölcsök azonban egészségesebbek a többinél, ahogyan a szőlő is. Az UCLA (Kaliforniai Egyetem) kutatói arra jöttek rá, hogy ez az ízletes gyümölcs különösen hasznos, mert csökkenti a koleszterinszintet, és fogyasztása mérsékli a szívroham kockázatát.

Az egészséges bélrendszerért

Az eredmények megszerzése érdekében a kutatók 19 embert (21 és 55 év közöttiek) követtek nyomon, akik – két adagra osztva – minden nap körülbelül 40 szőlőszemet fogyasztottak el, míg a kísérletben többi résztvevő nem.

A kutatók arra jutottak, hogy mindössze négy héten belül egészségjavulást észleltek azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak szőlőt.

Ezen kívül jobb minőségű mikrobiom diverzitást találtak a szervezetükben, ami jobban hozzásegítette őket az egészségük megőrzéséhez. (A bélrendszerünkben több, mint 100 milliárd mikroorganizmus – baktérium, vírus és gomba – él, ezeket hívjuk együtt bélrendszeri mikrobiótának, aminek a teljes génállománya a mikrobiom – a szerk.) „Arra jutottunk, hogy a szőlő jótékony hatással van a bélbaktériumokra, ami nagyszerű hír, mivel az egészséges bélrendszer a jó egészség alapja – mondta a tanulmány vezetője, Zhaoping Li professzor, aki azt is hozzátette, hogy a szőlő fontos antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

A szőlőmagolaj belülről védi az érrendszert, kívülről pedig igazi szépségelixír – regenerálja a bőrt és a töredezett hajszálakat (Fotó: Getty Images) 

Kevesebb rossz koleszterin

Az eredmények azt mutatják, hogy már egy ilyen egyszerű életmódváltás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ami jelenleg a világ vezető halálozási oka. A tanulmány szerint a szőlőfogyasztó résztvevők szervezetében csaknem nyolc százalékkal kevesebb lett a rossz koleszterin aránya. Ezek a káros zsírok pedig vérrögök kialakulásához vezethetnek, amelyek elzárják az ereket, és megszakítják a véráramlást a szívben vagy az agyban, ezáltal szívrohamot vagy szélütést okozhatnak. Természetesen a kísérő betegségeket is mindig figyelembe kell venni, így egy cukorbeteg embernek teljesen más étkezési szokásokat kell követnie, mint akinek tökéletes a vérképe. Érdemes mindig, minden életmódváltásnál kikérni egy orvos tanácsát is, és együtt felállítani az új étrend alapjait.

Kiemelt kép: Getty Images