budos ruha dohos szag eltavolitasa

Dohos szag, füst, izzadság? Így távolíthatod el a bűzt a ruhákból

Legyen szó penészről, füstszagról vagy izzadságról, mindre speciális eltávolítási módszer vonatkozik, de minden esetben hatékony és könnyedén elvégezhető.
 • A ruhákba ragadó szagok bosszantóak lehetnek, különösen ha még mosás után is érezzük őket.
 • Erre az apróságra figyeljünk, mielőtt nekikezdünk az alapos szagtalanításnak.
 • Tippeket adunk arra, hogy távolítsuk el a dohos szagot, a füst és az izzadság maradványait a ruhákból.

Valószínűleg a legtöbben tapasztaltuk már, hogy frissen mosott ruháinknak hiába van finom öblítő illata, mellette olykor ugyanúgy kiérződnek azok a szagok is, melyeket a mosással épphogy eltávolítani szerettünk volna. (Ilyen az úgynevezett ázott kutya szag is.) Sajnos bármennyire is követjük az ápolási instrukciókat, vannak olyan makacs illatnyomok, melyeket a szokásosaknál nehezebb semlegesíteni, épp ezért esetükben nem elegendő bevetni a rutinszerű mosás már jól bevált lépéseit.

Ám szakértők szerint ilyen esetben azért többet is tehetünk annál, minthogy csalódottan elpakoljuk, vagy netán soha többé elő se vegyük őket, ugyanis

célzott praktikákkal teljesen eltüntethetjük a rossz szagokat kedvenc ruháinkból.

Legyen szó penészről, füstszagról vagy akár izzadságról, mindre külön speciális eltávolítási módszer vonatkozik, de mindegyik hatékony, egyszerű és otthon is könnyedén elvégezhető. 

Ne hagyjuk ki mosás előtt ezt az egyetlen lépést

Mielőtt belevágnánk a szakértő szagtalanításba, az első számú szabály, amit nem szabad elfelejtenünk, hogy bizonyos mosószerek nem minden vízhőmérsékleten és szárítási fokozaton egyformán hatékonyak.

„Mindig fontos ellenőrizni az ápolási címkét, mielőtt kimosunk egy ruhadarabot, függetlenül attól, hogy van-e szagproblémánk vagy sem.

Az anyag rosttartalmának ismerete is fontos a megfelelő mosószer kiválasztásában, különösen akkor, ha a mosási probléma agresszívebb beavatkozást igényel” – mondja Mary Gagliardi, a The Clorox Company foltkutatója. 

budos_ruha

Célzott praktikákkal teljesen eltüntethetjük a rossz szagokat kedvenc ruháinkból (Fotó: Getty Images)

Ezekkel az információkkal már felkészülten állhatunk neki a szagtalanító mosásnak, mely a különböző ruhaneműk és szövetek esetében más és más praktikát igényel.

Például a rugalmas spandex, elasztán vagy szintetikus anyagoknál ne használjunk fehérítőt, de ugyanez vonatkozik a gyapjúra, a selyemre és a bőrre is.

Alicia Sokolowski, a környezettudatos mosószereket gyártó AspenClean elnöke szerint a felsoroltakkal szemben a pamut és a poliészter viszont megengedőbb anyagnak számít, ezért hogy alkalmazkodjon a változatos anyagokhoz, mindig természetes mosószeket, például ecetet és szódabikarbónát használ. Ezek biztonságos, pénztárcabarát és sokoldalú tisztítószerek, melyeknek az alábbi szagtalanító eljárások során is nagy hasznát vehetjük.

 

1. Így távolítsd el a dohos szagot a ruhákból

Míg a vírusokat és a baktériumokat a tisztítószerekben lévő fertőtlenítők általában semlegesítik, a penész- és dohszagot okozó gombákhoz valami erősebbre van szükség, például nátrium-hipokloritot tartalmazó fehérítőre. Dohos szag esetén egyébként érdemes ellenőrizni a mosógép dobját is, nem-e a belső lerakódott szennyeződések teszik büdössé ruháinkat.

Mielőtt tehát nekilátnánk, futtassunk le egy üres mosási programot extra öblítéssel, melybe csak fehérítőszert vagy ecetet teszünk. Ha szükséges, ismételjük meg újra, és ha még ezután sincs változás, ideje a ruhákból eltüntetni a kellemetlen penészszagot. 

Amire dohos szag ellen szükségünk lesz:

 • Fehérítő
 • Víz
 • Kültéri ruhaszárító

A fehérítésre alkalmas ruhákat normál adag mosószerrel és 1/3 csésze fehérítővel mossuk ki alaposan. Azokat a ruhákat, melyek nem alkalmasak fehérítésre, színes anyagokhoz is használható „fehérítőszerrel” tisztítsuk. Amennyiben a ruhadarabok nem bírják a klóros fehérítőt, vessünk be helyette fenyőolajat és fenolos fertőtlenítőszert.

Bármelyiket is választottuk, az alapos fertőtlenítéshez a legmelegebb megengedett hőfokozaton indítsuk el a mosógépet. Ez a folyamat biztosan megszabadítja ruháinkat a penészszagtól, különösen, ha hagyjuk őket a szabadlevegőn, napon megszáradni. 

szag bűz

Fotó: Getty Images

2. A makacs izzadságszag eltávolítása

A kellemetlen verejtékszag eltávolítása felér egy maratonnal, de ne dobjuk be a törölközőt a cél előtt, helyette inkább vizsgáljuk meg, valójában miért is olyan büdös az izzadság. A veríték tulajdonképpen szagtalan, hiszen vízből és ásványi anyagokból áll, a kellemetlen aromát az adja, amikor az izzadság reakcióba lép a bőrön lévő baktériumokkal, ez a szag pedig szinte beleeszi magát ruháinkba

Igénybe vett ruhadarabok esetén Alicia Sokolowski a friss levegő és a szagokat kiváltó foltokat célzó, enzimalapú mosószerek kombinációjában látja a megoldást.

Az enzimek ugyanis olyan fehérjék, amelyek mint mondja, lebontják a szerves vegyületeket, beleértve az izzadságot és a baktériumokat is. Az enzimes mosószerek gyakran többféle enzimet tartalmaznak, amelyeket úgy terveztek, hogy célzottan szüntessék meg a rossz szagok forrását.

Amire izzadságszag ellen szükségünk lesz:

 • Enzimalapú mosószer
 • Kültéri ruhaszárító

Mindenekelőtt az izzadságszagú ruhát néhány órára akasszuk ki a szabad levegőre, a napfény ugyanis természetes fertőtlenítőszer, melynek hatása megkönnyíti a későbbi szagsemlegesítést. Az izzadságfoltokra tegyünk enzimes mosószert és folteltávolítót, majd a ruhák anyagának megfelelő hőmérsékleten mossuk ki őket mosógépben.

Adjunk még a programhoz 2 evőkanállal az enzimes mosószerből, de ügyeljünk rá, hogy ennél többet ne adagoljunk a ruhákhoz, mert azzal csak koszosabbá tesszük a textileket. Végül akasszuk ki őket, vagy szárítsuk meg gépben a címkének megfelelően. 

3. Szúrós füstszagot eltávolítása

A másik legmakacsabb visszatérő szag egyértelműen a füst, akár cigarettából, fütőanyagból vagy – ami lassan épp szezonális lesz – egy kellemes kerti sütögetésből ered. A nehéz füst szinte beleragad a ruhák rostszálaiba, ezért mielőtt belevágunk a szagtalanítási folyamatba, itt is az első lépés az, hogy kiakasztjuk ruháinkat a szabadba, hogy a levegő jól kiszellőztesse a füstmolekulákat. Ezt követően jöhet a szakértő által csak tökéletes tisztítószernek nevezett mosószer, vagyis a fehér ecet. 

Amire füstszag ellen szükségünk lesz:

 • Ecet
 • Víz
 • Vödör/lavór
 • Tisztítószer

Miután legalább két órára kint hagytuk ruháinkat, és a napfény átjárta a szöveteket, egy nagy vödörbe készítsünk fele-fele arányban ecetes vizes oldatot. Áztassuk be ruháinkat néhány órára vagy akár egy teljes éjszakára, majd mossuk ki őket a szokásos módon, a címkén feltüntetett hőmérsékleten. Ezzel a praktikával végleg búcsút mondhatunk a füstszagnak, ruháink újra olyan illatosak és frissek lesznek, mintha cmost vennénk fel őket először. 

Ha már a kellemetlen szagokat taglaltuk: a múltkor összeszedtünk 6 szagot, amelyet ha otthon megérzel, hagyd el minél hamarabb a lakást!

Kiemelt kép: Getty Images