természetes

Olcsó, hatékony és természetes – ezzel a két hozzávalóval az egész ház ragyogni fog

Az ecetsav háztartási tisztítószereink gyakori hozzávalója, akkor miért ne alkalmaznánk mi is ezt a sokoldalú vegyületet otthonunkban hígított, illatosított formában?

Megeshet, hogy egyszerre akár húszféle tisztítószert is használhatunk anélkül, hogy belegondolnánk, csupán a különféle kemikáliák variációit alkalmazzuk, egyedül a csomagolás és a hangzatos marketing változik. A legtöbb tisztítószer ugyanis főként vízből áll, ebbe kerülnek bele változó arányban a jellemző alapanyagok, melyek között klór, színezékek, hígítók, adalékok, de akár fagyálló is előfordulhat.

És persze ecetsav, mely számos ipari és háztartási célra gyártott takarítószerben megtalálható, ugyanakkor természetes koncentrált folyadék. Vízzel és néhány karika citrommal elkeverve pénztárcabarát módon kaphatjuk meg belőle otthonunk hatékony, univerzális tisztítószerét. 

Ecet felmosáshoz, vízkő ellen és konyhába

Trendrakó Marci – akivel interjút is készítettünk vegyszermentes takarítás témában – tavaly megjelent Az ecetes srác jegyzetei című könyvében 50 recepttel mossa át jó értelemben a takarításról alkotott berögzült gondolatainkat, és cseréli vegyszereinket olcsó, környezetbarát, mégis hatásos alternatívákra. Az ő receptúráit böngészve készítettük el az egyik legegyszerűbb házi tisztítószert,

az ecetes citrusos keveréket, melyet asztalok, pultok tisztítására, felmosáshoz, vízkőlerakódásra, konyhai és fürdőszobai felületekre egyaránt használhatunk.

Vagyis jóformán az egész házra, ráadásul folyamatosan utántölthetjük előre bekészített befőttesüvegünkből, melyben alig egy hét alatt összeérnek az alapanyagok.

Nem titok, hogy a hozzáadott citrusok leginkább a kellemes illat érdekében kerülnek bele, a fő csodatevő szer ugyanis az ecet, mely segít az oldhatatlan szennyeződések, a vízkő és a szappanlerakódások, valamint az oxidációs foltok, a rozsda eltávolításában is. Zsíroldó és fertőtlenítő, semlegesíti a szagokat, környezetbarát és költséghatékony összetevő, ráadásul szinte bármilyen felületen, üvegen, csempén, fémen, műanyagon és fadeszkákon is alkalmazható. Lássuk, hogyan használhatjuk természetes tisztítószer-keverékként! Ha érdekel mág hasonló DIY, vagyis készítsd magad megoldás, ajánljuk Munkácsi Brigittával készült interjúnkat, aki Levendula és ecet című zero waste könyvének egyik receptjét, a narancsos mosogatótablettáét árulta el nekünk.

természetes

Fotó: Canva

Így készítsd el a citrusos tisztítószert

Az egyik legjobb Marci receptjében, hogy a vegyszeres takarítószerekhez képest töredék áron érhetjük el a vágyott tisztaságot, ráadásul a felvágott citrusféléket még további két-három újratöltéshez is felhasználhatjuk, így a viszonylag drága déli gyümölcsök sem vesznek idő előtt kárba. Vegyünk egy jól zárható, tiszta befőttesüveget, karikázzunk vagy kockázzunk bele 1 db citromot és 1 db narancsot, öntsünk rá 1 liter 20%-os ecetet, majd hagyjuk állni egy hétig. A kellő idő letelte után szórófejes flakonba tölthetjük, így hasznosíthatjuk, adagolhatjuk a legegyszerűbben a takarítás során.

 

Ha ecetről van szó, a legtöbben jellegzetes szúrós szagát kifogásolják, ám ha adunk a keverékhez egy frissen levágott, illatos fenyőágat, levendulát vagy egy szál rozmaringot, és mindezt még megspékeljük egy kis szegfűszeggel is, akkor nem csupán enyhíthetjük a kellemetlen szagot, de az oldat tisztítóhatását is fokozhatjuk. Felmosás esetén 5  liter vízhez elég 1 dl ecetes citrus, mely közvetlenül a résekbe öntve a hangyákat is távol tartja. Ugyanígy tiszta alkohollal és pár csepp illóolajjal már tükör- és ablaktisztítóként, desztillált vízzel és szintén illóolajjal WC illatosítóként, sóval és forró vízzel pedig fugatisztítóként születhet újjá az egyszerű háztartási ecet. 

Internetes takarítási trükkök, amelyek működnek

Természetesen nem mindenki híve a maradéktalanul vegyszermentes megoldásoknak, ám az interneten fellelhető változatos megoldások közül sokszor nehéz eldönteni, mi is válik be a valóságban. Az angliai Spare And Square tisztítócég takarítási szakértője lerántja a leplet a legbiztonságosabb és legeredményesebb házi praktikákról, melyek között szódabikarbónás fugatisztító, műfogsortablettás és borotvahabos tisztítószer is megtalálható.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legkreatívabb fürdőtakarítási tippeket az internetről, melyek biztosan megváltoztatják a hagyományos takarításról alkotott elgondolásainkat. 

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu