penesz-eltavolitas

Ragyogjon a fürdő: 8 takarítási trükk az internetről, amely valóban működik

A neten sokféle trükköt találhatunk, de most összegyűjtöttük, hogy melyek működnek valójában.

Újságpapír ablakpucoláshoz, fugatisztítás klórral vagy wc takarítás kólával. Ugye ismerősen csengenek ezek a praktikák? Az internet népe mindig is fogékony volt az úgynevezett lifehack tartalmakra, pontosabban azon trükkökre, melyek rutinszerű feladatok könnyebb, hatékonyabb elvégzésére irányulnak. De vajon honnan tudhatjuk biztosra, mely trükkök válnak be igazán? Az angliai Spare And Square tisztítócég takarítási szakértője lerántja a leplet a legbiztonságosabb és legeredményesebb házi praktikákról. (Közben azért arról se feledkezzünk meg, hogy ne roppanjunk bele a házimunkába.)

A TikToktól az Instagramig találékony tippek egész sora ugrik fel a #bathroomcleaning hashtag beírására – szám szerint úgy 742,6 millió megtekintéssel – tehát nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy szinte senkit sem hagy hidegen a téma. Nem csoda, hogy óriási népszerűségnek örvendenek ezek az alternatív megoldások. Önmagunk és környezetünk egészsége, na meg persze pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogyan oldjuk meg a takarítást a lakás egyik legkényesebb helyiségében, a fürdőszobában. A legjobb tisztítószerek természetes helyettesítőitől a lefolyódugulás feloldásáig az alábbi trükkök biztosan megváltoztatják a fürdőszobatakarításról alkotott elgondolásainkat.

Illóolaj kontra kellemetlen szagok

Annak érdekében, hogy a szeméttároló mindig friss illatú maradjon, vegyünk néhány cseppet kedvenc illóolajunkból – fertőtlenítő folyadékkal is működik – , itassunk át vele egy vattakorongot vagy szövetdarabot és helyezzük a szemeteskuka aljára. Az illóolaj friss aromája mérsékli a kellemetlen szagokat, ráadásul egy mozdulattal kicserélhetjük, ha már nem érződik a hatás vagy másfajta illatot szeretnénk kipróbálni.

A tökéletes lefolyótisztító receptje

Eldugult lefolyó ellen a legjobb, ha egy komplett receptet vetünk be. A legszuperebb kombináció mosogatószer, szódabikarbóna, ecet (amit rengeteg dologra használhatunk a háztartásban) és forrásban lévő víz elegyéből tevődik össze. A szódabikarbóna és az ecet szinte azonnal felpezseg, mely elősegíti, hogy feloldódjon a tömődés, a mosogatószer pedig a letapadt zsír és olaj ellen fejti ki hatását. Az eltömődés megszüntetése kb 10 percbe telik, ennyi idő alatt le is folyik a víz ezzel a filléres praktikával.

@aestheticallyinhome Follow for part 2 ❤️ #bathroomhacks #cleantok #cleaninghacks #hellospring #springclean #bathroomcleaning #sinkclean ♬ Free Mind - Tems

Apró trükk WC-kefe szárításhoz

Vannak olyan megoldások, melyek az utólagos tisztítás helyett inkább a megelőzést támogatják. Ilyen ez a találékony fürdőszobai trükk is, mely során a WC-kefe fogantyú részét az ülőke alá szorítjuk és hagyjuk, hogy a víz belecsepegjen a csészébe. A baktériumok nedves körülmények között érzik jól magukat, ám ha hagyjuk a kefét levegőn megszáradni, a piszkos víz – mely lehetővé teszi a baktériumok elszaporodását – nem halmozódik fel a tartóban.

Mosdótisztítás műfogsortablettával

Bármennyire is furcsán hangzik, a műfogsortabletták meglepően jó tisztítószerek és a fogak után a mosdó felületét is ragyogóvá varázsolják. Dobjunk a mosdóba/mosogatóba két tablettát és egyszerűen csak töltsük fel vízzel. A szódabikarbónát tartalmazó kapszula feloldja a zsírokat és fényes, fehér felületet képez anélkül, hogy súrolnunk kellene. Hagyjuk hatni a tablettát 30 percig majd öblítsük le.

Borotvahabot a tükörre

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy forró zuhany után a fürdő minden szeglete párássá válik és ez alól természetesen a tükör sem kivétel, sőt.

Fotó: Canva

Ha zuhanyzást követően szükségünk lenne egy alapos arcmustrára, akkor illesszünk be a tükörtisztítási rutinba egy maroknyi borotvahabot. Vigyük fel egyenletes rétegben a tükörre, kenjük szét rajta alaposan majd egy tiszta, puha ruhával töröljük szárazra. 1-2 hét után szükséges csak megismételni a kívánt hatásért.

Így ragyoghat a fuga

A csempék közötti fuga elszíneződése már a fürdőszobába lépve szúrhatja a szemünket, így nem árt, ha van a tarsolyunkban egy hatékony házi csodaszer, melyet bármikor bevethetünk az ügy érdekében. A természetes tisztítószerhez egy evőkanál vízből és egy evőkanál szódabikarbónából sűrű pasztát keverünk, majd felkenjük a fugára. Permetezzünk rá még némi ecetet és alaposan dörzsöljük át egy fogkefével a maradéktalanul tiszta végeredményért. 

Vízköves zuhanyfejre ecet

Az elhanyagolt zuhanyfej nem csupán esztétikai probléma, de a fúvókákban felhalmozódó vízkő amellett, hogy a baktériumok melegágya, az áramló víz útját is elzárja. Ahhoz, hogy a zuhanyfej apró réseiből is eltávolítsuk a vízkövet, ismét az ecetet hívjuk segítségül. Távolítsuk el a zuhanyfejet és helyezzük egy könnyen zárható, ecettel feltöltött műanyagzacskóba két órára (vagy kössük rá egyszerűen, ahogy a videóban is látható). Eltávolításkor a fúvókákat egy gyors mozdulattal töröljük át, hogy megszabadítsuk őket a maradék lerakódásoktól és öblítsük le vízzel.

@carolina.mccauley Best way to clean clogged shower head #cleaningtipsandhacks #easyclean #cleantok #cleaningtips ♬ Won't Stop - B Wise & ONEFOUR

Házi csodaszer felülettisztításhoz

A fürdőszoba tulajdonképpen önmagában egy hatalmas letisztítandó felülete otthonunknak. A napi használat okán minden zugát alaposan és rendszeresen takarítanunk kell, ehhez azonban nincs szükségünk mérgező vegyszerek garmadájára. Helyette inkább töltsünk meg egy szórófejes flakont citromlé, narancslé, tealevél és 20%-os ecet keverékével. Természetes és hatásos felülettisztító szer, mellyel fürdőszobánk egészségesen és garantáltan ragyogó lehet.

Kiemelt kép: Getty Images/Canva