A nagytakarítást időről időre egyik háziasszony sem úszhatja meg. Viszont korántsem kell beleroppannunk a munkába, ha úgy osztjuk be, hogy a hét minden másnapjára valami apróságot ütemezünk. Így egy hónap alatt az egész lakás csilloghat. Fogjunk is bele!

Ellenőrizzük az eszközeinket

Mielőtt belevetnénk magunkat a munkába, nem árt ellenőrizni, hogy a takarításhoz szükséges eszközeink is készen állnak-e a feladatra. Cseréljük ki a porzsákot a porszívóban, készítsünk elő tiszta portörlőket, törlőkendőket. A porolót is rázzuk ki újra, és ha minden tisztítószert beszereztünk, kezdődhet a munka!

Szagtalanítsuk a mosogatógépet

Ha a mosogatógépben ételmaradékok ragadnak le, az nemcsak kellemetlen szagokat eredményez, hanem az evőeszközeink és a tányérjaink tisztítását sem teszi túl hatékonnyá. Épp ezért érdemes először a szűrőt kitisztítani, ezt követően pedig a szagtalanításról gondoskodni. Öntsünk olyan 4 dl ecetet a gépbe és indítsunk el egy közepes programot, a felénél állítsuk le, hagyjuk 20 percet pihenni, majd indítsuk újra.

A szőnyegtisztítás se maradjon el

A szőnyegek is rengeteg port és piszkot gyűjtenek magukba, ezért a porszívózás mellett elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer egy mélytisztítást is elvégezzünk rajtuk. Ezt nemcsak különböző tisztítószerekkel tudjuk véghez vinni, hanem akár szódabikarbónával is. A kisebb kárpitokat pedig akár a mosógépbe is betehetjük.

Tisztítsuk ki a mosógépet

Emlékeztek még arra a jelenetre a Jóbarátokból, amikor Mónika egy morzsaszívóval leporszívózta a nagy porszívót? Valahogy ez a helyzet a mosógéppel is – időről időre tisztításra szorul. Takarítsuk ki a dobot, a gumi felületet és a mosószer adagolót, illetve arról is érdemes meggyőződnünk, hogy a szívócső szűrője mentes-e a törmelékektől.

Ablakpucolás

Az ablaktisztítás elengedhetetlen része a nagytakarításnak. Kezdjük a keretek és a párkány letakarításával, majd térjünk rá az üvegfelületre. Ehhez szöszmentes rongyot használjunk, és vízszintes irányba haladjunk.

Ragyogjon a padló

Használjuk a lábunkat – legalábbis, ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk végezni a padlótisztítással: permetezzünk egy régi zoknira tisztítószert és futtassuk végig a lábunkat vele a padlón. Ezt a műveletet mikroszálas ruhával is elvégezhetjük – a résekről se feledkezzünk meg!

Fókuszban a függönyök

A függönyök rengeteg port gyűjtenek magukba, ezért, mielőtt kimosnánk őket, rázzuk jól ki. Ezután mehetnek a mosógépbe, a megfelelő programra.

Poroljuk le a fali ventilátort

A nagy melegben a fali ventilátor nagyon jó szolgálatot tesz, használat előtt azonban mindenképp tisztítsuk le alaposan – akár mikroszálas törlővel, ami jól megfogja a port, akár vizes-tisztítószeres ronggyal.

Szagtalanítsuk a vízvezetékeket

A lakásban terjengő csatornaszagnál nincs rosszabb, ezért mindig figyelmet kell fordítani arra is, hogy a lefolyókat is kitisztítsuk. Ehhez természetes anyagokat is használhatunk: öntsünk olyan 50 g szódabikarbónát és 30 g asztali sót a lefolyóba, majd öntsünk rá 2 dl melegített ecetet. Hagyjuk állni 15 percig és utána öblítsük le forró vízzel.

A szekrények teteje se maradjon el

Idővel a por és a zsír keveréke erős lerakódást képez a konyhaszekrény tetején, ezért azt sem érdemes kihagyni takarítás során – még akkor sem, ha maga a piszkos felület nincs szem előtt. Használjunk olyan tisztítószert, ami a zsírt is feloldja.

A mikrót ezzel a módszerrel lehet a legkönnyebben tisztítani

A mikróban a melegítés során rengeteg ételmaradék, így baktérium is felhalmozódhat. Szerencsére létezik egy természetes és vegyszermentes módszer, amivel tisztára tudjuk varázsolni: öntsünk egy hőálló tálba egy csésze vizet és egy felaprított citromot, tegyük be a mikróba és forralljuk fel. Ezt követően hagyjuk hűlni egy picit, majd a citromos vízzel tisztítsuk meg a készülék belsejét.

A sütő belsejét is takarítsuk ki

A zsíros, égett lerakódásoktól nehéz megszabadulni, de van egy trükk, ami megkönnyítheti a dolgunkat. Szórjunk szódabikarbónát és néhány csepp ecetet a felületekre, hagyjuk, hogy felbugyborékoljon, majd takarítsuk le dörzsi szivaccsal.

Engedjük le a hűtőt

Ami minket illet, a legkevésbé a hűtő leengedését és kitisztítását szeretjük, ám elengedhetetlen ahhoz, hogy módszeresen ki tudjuk takarítani a belsejét is, megszabadulva a baktériumoktól. Minden polcot mossunk jól át, hagyjuk, hogy megszáradjanak, és már üzemelhet is újra a frigó.

Selejtezzünk a fagyasztóban

Az ember rengeteg dolgot tud felhalmozni a fagyasztójában, ezért érdemes átnézni, van-e olyan étel, amit már nem használnánk fel. Ezeket dobjuk ki – főleg, ha már régóta ott hevernek.

A kamra titkai

Fogyóban a majoranna, és már veszitek is az újabb csomaggal, a régi pedig valahogy elvész a sok fűszer között? Így van ez a liszttel, cukorral és még olyan sok minden mással, ezért érdemes a kamrát is útba ejteni, ha nagytakarítást végzünk. Dobjuk ki a régi, lejárt dolgokat, töröljük le a polcokat, és már meg is vagyunk!

Összeállította: F.R.

Fotó: Thinkstock

(goodhousekeeping.com)