Így hűthetjük le a lakást a kánikulában klíma nélkül

Kánikulában az otthon melege hamar a pokol hetedik bugyrává változhat, de egy kis kreativitással visszaszorítható a forróság. Ehhez adunk most tippeket.

Jeges hűsölés

Ha nincs klímaberendezésetek vagy egyszerűen csak spóroltok az árammal, akkor a következő trükk hasznos lehet. Tegyetek egy tálba annyi jégkockát vagy jégakkut, amennyit csak tudtok, majd a tálat állítsátok a ventilátor elé. A kiáramló levegő a jeges hideget fogja tovább fújni, így néhány fokkal lecsökkenthetitek a lakás hőmérsékletét.

Árammegvonás

Azokat az elektromos berendezéseket, amiket éppen nem használtok, húzzátok ki a konnektorból. Az általuk termelt hő is hozzájárul ahhoz, hogy a lakás hamarabb felmelegszik. A mosógépre ez különösen igaz, hiszen forró vízzel működik, így még melegebbé teszi a fürdőszobát.

Pára ellen levegő

A konyhából vagy a fürdőszobából kiömlő párát a lehető leghamarabb oszlassátok el ventilátorral, mert ha a lecsapódik a szobában, nem csupán meleget csinál, de a levegőt is fojtogatóvá teszi.

Kezdjük az alapoknál

A nyílászárók szigetelésén is sok múlik: ha valahol rés van, azon a meleg könnyedén beáramlik. Még a nyár közepén sincs késő ahhoz, hogy a hézagokat befedjétek.

„A fődíj a csíkos napernyő”

Nem titok, hogy a fehér redőny visszaveri a napfényt, azonban ha még ennél is hatékonyabb fényvédőt kerestek, akkor állítsatok az erkélyre napernyőt. Mivel ez felfogja a napsugarakat az ablak és a redőny elől, a szoba nem tud majd olyan gyorsan felmelegedni.

Sötétítés okosan

A vastag szövésű sötétítőfüggönyökkel is visszaszorítható a meleg. Ha ezeket még azelőtt behúzzátok, hogy a nap besütne, gyakorlatilag leszigetelitek a szobákat.

Keringő levegő

Van mennyezeti ventilátorotok? Kapcsoljátok be, de az óra forgásával ellentétes irányban, mert így kétszer olyan gyorsan forog, mint rendesen, vagyis hűvösebb érzést kelt.

+1 tipp alváshoz

Sokat javíthat a hőérzeten, ha a flanel- és gyapjútakarókat, valamint a hálóingeket a szekrény mélyére száműzitek, és helyettük pamutot használtok, hiszen ennek sokkal nagyobb a légáteresztő képessége. Ami a párnát illeti, a hagyományos tollpárnákat váltsátok le hajdinával töltött fekvőalkalmatosságokra, ugyanis a hajdina héjak közötti réseken a levegő könnyen átáramlik, így kevésbé lesz elviselhetetlen az éjszaka.

Kiemelt kép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)