Ezekkel a környezetbarát házi praktikákkal a kiadásainkon is spórolhatunk

A bevásárlások végösszege horrorisztikus méreteket ölt, két hitetlenkedés között pedig azon gondolkodunk, miből és mennyit lehetne megspórolni, hogy élhetőbbé tehessük a káoszt, amelyben élünk. Ismerős, ugye?

Ha ez idáig nem is törekedtünk szőrszálhasogató takarékosságra, a jelenlegi helyzet mára már sokakat kényszerít a kialakult (és kevésbé költséghatékony) szokások szükségszerű átvilágítására. A korábban jól bevált, de a mostani árakat tekintve már drágának minősülő termékek olcsóbb opcióit lépten-nyomon kutatjuk, és olyan fénysebességgel talán még sosem csaptunk le a szupermarketek akcióira, mint manapság. Ám sajnos vannak bizonyos dolgok, amelyeket nem feltétlenül tudunk olcsóbban beszerezni; ilyenek például az élelmiszerek, a higiéniás- és tisztálkodási szerek, valamint a háztartási cikkek. Öröm az ürömben, hogy a sokkoló kiadások csökkentésére egyéb módszereket is bevethetünk, a takarítási szokásaink megújításával például rengeteget spórolhatunk – ami a pénztárcánk mellett a bolygónkra nézve is kedvezően hathat.

Lynsey Crombie influenszer, azaz Queen of Clean (A tisztaság királynője) háromgyerekes édesanya. Instagramja nem véletlenül számlál több mint 283 ezer követőt: amellett, hogy sikeres könyvet írt a témában, Lynsey előszeretettel osztja meg takarítással kapcsolatos, költségvetési szempontból is praktikus tanácsait. Lássunk ezek közül néhányat!

Próbáld ki a borotvahabot!

A legtöbb háztartásban minden bizonnyal fellelhető a borotvahab, amiről nem is gondolnánk, hogy betöltött funkciója mellett mennyi mindenre használható. Tudtad, hogy a fehér borotvahab könnyedén eltávolítja a szőnyegfoltokat, kifényesíti a rozsdamentes acélt, ráadásul még vécét is fertőtleníthetjük vele? „A szupermarketek polcain fellelhető saját márkás borotvahabok olcsóbban megvásárolhatók, hatékonyságukat tekintve pedig semmiben sem különböznek a márkásabb termékeknél. Nem kell belőlük sokat fújni,

kisebb mennyiség felhasználásával is hatékonyan eltávolíthatók a makacs foltok és szennyeződések”

– tanácsolta Lynsey a metro.co.uk olvasóinak. A krémes állag lehetővé teszi, hogy a hab hozzátapadjon a szennyeződésekhez, és ha 10 percig állni hagyjuk, nemcsak a makacs foltoktól, de a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk. 

Mosás alacsonyabb hőmérsékleten

A ruhaneműk tisztításának tetemes ára van: a mosó- és szárítógépek rengeteg áramot fogyasztanak, míg a legtöbb mosószer potenciális veszélyt jelent az egészségre és a környezetre nézve.

Melyik a leginkább környezetbarát mosószer?

A kémiai mosószerek helyett számos más zöld (és hosszútávon pénztárcabarát) alternatíva létezik. Tisztítás és spórolás szempontjából a mosódió a leghatékonyabb, néhány szemmel akár négy-öt mosást is letudhatunk, vagy elkészíthetjük a saját kasztíliai szappanunkat, ami nem igényel túl sok összetevőt (olívaolaj, desztillált víz, kálium-hidroxid, glicerin). Ha semmiképp sem tudunk lemondani a kémiai mosószerről, érdemes átszoktatni magunkat a hulladékmentes boltokra – ahelyett, hogy minden alkalommal új műanyagflakont vagy zacskót vásárolnánk. 

Egy nonprofit globális mozgalom, a Fashion Revolution egyik korábbi felmérése szerint a mosás (szárítással és vasalással együttvéve) a ruhák életciklusa során keletkező karbonlábnyom mintegy negyedét eredményezi. A legegyszerűbb és legspórolósabb megoldás az, ha kevesebbet mosunk – hidegebb hőmérsékleten, rövidebb ciklusokban, lehetőleg környezetbarát tisztítószerek felhasználásával. A Leedsi Egyetem kutatói megállapították, hogy egy 30 perces mosás 20 Celsius-fokon kíméletesebb a ruhákkal, ellenben a 85 percig tartó 40 fokos tisztítással. Persze az alacsony hőfok alsóneműk és zoknik esetében nem ajánlatos, a kutatók szerint azonban farmereket, kabátokat és pulóvereket hatékonyan tisztíthatunk hidegebb vízben is. Emellett a rövidebb és hidegebb ciklusok a ruhaneműk mikroszálainak szétesését – kapaszkodjunk meg – akár 52 százalékkal is csökkenthetik. A mosógép által felhasznált energia 90 százaléka a víz felmelegítésére szolgál, így ezzel a módszerrel a rezsi összegén is spórolhatunk, az energiafelhasználásunkat akár 40 százalékkal is csökkenthetjük éves szinten.

Ne dobd ki a használt teafiltereket!

Ahelyett, hogy a kukában landolnának, inkább tartsd meg a filtereket, hiszen – még ha furcsán is hangzik – mosogatás közben is felhasználhatod őket. (Ezen kívül egyéb dolgokra is jó, 5 további felhasználási módot is összegyűjtöttünk ebben a cikkben.) A teafüvekben található csersav hatékonyan oldja az edényekre tapadt zsiradékot és egyéb szennyeződéseket, arról nem is beszélve, hogy mosogatószerre és rozsdamentes fémszivacsra sem lesz szükséged az áztatás után. Íme:

Ha az élet citrommal kínál…

Készíts belőle tisztítószert! Ha megfeledkeztünk a kamrában megbújó, frissnek már-már kevésbé nevezhető citromról (vagy grapefruitról), akkor sincs veszve semmi. Vágd félbe, adj hozzá némi sót és szódabikarbónát, és már használhatod is! Leghatékonyabban a vágódeszkát, króm és rozsdamentes acélfelületeket, ételdobozokat és a mikró belsejét tisztíthatod vele – arról nem is beszélve, hogy isteni illatot hagy maga után.

A kevesebb néha több

Ha tisztítószerekről van szó, sokszor könnyű elragadtatni magunkat, és hajlamosak vagyunk az előírásnak megfelelő mennyiség sokszorosát felhasználni a takarítások során. Méretek és mennyiségek tekintetében érdemes tehát a flakonokon található utasításokat és ajánlásokat betartani, és tényleg csak annyit használni, amennyire valójában szükségünk van. Emellett jobban járunk, ha sokoldalú, koncentrált fertőtlenítőszereket választunk, amelyek nemcsak olcsóbbak, de vízzel hígítva szinte minden felületen használhatók a baktériumok és vírusok elpusztítására. Alkalmanként egyszerre csak egy kupaknyit érdemes felhasználni belőlük, így szinte garantált, hogy sokáig kitartanak majd. 

A megunhatatlan ecet és szódabikarbóna 

Az égett, odakozmált foltokkal a legnehezebb elbánni. De nem feltétlenül szükséges a legdrágább sütőtisztító megvásárlása! Készíts a sütő méretének megfelelő pasztát szódabikarbónából és vízből, vidd fel a sütő teljes belső felületére, hagyd hatni egy éjszakán át, majd másnap fújd le ecettel. A szennyeződések varázslatos módon fognak reagálni, és szinte egyetlen törléssel eltávolíthatóvá válnak. Egyszerű, nagyszerű és olcsó – megéri hát kipróbálni!

Kiemelt kép: Getty Images

Legyen sikeres az életmódváltásod, csatlakozz hozzánk! Kapcsolódj be a Nők Lapja Életmódváltó kihívásaiba, szerezz magadnak plusz egészséges éveket, és szállj versenybe a nyereményekért is!