Nullás nap és DIY – 5 tipp a spóroláshoz, ami mindannyiunknak jól jöhet

Manapság általánosan nincs aktuálisabb probléma a spórolásnál – és az előrejelzések szerint ez a következő hónapokban is így marad. Öt olyan tippet szedtünk össze, amellyel viszonylag rövid idő alatt jelentősen visszafoghatjuk költéseinket.

A spórolás alapja a tudatosságban rejlik – de nézzük, pontosan mire is gondolunk! 

1. Csináld magad!

Még mindig a legjobb módszer a pénz megfogására, ha eleve nem költjük el azt. Érdemes tehát azokért a feladatokért nem fizetni pluszban, amelyeket mi magunk is el tudunk látni – legyen az főzés, takarítás, kertészkedés… 

Tegyük félre egy kis időre a megszokott kényelmünket, és étterem helyett étkezzünk otthon! Jó eséllyel kuponok és kedvezmények nélkül is olcsóbban megúszhatjuk a vacsorát, ha mi vásárolunk be hozzá, és készítjük el az otthoni eszközeink (és a családtagok) segítségével. Érdemes már a bevásárláskor önfegyelmet tanúsítani, és ragaszkodni az előre megtervezett bevásárlási listához. Tartózkodjunk a felesleges holmik felhalmozásáról – amennyiben például nem szerepel a beszerzendők között kagylóalakú szappan vagy fogkefetartó, akkor messziről kerüljük el a lakberendezési osztályt! 

Érdemes az étkezéseknél maradva külön kitérni a kávézásra. Amennyiben épp szűkebbre tervezzük húzni a nadrágszíjat, megéri otthon lefőzni a kávét, esetleg előre elkészíteni az egész napi adagunkat, majd azt termoszban magunkkal vinni a munkahelyünkre. Napi két-három csésze a kedvenc kávézónkban egy hónap alatt bizony jelentős kiadást jelenthet – anélkül, hogy észrevennénk mindezt. 

2. Nullás nap

Csináljunk hetente „nullás napokat” – amelyeken nem szabad pénzt költenünk! Ezzel a módszerrel sokkal tudatosabb vásárlóvá válhatunk, nem utolsó sorban pedig spórolhatunk is vele. 

3. Készpénzes fizetés

Jobban odafigyelünk a költéseinkre, ha valóban látjuk is, ahogyan egyre kevesebb és kevesebb pénz marad a tárcánkban. Érdemes lehet mindig csak annyi készpénzt hordani magunknál, amennyit az adott vásárlásra szánunk. Amennyiben szívesebben fizetünk érintésmentesen, telepítsünk banki alkalmazást a telefonunkra, amely minden egyes költés alkalmával értesít bennünket az aktuális egyenlegünkről! 

4. Plusz bevételek

Nézzük át a házat, padlást, sufnit és a számunkra felesleges, régen nem használt tárgyainkon, rég nem viselt ruháinkon, ékszereken adjunk túl! Internetes felületek is szóba jöhetnek, de akár garázsvásárt is szervezhetünk erre a célra. A legfontosabb, hogy ne hozzunk elhamarkodott döntéseket, jól gondoljuk át, mi az, amit megtartunk, és mi az, aminek békével búcsút inthetünk – és arra is figyeljünk oda, hogy az eladásra szánt tárgy értékének megfelelő összeget kérjünk el a vásárlótól. 

5. Felesleges előfizetések lemondása 

Talán már meg is feledkeztünk néhány előfizetésről, klubtagságról, streaming-szolgáltatásról, extra tárhelyről, amelyek lemondásával szintén valamivel több pénzünk maradhat a hónap végére. Bogarásszuk át a bankszámlakivonatunkat rendszeresen ismétlődő terhelések után kutatva – és amennyiben ezek között olyat találunk, amelyre nincsen többé szükségünk, mondjuk le! 

Kiemelt kép: Guido Mieth / Getty Images