Így tudunk spórolni nyáron az áramszámlán

Sok kicsi sokra megy! Most aztán pedig tényleg oda kell figyelnünk, hogyan tudunk spórolni kicsit a rezsin.

Sorra dőlnek meg évszázados melegrekordok itthon és külföldön is, miközben nyakunkon egy jó kis energiaválság is. Persze, érthető, ha nem szeretnénk megfőni az otthonunkban, de nem biztos, hogy ennek a legjobb módja az, hogy teljesen feltekerjük a légkondit. A csökkenő rezsicsökkentés, na meg persze környezetvédelmi okok miatt is megfontolandó, hogy mire használjuk az áramot – nem csak nyáron.

Íme nyolc tipp, amelyekkel legyőzhetjük a hőséget, pénzt takaríthatunk meg, és még a szénlábnyomunkat is csökkenthetjük.

Vizsgáljuk át a klímát 

Az energiaköltségek csökkentésének és a hűvösség megőrzésének egyik legfontosabb tényezője a hűtőrendszerek hatékonyságának maximalizálása. Már önmagában az eltömődött klímaberendezés szűrőjének kitisztításával  5-15 százalékos energiafelhasználást takaríthatunk meg, és segít abban, hogy a készülék hosszabb ideig megfelelő üzemképességgel működjön, így pénzt is spórolhatunk, és később is kell lecserélni a berendezést is.

Állítsuk be a termosztátot

Nyáron, különösen a különösen a forró napokon legszívesebben folyton a termosztát vezérlőpanelén lévő lefelé mutató nyilat nyomkodnánk dühösen, de sajnos ez a leghatékonyabb módja annak is, hogy maximalizáljuk az energiaszámlát. Ehelyett inkább próbáljuk meg  a termosztátot olyan hőmérsékleten tartani, amely éppen elég hűvös ahhoz, hogy kényelmesen érezzük magunkat, és utána emeljük fel egy fokkal. Akár 10%-ot is megtakaríthatunk a fűtési és hűtési költségeken, ha napi 8 órán keresztül 7-10 fokot állítunk a termosztáton. Más szóval, nyáron tartsuk egy kicsit melegebben, télen pedig egy kicsit hűvösebben a lakást. Ebben a cikkünkben további tippeket adunk arra is, hogy klíma nélkül hogyan tehetjük hűvösebbé az otthonunkat.

Fotó: Getty Images

Tekerjük le a bojlert

Sok vízmelegítő gyártó 60 C fokon állítja be a termosztátot, a valóságban azonban a legtöbb háztartásnak elég a 48 fok is. Ha alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk a vízmelegítőt, évente több ezer forintot is spórolhatunk.

A vízmelegítő hőmérsékletének beállítása gyors és egyszerű megoldás: a termosztát tárcsája valószínűleg a tartály alján, az elektromos vagy gázvezérlő szelepen található. Mindenképpen nézzük meg a használati útmutatóban a beállítási utasításokat, és ha bármilyen kérdésünk van, forduljunk szakemberhez.

Töltsünk időt a szabadban

mikor máskor találkozhatnánk a családdal és a barátokkal a szabadban, ha nem ilyenkor? Amikor házon kívül vagyunk, nem használunk energiát. Ha lekapcsoljuk a villanyt, a légkondicionálót, és nem használunk olyan energiafogyasztókat, mint a vízmelegítés vagy a főzés, az csökkentheti az energiaköltségeit. Minden perc számít! Menjünk inkább kirándulni, például a Balatonra: ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy milyen gyönyörű, de nem elcsépelt helyeket érdemes felkeresni.

Húzzuk ki a készülékeket

Ha úgy döntünk, hogy elhagyjuk a házat, az eszközök kihúzása a konnektorokból vagy az intelligens konnektorok használata segíthet csökkenteni az energiaköltségeket, mivel megszünteti a fantom vagy készenléti áramot, amelyet a készülékek, töltők és hagyományos konnektorok akkor is használnak, amikor mi nem használjuk őket.

Használjunk mosogatógépet

Lehet, hogy ellentmondásosnak hangzik, hogy egy készüléket futtassunk ahhoz, hogy spóroljunk a villanyszámlán, és igen, volt idő, amikor a mosogatógépek sokkal több vizet használtak, mint manapság. De ma már szabályozva van, hogy a modern mosogatógépek mennyi vizet használhatnak: minden 2013 óta gyártott legfeljebb 20 liter vizet használhat. Ha pedig kompakt méretű mosogatógépről van szó, akkor 13 literre van korlátozva. Hiába gondoljuk azt, hogy kézzel ennél jóval kevesebb vizet használunk: egy amerikai felmérés szerint azonban egy adag edény kézi mosogatásához 34-102 liter vízre van szükség. (Itt eláruljuk, hogyan lehet csillogóan tiszta a borospoharunk.)

Fotó: Getty Images

Használjunk ventilátorokat 

Sokat beszéltünk már arról, hogyan tehetjük hatékonyabbá a légkondicionálót, de arról még nem esett szó, hogy a ventilátorok nagyjából 1/60-ad részét fogyasztják a légkondicionáló energiájának. A mennyezeti ventilátorok csökkenthetik a légkondicionáló szükségét, és akár 40 százalékos árammegtakarítást eredményezhetnek. A ventilátorok ugyan nem hűtik a levegőt, de elvonják a testhőt a bőrről, és a légkondicionálóval együtt is használhatók, így a termosztátot néhány fokkal magasabbra állíthatjuk, a hőmérséklet mégis kellemes marad.

Árnyékoljunk növényekkel

Bizonyára mind tapasztaltuk már azt a jelenséget, hogy egy forró nyári napon besétálunk az árnyékba, és ott azonnal jelentős hőmérsékletkülönbséget érzünk. Most képzeljük el, ha a házunk a nap legmelegebb óráiban árnyékban lenne! Ha bokrokat és fákat ültetünk a házunk déli és nyugati oldalára, vagy legalábbis a kültéri légkondicionáló egység fölé, akár 10 százalékkal hatékonyabbá tehetjük a hűtőrendszert – szó szerint zölden.

Kiemelt kép: Getty Images