5 csodás, de nem elcsépelt kirándulóhely a Balatonnál

A Balaton több mint túlárazott hekk: egy életérzés. Mutatjuk, milyen csodák várnak rád a környéken!

„Nekem a Balaton a Riviéééra” – szólal meg a fülemben Németh Lehel és Felföldi Anikó, akárhányszor csak szóba kerül a magyar tenger. Igen, számomra gyerekkorom óta ez a tó jelenti a nagybetűs Nyaralást, amikor kocsi helyett tömött vonattal zötykölődtünk végtelennek tetsző órákig, és az üléshez jutó kevés szerencsésnek izzadtan tapadt a műbőr a biciklisnadrágos combjához, a levegőt betöltötte a lángos és a főtt kukorica illata, amikor

esténként a parton ülve nem érdekelt az sem, hogy véresre vakarjuk a lábunkat a sok szúnyogcsípés miatt, mert annyira jó volt az az akkor még végtelennek tűnő vizet nézni.

Gumimatrac, fecskés bácsik, monokiniző német turisták, csavarós fagyi, turnus végi búcsúdiszkó, címcsere, gitározós éneklés a tábortűz fényénél… Barátságok, kamasz szerelmek születtek ott a balatoni strandokon törölközővel letakart táskák között, és ezeket az emlékeket még az sem árnyékolhatja be, hogy egyszer fülgyulladást, másodjára pedig kötőhártyagyulladást szedtem össze a hatalmas fákkal ölelt gyerektáborban. 

Annyira erősen belém égett az alig tízévesen átélt balatoni nyarak hangulata, hogy folyton ezeket keresem felnőttként is, és hiába jönnek a hírek (és tapasztalom a bőrömön, illetve a pénztárcámon is) az elszálló árakról, meg a csökkenő zöldfelületekről, ez sem tántoríthat el a feltétel nélküli imádatomtól.

Fotó: Getty Images

Pont emiatt kevés olyan része van, ahol még nem jártam volna, de nyilván akad ilyen még. Ezért örültem, hogy a Bazsi Túrák nevű YouTube-csatorna vloggere, Gudics Balázs a Fjällräven túramárka felkérésére öt kevésbé ismert balatoni helyszínről írt, amik talán nem számítanak annyira turistásnak, mégis csodálatos természeti kincseket őriznek, így biztosan szerelembe esik ezzel a vidékkel az is, akinek a Balcsiról nem jut más eszébe, csak a túlárazott hekk és a bokáig érő víz.

Halom-hegy

A Zánkáról indulva a természetjárók megcsodálhatják a Halom-hegy vulkáni magaslatait. A Dörgicse és Mencshely között emelkedő tanúhegy egykor vulkánként magasodott a magyar tenger partján, amelyről az ösvényen kialakított makettek és ötletes tájékoztató táblák is megemlékeznek. A hegy tetején található Kossuth-kilátóban a vándorok megpihenhetnek, és megcsodálhatják a Balaton-felvidék idilli falvaira és páratlan élővilágára nyíló lélegzetelállító panorámát.

Zádor-vár

Pécsely melletti erdők sűrűjében lapul az egykori Zádor-vár. Az épületet először a XIV. században említették az oklevelek, amely egyfajta erődítményként magasodott a Balaton-felvidéki dombok között. Mára a romok felett átvette az uralmat a természet: a kirándulók a kőfalak között utat találó fák mentén járhatják be a több százéves vár maradványait, és gyönyörködhetnek az erdőn túl elterülő Balatonban, a Tihanyi-félszigetben, valamint a Dörgicsei-medencében.

Zádor-vár (Fotó: Wikimedia Commons)

Kővágóörsi mosóház

Kővágóörsöt elhagyva a túrázók betérhetnek az 1700-as években épült mosóház épületébe. A mosóházak Magyarország csupán erre a tájegységre jellemző épületei, amelyeket a természetes víz és a sebes sédek közelébe építettek elődeink. Az épületek alatt átfolyó vízhez egy pallón át vezetett az út, a két részre osztott helyiség egyik oldalán a szennyes, másikon a tiszta ruhákat tartották. A gyönyörűen felújított kővágóörsi mosóházban a vándortúrázók mosni ugyan már nem tudnak, ellenben megismerhetik hazánk egyik különleges történelmi kincsét.

Szentbékkállai kőtenger

Mindszentkálla felé indulva a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Kőtenger tárul a résztvevők szeme elé. A látványos sziklaalakzatok a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek, és változatos formákat alakítottak ki a térségben. A kőtenger központjában fekvő ház nagyságú Kelemen-kő nevű ingókövet a bátrabbak akár meg is hintáztathatják, hiszen a közel 10 tonnás kőpad csupán három helyen illeszkedik az alatta fekvő kőre, így néhány ember súlya már képes pár centire megbillenteni a képződményt.

Kőtenger Szentbékkállak özelében a Káli-medencében, Magyarországon. A hatalmas kövekkel teli rét népszerű kirándulóhely. (Fotó: Getty Images)

Salföld Major

A hangulatos Salföld település ad otthont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park első ökoturisztikai bemutatóhelyének, ahol a kirándulók megismerhetik hazánk jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékeit, találkozhatnak néhány őshonos magyar háziállatfajtával, és csodálatos illatfelhő közepette sétálhatnak a fűszer- és gyógynövénykertben. A Salföld Major pedig kellemes kikapcsolódást jelent  a vándoroknak, akikre innen még vár néhány kilométernyi kanyargós erdei út a zánkai célig.

Túrázásra fel!

Aki szívesen meglátogatná ezeket a helyeket, azt akár közösségben is megteheti, ugyanis a lista elkészültét indítványozó táskamárka augusztus 1. és 5. között rendezi meg közösségi Vándortúráját, amire június 15-ig lehet regisztrálni. Az ötnapos nyári gyalogtúrán a kirándulók teljesen új oldaláról ismerhetik meg a páratlan geológiai és történelmi érdekességeket tartogató környéket, miközben az esti táborozások során életre szóló barátságokat köthetnek a többi vándortúrázóval, így egy kicsit belekóstolva a régi balatoni nyarakba – ez utóbbi gondolatot már csak én teszem hozzá.

Kiemelt kép: Getty Images