Ezekkel a trükkökkel lesz csillogóan tiszta a borospohár

Viszlát, bosszantó vízkőcseppek és homályos üveg!

Mindegy, hogy díszes kristályból vagy a szupermarketekben beszerezhető olcsóbb változatból iszunk, fontos, hogy a borospoharakat kristálytisztán tartsuk. Ennek nem csak esztétikai okai vannak: a mosogatószerből vagy a korábbi iszogatásokból származó foltok és maradványok megváltoztathatják a bor megjelenését és aromáit, vagyis másmilyennek fogjuk látni és ízlelni, mint amilyen valójában, zavarossá és rossz ízűvé válhat.

„Nem szeretnénk, ha bármi is eltorzítaná a bort a poharunkban – mondta Regina Jones Jackson, az atlantai Corks and Cuvée borszaküzlet tulajdonosa és vezető bortanácsadója a Wineware boros blognak. – Amit a pohárban látunk, az sokat elárul magáról a borról. Ha van egy kis filmréteg az üvegen, vagy nem elég tiszta, akkor mindez a borunkba kerül.” Elég nyomós érvnek tűnik!

Így mosogassunk kézzel profin

Sok pohár esetében egy puha mosogatószivacs és illatmentes mosogatószer is tökéletes. „Otthon minden poharamat kézzel mosom el – árulta el Sarah Goler, a New York-i Tannat Market and Tavern borászati igazgatója. – Csak mosogatószert és szivacsot használok.”

RIEDEL Tisztító Gyöngy Dekanterhez, 2.790 Ft, borguru.com

Ha azonban törékenyek a poharak, érdemes speciális eszközöket használni: „Nagy rajongói vagyunk a Grassl poharaknak; gyönyörű, kézzel fújt borospoharak, de rendkívül törékenyek –  magyarázza Kristin Olzewski, a Los Angeles-i Gigi’s borászati igazgatója és a Nomadica nevű italmárka társalapítója. – Tragédia az nap, amikor az egyik eltörik.” Ezért Olzewski egy kis mosószeres meleg vízbe áztatja őket, amehezen eltávolítható vörösboros foltok esetén pedig a dekanter tisztító gyöngyöket ajánlja. „Ezek a kis fémgolyók nélkülözhetetlenek dekanterek tisztításához , de néha az üvegedényeimhez is használom őket” – mondja.

Létezik egy sor olyan pálca és kefe is, amelyek kifejezetten a borospoharak biztonságos tisztítására készültek, ezek is jó választások, ha csillogó üveget szeretnénk. Fogjuk meg erősen a poharat a száránál fogva, és nedves, szappanos vízzel óvatosan súroljuk le a poharat kívül-belül. A legjobb, ha illatmentes mosószert használunk, de bárhogy is legyen, mindenképpen öblítsük le jól a poharat forró vízzel, hogy ne maradjon rajta szappanmaradvány.

A mosogatógépben sem tilos

A Wire magazin szerint a borospoharakat nyugodtan el lehet akár gépben is mosogatni, de ennek is van néhány trükkje. A legfontosabb lépés a mosogatógép helyes betöltése: a poharakat biztonságosan, fejjel lefelé helyezzük el, lehetőleg a legfelső tálcán úgy, hogy ne érjenek az edényekhez vagy egymáshoz (a karcolások elkerülése érdekében). Egyes mosogatógépek állványain külön klipszek vannak, amelyekkel a poharakat a száruknál fogva rögzíthetjük. 

Ha a poharak szára túl hosszú a felső rekeszhez, állítsuk lejjebb az egész tálcát. Amennyiben nem állíthatóak a rekeszek, egyszerűen tegyük a poharakat az alsó részre, de ügyeljünk arra, hogy ne érjenek hozzá más edényekhez vagy poharakhoz.

Használjunk mindenképpen öblítőszert, mert ez segít megelőzni a vízkőfoltokat. Ami a mosószert illeti, szakemberek az enzimeket tartalmazó mosószereket ajánlják (de mindegy, hogy por, tabletta és gél állagú), mivel ezek jobban tisztítják a ráragadt ételfoltokat. Utóbbi viszont csak akkor számít, ha a poharakat a szokásos koszos edényekkel együtt tesszük a gépbe, ha nem, akkor nem a mosószer milyensége a döntő, hanem a mennyisége. A túl sok mosószer (különösen az erős mosószer) használata problémákat okozhat az üvegedényekben, ami zavarossá teheti a felületüket, rövid távon pedig a túlzott mosószerhasználat szappanmaradványt és szagot hagyhat maga után, ami rontja a bor élményét. 

Fotó: Getty Images

Nehéz megmondani, hogy mennyi a „túl sok” mosószer, mert ez sok tényezőtől függ, például a víz keménységétől és az edények szennyezettségétől. Ha aggódunk a poharak élettartama miatt, akkor érdemes őket külön tisztítani a többi edénytől, és kíméletesebb, enzimeket nem tartalmazó folyékony vagy gél állagú mosószert használni, vagy legalábbis olyat, amely lehetővé teszi az adagolás szabályozását (ami a tablettáknál vagy kapszuláknál nem lehetséges).

Ha a poharak szappanos szagúak mosogatás után, akkor valószínűleg túl sok mosószert használtunk, de néhány dologgal orvosolhatjuk ezt a hibát. Használjunk öblítőszert, ha eddig nem tettünk volna, ellenőrizzük a mosogatógép szűrőjét, hogy biztosan megfelelően ürüljön, és váltsunk kevésbé erős illatú vagy illatmentes mosogatószerre.

Tedd:

  • Használat után öblítsük ki a poharakat vízzel!
  • Használjunk speciális, kemény élek nélküli üvegtisztító kefét, és üvegtisztító folyadékot!
  • Ha mosogatógépet használunk, azt a lehető legrövidebb programon tegyük (a gépnek tisztának és vízkőmentesnek kell lennie)!
  • Használjunk mikroszálas kendőt a konyharuha helyett (ez csökkenti a súrlódást és a túlzott erőkifejtést)!

Ne tedd:

  • Soha ne mosogassuk el a finom üvegárut közvetlenül a használat után!
  • Kerüljük a mosogatókefe és a mindennapi mosogatószer használatát!
  • Polírozáskor ne csavarjuk meg a poharat és/vagy a szárat!
  • Mosogatógép használata esetén ne használjunk takarékos vagy hosszú beállításokat!

Levegőn vagy kézzel szárítsuk?

Miután elmosta a poharakat, Goler levegőn szárítja meg azokat, de figyelmeztet, hogy ez a víz ásványianyag-tartalmától függően halvány cseppfoltokat eredményezhet a felületen. Ezek a bosszantó foltok talán nem változtatják meg a bor ízét, de elhomályosítják a színét. Jackson azt javasolja, hogy mosogatás után azonnal fényesítsük ki a poharakat egy mikroszálas kendővel. „A polírozó kendő sokat segít abban, hogy ne legyenek rajta csíkok – mondja Jackson. – Én a poharakat mindig ezzel törlöm el, így nagyon szép tiszták és csillogók lesznek.” 

Fotó: Getty Images

A legfontosabb, hogy mindezt gyengéden tegyük. „Szárításkor a pohár szárát fogom meg, soha nem a borospohár alját – magyarázza Olzewski, aki mikroszálas kendőt használ a poharainál, közvetlenül a mosogatás után. – A talp megfogása töréshez vezethet, és láttam már néhány igazán durva éttermi balesetet, amelyek emiatt történtek.”

Kiemelt kép: Getty Images