Nincs légkondid? Így hűtheted le a lakást egyszerűen a kánikulában

Többfelé a 35 fokot is meghaladja a csúcshőmérséklet a következő napokban, de így biztosan nem sülünk meg otthon – rezsibarát módon.

Az idei nyáron június 27-e és július 4-e között volt először érvényben hőségriasztás, mégpedig a legmagasabb, harmadfokú.

Mi az a hőségriadó?

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriadót olyan esetekben rendeli el, amikor a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot. 

A következő napokban várható nagy meleg miatt szerda 00:00 órától ismét harmadfokú hőségriadó lép érvénybe, várhatóan szombat éjfélig –  írja az Időkép. A következő napokban az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, napközben pedig sok helyen meghaladja a csúcshőmérséklet a 35 fokot, a legmelegebb tájakon 38-39 fok is lehet. 

Arra már egy korábbi cikkünkben adtunk tanácsokat, hogyan hűsíthetjük magunkat ebben a nagy melegben, sőt, azt is megosztottuk, hogy a múlt században milyen praktikákat használtak felmenőink – most pedig következzenek azok a tippek, amikkel az otthonunkat tehetjük pár fokkal komfortosabbá. Mégpedig rezsibarát módon, azaz klíma használata nélkül.

Sötétítsünk be

A legalapabb, amit kánikulában megtehetünk, hogy besötétítünk, ugyanis az ablakok a nyári meleg körülbelül 25 százalékát engedhetik be. A légkondicionáló nélküli helyiség lehűtése érdekében a nap legnaposabb óráiban árnyékolókkal vagy redőnyökkel zárjuk ki a hőséget.

Fotó: Getty Images

Ennek kiegészítésére (vagy néhány esetben helyette is) jó módszer az ablakfóliák használata is. Rengeteg előnnyel járnak az energiaköltségek csökkentésétől kezdve a magánszféra védelméig, miközben élvezhetjük a szabad égbolt látványát és a napfényt is (ami a függönyök esetében nem lehetséges). Ezzel akár 98 százalékos hőcsökkenést is elérhetünk a nem védett ablakokhoz képest.
Ha most épp egyik sincs kéznél, egy sötét, vastagabb pokróc is megteszi: csíptessük felül az ablakokhoz őket, a sűrű szövésű, sötét anyag remek hőszigetelő. Figyelem: ha az ablakpárkányon virágokat tartunk, azokat semmiképp nem szorítsuk a pokróc és az ablaküveg közé, mert hőgutát fognak kapni.

Zárjuk be a nem használt helyiségek ajtaját

Ha feltétlenül használnunk kell a légkondicionálót, akkor csak ott tegyük ahol a legnagyobb szükségünk van rá, azaz azokban a helyiségekben, ahol a nap nagy részét töltjük. Viszont mindenképpen csukjuk be az ajtókat, így sokkal hamarabb lehűl a szoba, és tovább is megmarad a kellemes hőmérséklet.

Szigeteljük a padlást és a falakat

Ez persze nem azonnali segítség, és némi befektetést igényel, viszont megéri (a fűtési szezonban is meg fogjuk köszönni magunknak). Sok olyan dolog, ami télen segít melegebbé tenni az otthonunkat, nyáron is segít hűvösebbé tenni azt. Ilyen a szigetelés, ami azáltal csökkenti az energiaszámlákat, hogy a hideg levegőt bent tartja, a meleget pedig kint (télen értelemszerűen fordítva), így nem az utcát hűtjük/fűtjük.

Használjunk szélfogót

A szigeteléshez hasonlóan működik, viszont jóval olcsóbb és gyorsabb a felapplikálása. Takarjuk el az ablakok és az ajtókeretek réseit, így a hűvösebb levegő bent marad, a meleg pedig odakint. 

Mossunk és süssünk este

Ennek a tippnek a szomszédok nem biztos, hogy örülni fognak, de ha megtehetjük (mert mondjuk egy családi házban élünk), akkor érdemes megfogadni. (A társasházakban élők pedig a házirend betartása mellett próbálgassák.) A nagy készülékek jelentős mennyiségű hőt bocsátanak ki. A sütők, tűzhelyek, mosogatógépek, mosó- és szárítógépek működését az esti órákra időzítsük, amikor a hűvösebb hőmérséklet ellensúlyozza a teljesítményüket. 

Fotó: Getty Images

Ebben a melegben érthető módon senkinek sincsen kedve a forró tűzhely mellett állni órákig. Enni kell, főzni viszont nem muszáj: ebben a cikkünkben három olyan ételt is mutatunk, amit sütés nélkül is elkészíthetünk. 

Párátlanítsunk

Ideális esetben a beltéri páratartalom 60 százalék alatti, de ez gyakran magasabb lehet, ami kellemetlenné válhat. A nedves meleg sokkal kellemetlenebb az emberek és a háziállatok számára is, mint a száraz meleg, ráadásul magasabb a hőérzete is (hiszen nem tud elpárologni a bőrünkről az izzadság, ami hűsítene).

Mivel a párátlanítók kiszívják a nedvességet a nyári langyos levegőből, így sokkal kellemesebbé teszik a klímát, még magasabb hőmérsékleten is.

Az áramköltségek megtakarítása érdekében használjunk olyan készüléket, amely kikapcsol, amikor a páratartalom a kívánt szint alá csökken, a gép által összegyűjtött vizet pedig használjuk fel növények öntözésére.

Jeget elé!

Ismerjük mindannyian az érzést, amikor akkora a hőség, hogy másra sem vágyunk, mint a tengerparton heverészve hideg koktélt kortyolgatni, miközben a tengeri szellő hűvösen simogatja az arcunkat… Nos, ezt becsempészhetjük az otthonunkba is, nem is túl bonyolult módon. Mindössze egy sima ventilátorra van szükségünk hozzá, meg némi jégre: tegyünk a megfagyott vizet (vagy jégzselét) egy tálba, amit helyezzünk a készülék elé. Mikor bekapcsoljuk, becsukott szemmel – szinte – a tengerparton érezhetjük magunkat.

Fotó: Getty Images

Nem mindegy azonban, hova tesszük a ventilátort: mivel azok csupán a levegőt mozgatják, nem pedig ténylegesen hűtik a levegőt, a legjobb, ha a ventilátorokat átjárókban, ajtókban helyezzük el, hogy kereszthuzatot hozzanak létre, amely a a ház hűvösebb részéből hidegebb levegőt szív a meleg területekre.

Használjunk „hűtőfüggönyöket”

Néha egyszerűen az összes ablak kinyitása sem elég esténként – ilyenkor fújjunk be egy lepedőt hideg vízzel, és takarjuk le vele az ablaknyílást. A szellő a felfüggesztett lepedőre csapódik, és áthalad a hűvös, nedves anyagon, ami segíthet lehűteni a légkondicionáló nélküli helyiséget.

Szabaduljunk meg a villanykörtéktől

A hagyományos izzók becslések szerint energiájuk 90 százalékát az általuk kibocsátott hőre pazarolják, így ha légkondicionáló nélkül próbáljuk hűteni a szobát, az olyan apró változtatások, mint a kompakt fénycsövekre vagy energiatakarékos izzókra való átállás nagy hatással lehetnek a hőérzetünkre, miközben az energiaszámlánkat is csökkenthetjük.

Kiemelt kép: Getty Images