Egy barátnős beszélgetésben egyszer érintőlegesen felmerültek a mosási szokások, és azonnal elszabadultak az indulatok: számomra akkor derült ki, hogy vannak olyanok, akik soha nem mossák ki a farmernadrágot. Vajon jól teszik?

Mindannyian tudjuk, mennyire nehéz megtalálni az alakunkra tökéletesen illeszkedő, előnyös farmert, épp ezért, ha végre megszereztük, szeretnénk minél tovább hordani. Ha nem bánunk vele kellő körültekintéssel, könnyen elvesztheti eredeti színét és a formáját – legfőképp a mosástól, szárítástól. Alább összegyűjtöttünk mindent, amit a farmernadrágok tisztításáról tudni érdemes.

Igen, ki kell őket mosni

Chip Bergh, a Levi Strauss vezérigazgatója néhány éve alaposan meglepte a nagyközönséget, amikor egy beszédében bevallotta, hogy ő sosem mossa ki a farmereit, holott tízéves nadrágok is vannak köztük. Az élet olykor azokat is megtréfálhatja, akik erre esküsznek: egy barátnőm például soha nem mosta a farmernadrágjait egészen addig, míg gyerekei nem születtek és el nem kezdett játszóterekre járni velük.
A szakérők szerint ki kell mosni a farmert, hisz ugyanúgy gyűjti a koszt, mint minden más ruhadarab, és az évek alatt rárakodó koszréteg is megváltoztatja a színét, az anyag állagát. Ráadásul a mosás jót is tesz neki, ha a sok viseléstől már kezdi elveszteni eredeti formáját. Az viszont valóban igaz, hogy túl sűrűn nem szabad, de nem is érdemes mosógépbe dobni őket.

Milyen gyakran?

Fagyasztó? Inkább felejtsük el!

A mosáspártiak és a mosásellenesek is egyetértenek abban, hogy az a közhiedelemben élő mítosz, miszerint a farmer fagyasztása kiváltja a mosást, hamis. A fagyasztás nem pusztítja el az összegyűjtött baktériumokat és nem is szagtalanít. Amint felhúzod és a nadrág visszamelegszik, visszaáll a fagyasztás előtti állapotába.

Édesapám, aki eredeti foglalkozását tekintve textilmérnök, alaposan belém sulykolta, hogy vásárlás után, első viselés előtt mindenképp át kell mosni a sötét farmert egy rövid, kímélő programmal. Azt mondta, elképzelésünk sincs, mennyi vegyszer, festékanyag megy egy ilyen ruhadarabba, ha jót akarunk magunknak, nem szabad mosás nélkül felhúzni. Az első mosást követően elég 5-10 viselést követően mosni őket – az évszaktól és a viselés időtartamától függően. Mosások között felfrissíthetjük a nadrágot egy házilag kevert permettel: vízhez adjunk némi (egy kiskanálnyi) szódabikarbónát és pár cseppet kedvenc illóolajunkból, ezt töltsük szórófejes üvegbe, majd ezzel spricceljük át a nadrágunkat és akasszuk ki olyan helyre, ahol átjárja a levegő.

Hogyan mossuk?

A farmert mindig kifordítva kell mosni, a cipzárt felhúzva, gombokat begombolva, hogy minél kevésbé veszítse el a formáját. A szaggatott farmereket tegyük mosózsákba. Harminc foknál melegebb vízben ne mossuk őket, mindig állítsuk kímélő programra a mosógépet, és olyan mosószert adjunk hozzá, amely kényes anyagokhoz való. Ne tegyünk hozzá öblítőt, mert az benne marad az anyagban, szükségtelenül lággyá teszi azt, így gyorsabban elveszíti a tartását. A farmert soha ne rakjuk szárítógépbe, hagyjuk szabad levegőn megszáradni. Ha a farmer összetételében több mint 3% az elasztán, szárítsuk inkább fektetve. A sötét és világos farmereket mossuk külön és soha ne tömjük meg túlságosan a mosógépet.

(Kiemelt kép: Getty Images)