6 indok, miért ne dobjuk ki a használt teafiltert

A teafilter második élete igazán változatos lehet!

A különböző teafélék áldásos hatásairól ódákat zengenek a szakértők, mi pedig örömmel fogyasztjuk őket télen-nyáron – elvégre egy-egy csésze finom tea elkortyolgatásánál nincs is élvezetesebb módja annak, hogy csökkentsük a csontritkulás mértékét, a kardiovaszkuláris problémák vagy éppen az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulásának esélyét. Ám ha a reggeli Earl Grey vagy a délutáni zöld tea elkészítése után a teafiltert eddig automatikusan a kukába dobtuk, ideje megismerni, mi mindent hozhatunk még ki a használt tealevelekből is – a konyhában, a háztartás tisztán tartásában vagy éppen a szépségápolásban.

Kellemes ízt ad a köreteknek

A citrom- és a jázmintea frissítő íze sok ételnek is kifejezetten jól áll. A használt teafiltert lógassuk bele néhány percre a lábosba, amelyben a rizst, a bulgurt vagy a kölest főzzük, hogy finoman átvegye a gabona az aromáit.

Omlóssá varázsolja a húsokat

Fotó: Getty Images

A fekete tea a csersavtartalma miatt képes puhábbá tenni a húsokat, ezért a használt teafiltert bevethetjük a pácolás során is. Néhány filtert forrázzunk le újra, az így kapott fekete teába pedig keverjük bele a fűszereket. Ebben a keverékben fürdessük meg a hússzeleteket, és hagyjuk is állni néhány órát. Sütés közben is kenegethetjük a húsokat a teás-fűszeres páccal, így garantáltan omlós lesz a végeredmény.

Semlegesíti a szagokat

Ha a használt teafiltereket kellemetlen szagok megszüntetéséhez szeretnénk bevetni, először is nyissuk szét őket, és hagyjuk a tealeveleket kiszáradni. A száraz keveréket ezután elszórhatjuk minden olyan helyen, ahol szükséges a szagtalanítás: tegyünk belőle például a szemetesvödör vagy a macskaalom aljára.

Feloldja a makacs szennyeződéseket az edényekről

Fotó: Getty Images

Kicsi a teafilter, de erős! Akár azokkal a makacs szennyeződésekkel is képes elbánni, amelyekről korábban azt hittük, csak durva vegyszerekkel, például hideg zsíroldóval lehet megszabadulni. A mosogatótálcában áztassuk be az edényeket néhány használt teafilter társaságában. Pár óra alatt a tea képes fellazítani az odaszáradt ételmaradékokat és a zsírréteget, így némi súrolást követően már nyomuk sem marad.

Tisztító hajfürdő

A teának ez az előbb említett jótékony tulajdonsága pedig a szépségápolásban is bevethető, ugyanis ahogy az edényekről képes leoldani a szennyeződéseket, úgy a hajunkat is kíméletesen megszabadítja a rárakódott zsírtól és a stylingtermékek maradványaitól. Egyszerűen csak áztassunk be három-négy használt teafiltert nem túl meleg vízbe, majd az így kapott világos teával öblítsük le a hajunkat (a mosást és a balzsamozást követően).

Viszlát, szem alatti táskák!

Ha felpuffadt, táskás szemmel ébredünk, a reggeli teánk elkortyolgatása után helyezzük a teafiltereket a szemünkre. Relaxáljunk így 15-20 percet, hogy a tealevelekben található tannin (csersav) kifejthesse áldásos hatását, vagyis serkentse a mikrokeringést, a koffein pedig csökkentse a sötét karikákat. A használt teafiltereket le is hűthetjük a fagyasztóban, így még látványosabban le tudják húzni a puffadást.

Kiemelt kép: Getty Images