őszi nagytakarítás tippek

Őszi nagytakarítás tippek – ezt a 7 dolgot felejtik el a legtöbben

A takarítás világnapján azokra a részletekre fókuszálunk, melyek általában kimaradnak a szezonális rendszerezésből, pedig a hideg napok közeledtével egyre kevesebb alkalom nyílik rá, hogy az alábbi teendőket kipipáljuk.

Az évszakváltás mindig magában hordozza a megújulás, a változás lehetőségét, melynek azonban csak akkor adhatunk teret, ha alaposan kipucoltuk az előző hónapok hátramaradt feleslegeit. Az őszi nagytakarítás hagyománya is ehhez a természetes ciklushoz, a betakarítás időszakához kötődik. A hideg napok beálltával a modern otthonokat sem árt felkészíteni a téli időszakra. Ez mentális megtisztulás is egyben, nem beszélve a tényleges takarításról. A rendrakás és a nagytakarítás tippek tömkelegéből fontosnak tartjuk hangsúlyozni a takarítás lelki erejét, olykor jótékony pszichés hatását is. Ideje kiszortírozni a háztartásból a már szükségtelen dolgokat, a maradásra ítélt tárgyaknak és eszközöknek pedig frissességet kölcsönözni, és persze felírni a listára azokat a tennivalókat is, melyekről a legtöbben ilyenkor hajlamosak megfeledkezni. Íme a leghasznosabb nagytakarítás tippek!

Nagytakarítás tippek: itt az ideje az alapos ágyneműmosásnak

Noha a nyári időszakban mindenki gyakrabban mos ágyneműt, a szeptember remek alkalom arra, hogy letudjuk a mélytisztítást. Alaposan mossuk ki a matracot, a paplant és a párnákat, cseréljük le a matracvédőt. Ha van külön téli paplanunk, ideje elővenni –, és terítsük ki a napfényre, hogy fertőtlenítsük. A legtöbb paplan és párna szerencsére könnyen mosható mosógépben kímélő fokozaton, ha pedig azt szeretnénk, hogy puha maradjon, adagoljunk a mosógépbe néhány csepp ecetet. (Ebben a korábbi cikkükben összegyűjtöttünk hat olyan dolgot is, amiről nem köztudomású, hogy mosógépben is moshatók – a szerk.)

Őszi nagytakarítás: rakd el frissen a nyári öltözékeket

Meghosszabbíthatjuk ruhadarabjaink élettartamát, ha tisztán tesszük el őket a következő szezonra. Hamarosan aktuálissá válik, hogy teljesen elpakoljuk a rövidebb pólókat, szoknyákat és ruhákat, így érdemes betervezni egy nagymosást a szortírozás előtt. Ezzel ráadásul az eddig csupán félrerakott kiegészítők, strandtáskák vagy nyári cipők foltjaitól is megszabadulunk, melyek komoly fejfájást okoznának a jövő évi szekrénykinyitáskor. A nagytakarítás tippek előtt érdemes a rendszerezési tippeket is alaposan áttanulmányozni!

A nyílászárókról se feledkezz meg

őszi nagytakarítás tippek

Fotó: Canva

Lássuk be, az ajtók és ablakok az esetek többségében mostoha helyzetben vannak, ha takarításról van szó – évente egyszer-kétszer jut eszünkbe, hogy alaposabban áttöröljük a kilincseket és a felületeket. Ez az őszi nagytakarítás legyen most kivétel, szánjunk időt a nyílászárók állapotának ellenőrzésére, hiszen fűtésszezonban nincs is fontosabb, mint a megfelelő szigetelés. Ha pedig ezzel megvagyunk, jöhet a takarítás, az üveg, a zsanérok és a kilincsek letisztítása, a redőnyök áttörlése. Természetesen a függönyöket is érdemes bedobni a mosógépbe. 

Őszi nagytakarítás: a kerti tartozékokat tisztán teleltesd

Ahogy a ruháinkat, úgy a nyáron használt kerti szerszámokat, sütögetéshez vásárolt eszközöket ugyancsak egy átfogó takarítás után tegyük el téli pihenőre. A hideg hőmérséklet és a páratartalom lerövidíti élettartamukat, nem beszélve a rájuk rakódott szennyeződésekről, melyektől még frissen szabadulhatunk meg a legegyszerűbben. Az utolsó meleg napokat használjuk ki erre. Öblítsük át, szárítsuk meg és tegyük el a garázsba, hogy a következő szezonban is kiszolgáljanak. 

Nagytakarítás tippek: ellenőrizd a sarkokat

Ha nyár, akkor bogarak, pontosabban jó esetben csak pókok (melyektől így szabadulhatsz meg hatékonyan), de a kertes házakban gyakori látogatók még a hangyák, a poloskák és a lepkék. Ezért nem árt ellenőrizni a sarkokat és kilakoltatni a behúzódó vendégeket. Az őszi nagytakarítás részeként vegyük alaposabban szemügyre a rejtett zugokat, porszívózzunk és használjuk a szűkített fejű fúvókát, hogy még a legapróbb résekben se maradjanak bogarak vagy pókhálók.

A kamrapolc téliesítése is fontos

A kamrára is ráfér a szezonális rendszerezés. Dobjuk a szemétbe a lejárt élelmiszereket, töröljük át a rekeszeket, polcokat és töltsük fel a raktárakat a téli sütés-főzésre. A legtöbb szárazalapanyagból már ilyenkor betárazhatunk. Az őszi hónapokban tapasztaljuk, hogy gyakran megnő a rovarok és rágcsálók aktivitása, akik a hideg hónapokra keresnek táplálékot. Használjunk riasztószereket és gondoskodjunk róla, hogy a kamraajtó és az ablakok is jó állapotban legyenek. Így biztosan nem jutnak át rajta a bosszantó kártevők. Ha inspirációra lenne szükségük a kamránk rendszerezésére vonatkozóan, forduljunk bizalommal Martha Stewarthoz, aki elismerten nagy szakértője a témának. Ebben a cikkünkben arról írtunk, Martha szerint mi kell egy jól felszerelt éléskamrához.

Őszi nagytakarítás: utolsó lehetőség a kisebb felújításokra

Senkit sem szeretnénk ezzel megrémiszteni, sőt, a szakemberek szerint az őszi hetek a legalkalmasabbak a ház körüli felújítási munkálatok elvégzésére. Az időjárás már kellemes, alacsonyabb a páratartalom és könnyebben kifoghatunk egy-egy nyárzáró leárazást, ha még hiányozna valami a munkálatokhoz. Ilyenkor érdemes beütemezni a kerítés javítását, falfestést vagy burkolást, továbbá minden olyan munkát, ami igényli a szellőztetést, hiszen ezek lesznek az utolsó napok, amikor még jólesik beengedni a lakásba a friss őszi levegőt. 

További hasznos nagytakarítás tippeket találhatsz ide kattintva!

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu