Tárolás és rendszerezés – Szakértői tippek a tökéletes rendhez

Annak, hogy otthon a rend érzete fogadjon bennünket, feltétele, hogy mindennek meglegyen a maga helye, és ne legyen szem előtt olyasmi, ami zavarja a harmóniát. De hogyan tudjuk ezt elérni és fenntartani? Segítünk!

Soha nem tartozott annyi tárgy egy átlagos háztartáshoz, mint ma, elég csak egy pillantást vetni a rendrakós, szortírozós műsorok, sorozatok és blogok sokaságára. És bár a felhalmozás mellett annak ellentrendje, a cuccminimalizmus is megjelent, melynek propagálói világszerte azon versenyeznek, hogyan tudják a lehető legkisebb számú tárgy birtoklásával élni az életüket, a legtöbbünknek folyamatos fejtörést okoz a tárolás és rendszerezés kérdése. Ehhez adunk most segítséget.

Mennyi az annyi?

Akár lakástervezés előtt állunk, akár már berendezett otthonunkban szeretnénk rendet teremteni, először fel kell mérnünk, mennyi tárgyunk is van, helyiségről helyiségre. A könyvek és ruhák esetében például méterekben is számolhatunk, és kiderül, mennyi akasztós szekrényrészre lesz szükségünk, és mennyi könyvespolcra. A meglévőből mindig érdemes szelektálnunk, de a tárolási lehetőségekből mindenképpen tervezzünk 20 százalékkal többet, mint amennyi pillanatnyilag képes mindent elnyelni. „Amiről sokan megfeledkeznek, az a háztartási kellékek elhelyezése. A mai modern lakásokból gyakran kimaradnak a kamrák és a mosókonyhák, de a szennyesnek, teregető állványnak, porszívónak, felmosó szettnek és takarító szereknek akkor is kell helyet biztosítanunk, például külön erre a célra tervezett szekrényekben, modern kamravasalatok segítségével” – magyarázza Papp Linda belsőépítész.

Falba simuló megoldások

„A legfontosabb jelenség ma a belsőépítészetben a tárolással kapcsolatban az, hogy egyre inkább láthatatlanná válik, a szekrények, fiókos és polcos bútorok egyedi méretre, beépített formában készülnek” – mondja a szakember. „Ennek nagy előnye, hogy tökéletesen kihasználhatóak így a rendelkezésre álló terek. Ráadásul esztétikailag sokkal egységesebb, megnyugtatóbb összképet kaphatunk. A tárolókat akár teljesen elrejthetjük, mozgó falak, tolható ajtók, tükrök segítségével”. Az egyedi gyártás persze legtöbbször drágább, de hosszú távon érdemes ebben gondolkozni, hiszen a lakás értékét is emelheti. A könyveket általában szívesen tesszük látható helyre. A nyitott polcok
helyett azonban érdemes üveges vitrinekbe helyeznünk őket, ahogyan a legszebb étkészleteknek is, még hozzá azért, mert így szépen és pormentesen tarthatjuk őket, de közben mégis a szemünk előtt lehetnek.

Trükkök kis terekben

Az újonnan épített lakások átlagmérete egyre zsugorodik, és sokan költöznek nagyobból kisebbe a rezsiárak növekedése miatt is. A kis terekben viszont sokszor ugyanannyi cuccot kell elhelyezni, mint egy nagyobban, ezért különösen fontos, hogy minden négyzetcentimétert kihasználjunk. „Ilyenkor mindenképpen érdemes tárolós ágyakban gondolkodni, és megnézni azt is, hol alkalmazhatunk padokat felnyíló ülőfelülettel, hiszen ezek is sokat elnyelnek.

Terjeszkedjünk a plafon felé! A magasan lévő tárolókban tarthatunk minden olyasmit, ami nem kell a mindennapokban, mint például a karácsonyi díszek, nyáron a téli holmik és fordítva, a rotációs tárolás jegyében” –

mondja Papp Linda. A mosógép, ha kisebb is, minden háztartásban megtalálható, és így van ez a kazánnal is. Érdemes őket egységbe rendezni, és a kettő közötti részt a kazánnal együtt eltakarni, ezzel újabb tároló helyhez jutunk, és a lakás szépségét is emeljük.

Belül tágasabb

A legjobb rendszerezők – legyenek akár háziasszonyok vagy hivatásos lakberendezők – tudják, hogy a bútorok belsejének gondos kialakítása alapvető a rend és az átláthatóság fenntartásához. A konyhaszekrényekben érdemes rendszerezőket alkalmazni a különböző tárgytípusoknak, az élelmiszereket – liszteket, magokat, cukrot – pedig üvegfedelű, egyforma tárolókba tenni. A fedeles dobozok az egész lakásban jó szolgálatot tehetnek, legyen szó szerszámokról, papíráruról, nem vagy rendszeresen használt kozmetikumokról. Ne feledkezzünk meg a belső világításról sem! Egy 60 cm mély szekrénynél már gondot okozhat a hátsó részek láthatósága, ha erre nem gondolunk időben. Ha szeretjük a sötét bútorokat, vegyük számításba, hogy ha a belső korpusz is sötét színű, nagyon nehéz lesz benne megtalálni a dolgainkat. Végezetül: ne féljünk megfúrni az ajtók belsejét, és kampókat akasztani rájuk! A konyhában a lógatható eszközök, a gardróbszekrényben a táskák, kalapok találhatják így meg a helyüket.

További lakberendezési ötletekért látogassatok ki a hétvégi S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításra!

A cikk szerzője okleveles lakberendező. Kiemelt kép: Unsplash