szag bűz

Ha ezeket a szagokat érzed az otthonodban, menekülj és hívd a szerelőt!

Egyes szagok nemcsak kellemetlenek, de veszélyt is jeleznek: tűzveszélyről vagy akár gombatelepekről is üzenhetnek.
  • A szagtalan, láthatatlan és halálos szén-monoxidhoz képest a következő szagokat könnyű beazonosítani, de csak akkor, ha pontosan tudod, mire kell figyelni.
  • Egyes szagok balesetveszélyre figyelmeztetnek, mások meg betegséget okozhatnak.
  • Érdemes pár havonta elhúzni a faltól a bútorokat, és mögéjük kukkantani!

Ezúttal nem olyan hétköznapi, háztartási bűzöket szedtünk össze, amelyek időről időre szinte minden otthonban előfordulnak, ahol családok élnek. Biztosan a te hűtődben is kiömlött már tej, ami pár nap után förtelmes bűzt árasztott, és a szelektív hulladékgyűjtés következményeként a biokukának, komposztnak is sokszor van egy bukéja, ami nélkül tudnánk élni.

De örüljünk neki, hogy van szaglásunk, mert a szervezetünk egyik legfontosabb vészjelző rendszere ez az érzék. A rossz szagok ugyanis veszélyre hívják fel a figyelmünket, gondoljunk csak a romlott húsra, a mérges gázokra vagy az erdőtűz füstjére – ezek mind benyomják a gombot az agyunkban, hogy baj van, vigyázzunk!

rossz-szag-otthon

A rossz szag penészre is utalhat (Fotó: Getty Images)

1. Füst

Ahogy már fentebb írtuk, a füstszag mindenképp egy intő jel, hogy körbenézzünk, de nem mindig látványos, sűrű, csípős szagú füstre gondoljunk. Ha a falban van például zárlat, akkor lehet, hogy csak enyhe égésre emlékeztető szag sejteti, hogy valami baj van. Ilyenkor nézzük meg az összes konnektort, és a elektromos dobozokat a falban. Minden elektromos háztartásigépnek lehet ilyen szaga, legyen az mosógép, vízforraló, hajszárító vagy a szendvicssütő.

2. Záptojásszag

Ha romlott tojás szagát érezzük mindenhol, akkor valószínűleg gázszivárgás van a lakásban vagy a szomszédban. A gázszolgáltatók éppen azért szagosítják a földgázt, hogy baj esetén időben észrevegyük, szivárgást van és meneküljünk, nyissuk ki az ablakot, értesítsük a tűzoltókat, hogy megtalálják a forrást.

3. Folyamatos vizeletszag

Ha a vécéhelyiségben érzed takarítás után is a pisiszagot, akkor valószínűleg valamelyik tömítés tönkrement, és szivárog valahol a víz. Ez nagy baj, mert elázhat az alattad élő, és akár a födém teljesen átnedvesedhet, leszakadhat. Mindenképp hívj vízvezetékszerelőt, ha nem múlik a vizelet bűze!

4. Büdös folyóvíz

Ha a záptojáshoz hasonlóan bűzös a csapvíz, akkor az elektromos bojlerben lehet a gond. A már erodálódott, rossz állíapotú fémek elkezdenek kioldódni. Ha régóta nem melegíti rendesen a vizet a bojler vagy furcsa szagú vizet ad, akkor az anódrudat ki kell már cserélni benne. Soha nem idd meg a furcsa szagú vizet!

5. Dohos szag

A gomba és penész jelenlétére utal a lakás dohos szaga. Akkor is figyelj rá, ha csak enyhén érzed és csak egy bizonyos helyen, mert onnan is továbbterjedhet egy nagyobb penészes folt. Ha első keresésre nem találsz penészedésre utaló jeleket, akkor húzd el a szekrényt, kanapét a faltól, hátha ezek mögött van a probléma forrása. A gipszkarton falak és az álmennyezet illesztéseit is nézd meg közelről, ott is jelentkezhetnek, halvány, de gyanús elszíneződések.

A penész nagyon veszélyes: légzőszervi problémákat, sőt akár asztmát is okozhat, ha sokáig olyan lakásban élünk, amit ellepnek a gombatelepek.

6. Édes szag a klímából, hűtőből

Ha a légkondicionáló vagy a hűtőszekrény környékén furcsa, édes szagot érzünk, akkor gyanakodjunk, hogy a hűtőfolyadék szivárog, ami mérgező, de az is probléma, hogy így a készülék gyorsan el fog romlani. A klímákat minden szezon előtt tisztíttassuk ki, a hűtőszekrények hátsó részét félévente pedig porszívozzuk ki, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát.

Közeleg a tavaszi nagytakarítás időszaka, olvasd el, melyek azok a hibák, amiket mindenki elkövet suvickolás közben, hogy te ne hibázz!

Kiemelt kép: Getty Images