fiatal nő panaszos arckifejezéssel a fejét fogja gumikesztyűs kezével takarítás közben

6 takarítási hiba, amit mindannyian elkövetünk néha

Ahány ház, annyi szokás – de azért vannak bizonyos elvek, melyekhez jobb tartani magunkat.

Otthonunk rendben és tisztán tartása nem kevés erőfeszítést igényel, épp ezért szeretnénk, ha fáradozásaink eredményeit lehetőleg minél tovább élvezhessük. Ennek ellenére gyakran vétünk olyan hibákat takarítás közben, amelyek nem kevés idővel meghosszabbítják a teljes folyamatot, vagy esetleg észrevétlenül még piszkosabbá teszik környezetünket. Lássuk, melyek ezek!

Terv nélkül esünk neki

Néha természetesen belefér (vagy épp csak erre van lehetőségünk és időnk), hogy csak bele-belekapjunk egy-egy részfolyamatba, általánosságban azonban nagyon is érdemes módszeresen és alaposan végezni a takarítást. Ha például a komódot portalanítjuk, először érdemes a felette csüngő mennyezeti lámpát letörölni, és csak mindezek befejeztével elővenni a porszívót, különben a végén kétszer kell fáradnunk. Haladjunk felülről lefelé és balról jobbra!

Azonnal letöröljük a kifújt fertőtlenítőszert

A legtöbb háztartási fertőtlenítőszer három-tíz perc alatt fejti csak ki valódi hatását, ezért érdemes legalább ennyi időre a megtisztítani kívánt felületen hagyni ezeket az anyagokat. Ha pedig már fertőtlenítés, nagyon fontos, hogy mielőtt az adott területre permetezzük a szert, töröljük azt át egy száraz portörlő ronggyal!

Túl ritkán cseréljük a szivacsokat

Bizonyára elförmednénk, ha megtudnánk, mennyi baktérium is tanyázik egy-egy túlhasznált mosogató- vagy takarítószivacsban. Amennyiben ezeket az eszközöket nem cseréljük (vagy fertőtlenítjük) elég gyakran, valójában a használatukkor csak szétkenjük a szennyeződéseket.

Azonnal súrolni kezdjük a friss foltokat

Még szinte földet sem ért a kávéscsésze, de mi máris rohanunk a szivacsért, csak gyorsan, gyorsan – pedig épp hogy rosszat teszünk ezáltal. Amennyiben valamilyen folyadék ömlött a szőnyegre vagy a bútorra, alapszabály, hogy finoman takarítsunk a baleset után! Előbb óvatosan itassuk fel a nedvességet, majd szárítsuk meg a foltot! Figyelem! Ne nyomkodjuk mélyebbre a textília szálai közé a szennyeződést! Amennyiben megszáradt a folt, alkalmazzunk folteltávolítót a felületen – vagy szállítsuk a bútort profi tisztítókhoz.

Fotó: Getty Images

Elfeledkezünk a fogantyúkról és a villanykapcsolókról

Kilincsek, gombok, fogantyúk és villanykapcsolók – nem véletlenül ezek a területek a legnagyobb zsír-, kosz-, por- és baktériummágnesek a lakásban, hiszen ezeket fogdossuk a leggyakrabban. Hetente körülbelül egyszer, amennyiben viszont valaki épp beteg a háztartásban, akár többször is érdemes lehet alaposan áttisztítani ezeket a felületeket.

Túl sok mosószert töltünk a gépbe

Azáltal, ha túl sok mosószert öntünk a mosógépbe, nemcsak a terméket és a pénzünket pazaroljuk, de ami még ezeknél is rosszabb: ahelyett, hogy tisztává varázsolnánk mosandó ruháinkat, azok csak még koszosabbak, foltosabbak lehetnek a program végeztével. Ha azt látjuk, hogy száraz ruháinkon fehér lerakódás van, mindenképp csökkentsük a használt mennyiséget, továbbá mindig nézzük át alaposan a használandó mosószer vagy -por leírását, és kövessük az azon olvasható javaslatokat! Amennyiben nem feltétlenül szükséges, nyugodtan mellőzzük az öblítő alkalmazását, hiszen ezek a szerek nemcsak, hogy gyakran teljesen feleslegesek, de még ruháink anyagát is roncsolhatják.

Ha pedig takarítás, akkor bizony a fürdőszobát egyszerűen muszáj sűrűn takarítani, ezt egyszerűen nem lehet megkerülni. Itt található a WC, a mosdókagyló és a zuhanyzó, ezért függetlenül attól, hogy milyen gyakran takarítjuk, gyakorlatilag mindig van alkalom egy újabb suvickolásra.

Van azonban egy dolog, aminek nem szentelünk akkor a figyelmet, pedig ott található a legtöbb kórkozó. Melyik is ez? Ebből a cikkünkből kiderül.

Kiemelt kép: Getty Images