egy férfi porszívózik, közben felemeli a kanapét, amin egy nő ül koktélt tartva a kezében

Nagyon valószínű, hogy eddig rosszul porszívóztál: mutatjuk a helyes módszert

Bár a mai modern eszközök szinte elvégzik helyettünk a takarítási feladatokat, kulcsfontosságú, hogy jól használjuk őket, és ügyeljünk a karbantartásukra is.

Nézd végig az alábbi listát, amiből kiderül, mire kell figyelni, ha azt szeretnéd, hogy gyorsan és hatékonyan legyenek tiszták a padlók és szőnyegek. 

Rendszeres zsákürítés

Lehet, hogy a porszívódnak nagy porzsákja vagy tartálya van a por és apró szemét összegyűjtésére, de ez nem jelenti azt, hogy meg is kell várni, míg teljesen megtelik. A legtöbb porszívó teljesítménye már akkor romlani kezd, amikor a zsák körülbelül kétharmadáig van, ezért érdemes porszívózás előtt rápillantani, hol is tart éppen. Ha időben üríted a zsákot, mindig maximális hatékonysággal dolgozik majd a porszívód.

Porszívózás oda-vissza

Ha csak az egyik irányban porszívózol, azaz csak húzod, vagy csak tolod a gépet, akkor az nem szedi fel az összes port, különösen ha vastagabb szőnyegről van szó. Ha minden irányban (le, fel, de még oldalra is) szívod a port, biztosítod, hogy a szálakban megbúvó összes szennyeződést felszedje a gép. Kicsivel több macera, de megéri, mert így ritkábban kell nekiállnod. 

Megfelelő tartozék

A porszívók nem véletlenül rendelkeznek tartozék alkatrészekkel: ezeket kifejezetten azért fejlesztették ki, hogy megkönnyítsék a munkát. Ne hagyd ki a használatukat csak azért, mert macerás mindig elővenni és cserélgetni a különböző fejeket. Nézd meg, a te porszívódhoz milyen extrákat adtak, mert biztos van benne olyan, ami sokkal alkalmasabb például a sarkok és a szélek megtisztítására, mint a széles, szőnyegtisztítós fej, sőt lehet, hogy olyan is van, amit konyhai morzsaporszívózásra tudsz használni. 

Idő kell rá

Ha elsieted a porszívózást, az eredmény egyszerűen nem lesz olyan alapos. Sietség helyett először nézd át a szobát, szedj fel mindent, ami a gépbe akadhat, például érméket, gemkapcsokat, kis játékokat vagy más, esetleg szem előtt rejtőző tárgyakat és tartsd észben, hogy porszívóval, nem szemétszívóval dolgozol. Ezután lassan és némi erőkifejtéssel nyomd és húzd át a porszívót a felületeken, hogy a gép keféi megfelelően felborzolják a szőnyegszálakat, és a lehető legtöbb szennyeződést felszedjék.

Porolás

A portörlést mindig a padló porszívózása előtt végezd, ha ugyanis porszívózás után porolsz,a frissen tisztított padlóra söpörsz minden olyan felszíni port, amelyet nem fogott fel a rongyod. Kerüld el ezt a bosszúságot azzal, hogy előbb porolsz, és csak utána porszívózol.

Bútorok mozgatása

A bútorok alatt rengeteg morzsa, szennyeződés és egyéb lom bújik meg, és a kosz gyorsan felhalmozódhat, különösen, ha háziállatot is tartasz, vagy gyerekek hullajtanak ezt-azt a kanapé alá. Az a kis extra munka, amit az jelent, hogy időnként felporszívózol az ágyak, székek és egyéb bútorok alatt is, kiküszöböli a későbbi a későbbi kellemetlen, esetleg undorító élményeket. 

Karbantartás

A megfelelő karbantartás elengedhetetlen a háztartási gépek hatékony működéséhez. Tisztítsd vagy cseréld ki a szűrőket a gyártó utasításainak megfelelően, különösen a HEPA-szűrőkre figyelj oda. Soha ne tárold a porszívót mosogató alatt, mivel a lecsepegő/kifolyó víz tönkreteheti, és ha szokatlan hangokat észlelsz, mindig ellenőrizd, hogy a cső nem tömődött-e el valamivel. 

Az alapos takarítás nemcsak esztétikai és kényelmi szempontból fontos (ki ne szeretne egy tiszta és rendezett lakásban időt tölteni), hanem egészségügyi szempontból is. A különféle poratkák még a legalaposabb takarítás mellett is velünk élnek, ha azonban elhanyagoljuk, vagy nem kellő alapossággal végezzük a takarítási feladatokat, nagyon elszaporodhatnak és allergiás tüneteket okozhatnak.

A takarítás azonban nem lehet egy családtag feladata. Fontos, hogy igazságosan osszuk el azt egy pár tagjai, és ha vannak, a gyerekek között is, mert így nemcsak békésebb és nyugisabb hétköznapoknak örülhetünk, de gyorsabban is végzünk. 

Kiemelt kép: Getty Images