Lényegében bármit porszívózhatunk, amiken a por hajlamos megülni – de nem csak erre jó a porszívó.

Ahogy a mosógép, úgy a porszívó feltalálójának a nevét is néha imába foglalnánk – el sem tudjuk képzelni, hogyan oldanánk meg a takarítást nélküle. (Na jó, el tudjuk, de rettentően körülményes és időigényes lenne.) Abba a bizonyos imába egyébként az Anna és Melville Bissel neveknek kellene elhangzani, ugyanis több forrás szerint is ők találták fel a porszívót, majd nyújtottak be rá szabadalmi jogot 1876-ban. Napjaink porszívói persze sokkal kompaktabbak, mint a 150 évvel ezelőtti prototípusok, használatuk is jóval egyszerűbb – és sokoldalúbb is.

Bizony, sokoldalú, elvégre a porszívót nem csak a szőnyegek és a kárpitok pormentesítésére lehet bevetni. Rögtön öt további felhasználási terület mondjunk még!

Tegyük illatossá a lakást!

Itassunk át egy vattakorongot a kedvenc illóolajunkkal, és dobjuk bele a porszívó porzsákjába – vagy ha porzsák nélküli modellről van szó, akkor a porgyűjtő tartályába –, és kezdjünk neki a megszokott módon a porszívózásnak. Mialatt végigmegyünk az otthonunkon, a porszívóból az illóolaj illata – nem túl tolakodóan – felszabadul, és remekül felfrissíti a helyiségek levegőjét.

Szabaduljunk meg az allergénektől!

A jó idő beköszöntével alapállapottá vált sok otthonban, hogy az ablakok egész nap nyitva vannak, hiszen így folyamatosan áramlik be a friss levegő. Ezzel csak az a gond, hogy így az ablakpárkányok és az ablakkeretek a pollen és a por első számú lelőhelyeivé válnak. Hogy ezt megakadályozzuk, a porszívóhoz kapott speciális fejek közül válasszuk ki a porkefét (más néven körkefés szívófej), és ezzel porszívózzuk végig a párkányokat és a kereteket. Érdemes heti rendszerességgel elvégezni ezt a feladatot, így megakadályozhatjuk, hogy az allergének bejussanak az otthonunkba.

Fotó: Getty Images

Gyűjtsük össze a morzsákat!

Imádjuk a frissen készített pirítóst még melegen elfogyasztani, a kenyérpirító megtisztításáért már kevésbé rajongunk. Az apró kenyérmorzsák lehetetlen helyekre tudnak beszorulni, de könnyen megszabadulhatunk tőlük, ha bevetjük a porszívót az úgynevezett réselt fúvókával. Ezzel a szűkített fejű kiegészítővel pillanatok alatt kiszippanthatjuk a nehezen elérhető zugokból is a morzsát – és ezt a trükköt a sütőajtónál és a számítógépünk klaviatúrájánál is alkalmazhatjuk.

Találjuk meg az elveszettnek hitt kincseket!

Fél pár fülbevaló, az ezerdarabos puzzle utolsó darabja, a gyerek kedvenc LEGO-emberkéjének kalapja… apró dolgok, amiket bárhol is kerestünk, nem leltünk rájuk. Lehet, hogy elnyelte őket a ház? Ezeket a kis mütyüröket is megtalálhatjuk a porszívó segítségével! Húzzunk a porszívó csövére egy kiszuperált (de nem lyukas!) nejlonharisnyát, és vizsgáljuk át vele a bútorok mögötti részeket és a kanapé mélyedéseit – egészen biztos, hogy kincsekre bukkanunk!

Porszívózzunk mindent!

Az előbb említett példák is azt bizonyítják, hogy lényegében bármit porszívózhatunk, amiken a por hajlamos megülni. A porkefével gyakorlatilag mindent – az árnyékolóktól a lámpabúrákon és a képkereteken át a könyvekig – megszabadíthatunk a portól. És bár egyes porszívókhoz vásárolhatunk kisállatápoló kiegészítőket, amelyekkel közvetlenül a cicáról vagy a kutyusról távolíthatjuk el a kihullott, de még nem elhullajtott szőrszálakat, ezek használatára nem biztatunk senkit. Sok kisállatnak már az is stresszt okoz, ha hallja, hogy a szomszéd szobában porszívózunk – hát még, ha a hátán próbálnánk végigmenni vele!

Kiemelt kép: Getty Images