rendetlenség a konyhában

Zseniális módon mutatta meg egy anya, milyen amikor nem csinál „semmit”

Óriási nézettséget ért el a TikTokon egy amerikai háziasszony, Lindsay Donnelly videója. A fiatal nő a rövid klippel adott csípős választ férje kritikájára.

Sokáig volt úgy, hogy a házimunkát nem tekintettük igazi munkának. Nemcsak az annak kényelmét élvező családtagok, de még a többet vállaló fél is természetesnek vette, hogy annak terhei jellemzően a család egy tagjára hárulnak.

Utóbbival még nincs is akkora baj, ha az, aki otthon többet vállal, máshol kap engedményt, és ha az otthoni munkát el is ismerik. De ez utóbbi csak az elmúlt pár évben lett jellemző, és még nem is minden háztartásban.

Láthatatlan munka

Ezt elégelte meg egy amerikai nő, Lindsay Donnelly is, aki miután partnerétől egy veszekedés kapcsán megkapta, hogy azért olyan sok mindent nem kell csinálnia otthon, kapta magát, és két napig tényleg nem csinált semmit. Sőt, kivonult kisgyerekes családjuk életéből: barátnőivel hétvégézni utazott, otthonától távol. Ez idő alatt férje gondoskodott a háztartásról és a gyerekekről. Lindsay hazatérése után videót készített az otthoni állapotokról, és a videó nemcsak az internet népét szórakoztatta nagyon, de férjét is erősen elgondolkodtatta.

Valamit azért mégis csak dolgoznak otthon a nők, ha hiányukban olyan őskáosz alakul ki,

mint Donellyéknál, nem igaz? Hogy mit is jelent az őskáosz? Két nap alatt mosatlannal teli mosogatót, szemetes és szétdobált játékokkal teli földet, hegyekben álló hajtogatni való ruhát, kupis asztalokat, ahogy ez a rövid videóban is látható. 

@lindsaydonnelly2 Then I left town for a girls trip… #marriagehumor ♬ Karma (feat. Ice Spice) - Taylor Swift

Lindsay videóját azonnal elkezdték megosztani az emberek, alatta pedig csak úgy záporoztak a kommentek:
„Szerencsés vagyok, hogy az én férjem nem ilyen. A házimunka a minimum, amit el lehet várni” – fejtette ki egy kommentelő, mások olyanokat írtak, mint

„Egyszer én is csináltam egy ilyet: egy hónapig egyszerűen kihagytam a házimunkát, de a vége az lett, hogy én éreztem elviselhetetlennek a helyzetet”,

vagy „Az én férjem is ilyen, kibírhatatlan” és „Remélem, hogy nem neked kellett feltakarítani”.

A videó alatt szép számmal jelentek meg olyanok is, akik szerint az ilyesmi egyenesen válóok: „Megint bebizonyosodik, hogy a legnagyobb szívességet azzal tettem magamnak, hogy elváltam”, „Hagyd el, ez passzív agresszió, és soha nem lesz vége”, illetve:  „Nálam ez válóok: fogd a gyerekeket, és fuss”.

Szemléletformálás a láthatatlan munka terén is

Donelly részben ezekre a támadó kommentekre reagálva egy másik videót is feltett oldalára, amiben kifejtette, hogy férje már elnézést kért tőle, később pedig azt is közvetítette, amint férjének beszámol arról, hogy a tulajdonképpen róla szóló videó mekkora nézettséget ért el, sőt ő is elnézést kért tőle amiatt, hogy ennyi negatív kommentnek tette ki. Válni nem, szemléletet formálni azonban nagyon is szeretne. 

A láthatatlan munka, vagyis az a sokrétű tevékenység amit (legtöbbször) a nők végeznek a család vagy a párkapcsolat jólléte érdekében, rengeteg időt és energiát igényel. Ahhoz, hogy egy háztartásban rendben menjenek a dolgok, nemcsak az kell, hogy valaki elvégezze a házimunkát, ételt tegyen az asztalra, de az is, hogy a családtagok érzelmi szükségleteiről is gondoskodjon, vagy épp határidőket, szülinapokat tartson észben. Ezt a típusú munkát évszázadokra visszamenőleg a nők végezték, miközben nagyon sokan (az elmúlt 70-80 évben folyamatosan egyre többen) dolgoznak emellett akár nyolc órában is. Ezt a rendszert – bár még bőven nagyszüleink idejében alakult ki – nekünk, a mai felnőtt generáció női és férfi tagjainak együtt kell megreformálnunk, ehhez pedig

nem árt, ha néha mindkét fél rácsodálkozik arra, milyen sokat vállal a másik, és ha elismerjük nemcsak a nők, de a férfiak szerepét is a közös élet érzelmi és anyagi alapjainak megteremtésében. 

Tavaly Dudics Emese kolléganőnk kiszámolta, milyen összegbe kerülne a családnak, ha a láthatatlan munkára szakembereket kellene igénybe vennie. Egy évvel ezelőtt majdnem kétszázötvenezer forint jött ki: ha úgy vesszük, ennyit spórol a család azon, aki ingyen dolgozik. Bár egymást megszégyeníteni, pláne a rosszul beidegződött munkamegosztási rendszer miatt válni nem jó megoldás, közösen dolgozni a változáson annál is inkább előre mutathat.

Kiemelt kép: Getty Images