Hol található a legtöbb kórokozó a fürdőszobában? Nem a WC-n!

De akkor melyik az a hely, amely a legjobb táptalaj a kórokozók, például baktériumok és gombák számára?

A fürdőszobákat egyszerűen muszáj sűrűn takarítani, ezt egyszerűen nem lehet megkerülni. Itt található a WC, a mosdókagyló és a zuhanyzó, ezért függetlenül attól, hogy milyen gyakran takarítjuk, gyakorlatilag mindig van alkalom egy újabb suvickolásra.

Végülis logikus, elvégre a meleg, párás környezet kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumoknak és gombáknak, és hiába szellőztetünk, legtöbbünknél maximum a lichthofra néző apró ablak található ebben a helyiségben, de sok lakásban még az sem. Mivel a WC-ülőkét a hátsó fertályunk használja, sokan azt gondolják, hogy ezen található a legtöbb kórokozó. A tudomány azonban cáfolja ezt az elképzelést.

De akkor mi lehet?

A WC-kefe? Nem.

A WC-lehúzó? Nem.

A kilincs? Nem.

Hát akkor?

Charles Gerba PhD, az Arizonai Egyetem mikrobiológus professzora szerint a fürdőszobánkban található textíliák azok, amelyekre a legtöbb figyelmet kellene szentelnünk.

Bizony: a fürdőszobaszőnyeg valóban koszosabb, mint a WC-ülőke.

Ezt követik a törölközők, beleértve az arctörlőket is (hogy hogyan és milyen sűrűn volna ildomos törölközőt mosni, arról ebben a cikkben is írtunk). 

Mikrobiológia a fürdőszobában

„Rengeteg kutatást végeztünk az otthonok, és újabban a fürdőszoba mikrobiológiájával kapcsolatban” nyilatkozta Gerba a Reader’s Digestnek. Szerinte a fürdőszőnyeg két okból is problémás. Először is,

nedves lesz, amikor kiszállunk a zuhany alól, és mivel a földön van, bizony sokáig nedves is marad a gyakran sötét és párás helyiségben.

A második probléma az, hogy sokan bizony cipőben trappolnak be a fürdőszobába, ami nagyban hozzájárul a fürdőszőnyegen található szennyeződésekhez, koszhoz és baktériumokhoz. „A cipők majdnem 90%-án fekáliabaktériumok vannak” – mondja Gerba. És hogy honnan? Bizony az utcáról, ahol például a kutyák (vagy olykor embertársaink) végzik el dolgukat.

Fotó: Getty Images

A mikrobiológus arra is rámutatott, hogy ezen kívül még a WC-ből származó permet is a fürdőszőnyegekre szállhat. A Coloradói Egyetem Boulderben működő laboratóriumában kísérletet végeztek arra, hogy megnézzék, milyen messzire repülnek a vízcseppek a levegőbe a nyilvános WC-k lehúzásakor. A levegőben szálló részecskék gyorsan kilövelltek, 8 másodperc alatt akár 150 centiméteres magasságig is a WC fölé. Magyarán a pihe-puha fürdőszobaszőnyegünk ez elől sincs biztonságban.

Így óvjuk a fürdőszobaszőnyeget

Akár lecsukjuk a WC-ülőkét akár nem (egyesek szerint az sem segít, ha lecsukjuk, mert egy minimális rés akkor is maradhat, ami miatt az az alól kijutó permet messzebbre lövell), egy dolog biztos: fontos, hogy a fürdőszőnyeget a lehető legszárazabban tartsuk. Érdemes tehát feltenni valahova száradni zuhanyzás után, főleg, ha többen is zuhanyzunk egymást után. A másik fontos pedig, hogy hiába is sürgős a dolog, hazaérve mindig vegyük le a cipőnket, mielőtt berontunk a mellékhelyiségbe.

És így mossuk a fürdőszobaszőnyeget

Néhány naponta akkor is takarítsuk fel a padlót, ha nincs is szőnyegünk. A fürdőszőnyeget pedig legalább hetente egyszer érdemes kimosni, és nemcsak azért, hogy friss és pihe-puha maradjon, hanem hogy eltávolítsuk róla a baktériumokat. Mindig olvassuk el a terméken található címkét – a legtöbb fürdőszobaszőnyeg mosógépben mosható, de kerülni kell a túl magas hőmérsékletet, mert a gumiréteg megolvadhat (emiatt a szárítógépbe sem tehetjük mindet). A gyorsan száradó szövetek a legjobb alapanyagok, például a mikroszálas és a zsenília jó választás lehet, mivel gyorsan száradnak és könnyen moshatók. Ideális esetben viszont heti kétszer is cseréljük a textíliát.

Úgy érzed, nincs kedved fürdőszobát takarítani? Vesd be a netről összegyűjtött trükkjeinket, hátha az újdonság varázsa motivációs értékkel bír majd.

Kiemelt kép: Getty Images