babérlevelet

Ezért érdemes babérlevelet tenni a felmosóvödörbe

Nem csupán a friss, természetes illat miatt ajánlott kipróbálni ezt a trükköt. Mutatjuk, mire jó még a babérlevél!

Ha valaki pénztárcabarát, környezetkímélő alternatívákkal szeretné otthon kiváltani a tisztítószereket vagy épp fokozni hatékonyságukat, akkor számtalan praktikából meríthet ötletet. A leggyakrabban talán a szódabikarbóna kerül a kezünk ügyébe, ha például zsíroldásról vagy a vízkő eltávolításáról van szó, de nemrég írtunk arról a kéthozzávalós csodaszerről is, melyet szinte bármilyen vegyszermentes felülettisztításhoz bevethetünk. A babérlevél alkalmazása talán kevésbé ismert, ám ez egyáltalán nem befolyásolja az eredményt, ezért ideje bemutatni, a fazékon túl miként vehetjük a leginkább hasznát háztartásunkban ennek a sokoldalú fűszernek.

Nem csupán a rovarokat tartja távol

A különleges aromájú babérlevél számtalanszor bizonyított már a konyhában. A hamisítatlan babkrémlevestől kezdve a szaftos sertéssültön át a savanyításig mindenkor extra ízt kölcsönöz receptjeinknek, de az orvoslásban is hosszú múltra tekint vissza. Az ókori időkben, különösen a mediterrán térségekben,

Görögországban és Rómában számított bevett gyógymódként, ha gyomorproblémák vagy légzőszervi panaszok léptek fel,

 

de pozitív hatása a testre és a lélekre a modern időkben egyaránt kedvelt alapanyaggá teszi. Jellegzetes, gazdag ízvilága okán főzelékek, húsételek, szószok és levesek elengedhetetlen hozzávalója, de a gasztronómián túl egyre gyakrabban kerül elő például a kozmetikai iparban is.

A szappanok, fürdőkészítmények gyakran tartalmaznak kellemes illatú babérlevél kivonatot, mely nyugtatóan hat a bőrre, egyúttal csökkenti a gyulladásokat, támogatja a védekezőképességet a káros környezeti hatásokkal szemben, és akkor még nem esett szó ránctalanító tulajdonságairól.

babérlevél

Fotó: Canva

Ám mi most elsősorban nem esztétikai vagy rovarűző hatása miatt húzzuk elő a fűszertasakból, noha az utóbbiban is remekel, hiszen illóolaja távol tartja a bogarakat, kiváltképp a bosszantó szúnyogokat.

Nyugtató, friss aromája órákig megmarad a lakásban,

ha takarítás előtt belecsempészünk néhány babérlevelet a felmosóvízbe, ugyanakkor ennek a praktikának az illaton túl jóval több pozitív funkciója akad, mint azt elsőre gondolnánk. 

Így moss fel babérlevéllel

Mintha csak saját természetes légfrissítőnk lenne, a meleg felmosóvízbe dobott babérlevél kellemes illata hosszú időn át tiszta érzetet kölcsönöt otthonunknak, mindenféle toxikus vegyület használata nélkül. (Ezekből a mérgező anyagokból egyébként jócskán tartunk otthonunkban, sőt, naponta kézbe is vesszük őket.) Aromáján túl antibakteriális tulajdonságai teszik a babérfa levelét tökéletes kellékké az otthoni takarításhoz, ugyanis a víz, melyben kiáztattuk, nem csupán tisztít, fertőtlenít is, sőt mi több, megszabadít a nemkívánatos kártevőktől és elriasztja a rovarokat, például a legyeket, vagy ahogy már említettük, a szúnyogokat.

Amennyiben áztatás helyett esszenciális olaj formájában használjuk, bemutatótermi csillogást kölcsönözhetünk a padlónak, az olyan kemény felületek ugyanis, mint a csempe vagy a fa meghálálják a természetes polírozást, mely az ilyen olajok alkalmazásának egyik nagy előnye. A leggyakrabban használt esszenciális olajok a padlótisztítás során a citromolaj, a narancsolaj, a teafaolaj (ami meglepő módon korpa ellen is rendkívül hatásos) és a levendulaolaj, de a babérlevél komplex tulajdonságai miatt az egyik legjobb választás, ezért mutatjuk is, hogyan lehet a legegyszerűbben beépíteni a mindennapi takarítási rutinba: 

Tegyünk néhány babérlevelet a felmosóvödörbe és öntsük fel meleg vízzel. Hagyjuk pár percig állni, hogy a víz átvehesse a levelek jótékony hatását, majd folytassuk a felmosást a megszokott módszer szerint. Az eredmény friss levegő, ragyogó padló és garantáltan baktériummentes övezet. 

Kiemelt kép: Getty Images, nőklapja.hu