konyhában

Ezek a legpiszkosabb eszközök a konyhában – így tartsd tisztán őket

Leginkább a nap mint nap használt eszközöket érdemes közelebbről is szemügyre venni.

Az Instagramon csak Clean Mama néven ismert takarítási szakértő szerint a konyhai mosogatóban általában több a baktérium, mint a WC-ben, és miközben a legtöbb ember az ételt a hűtőszekrénybe helyezi, a konyhapulttal ellentétben azt mégis ritkábban takarítja. Egy közelmúltbeli kutatás kimutatta, a felnőttek többsége elismeri, hogy hanyag magatartást tanúsít a konyhában, már ami a takarítást illeti, beleértve a kiömlött fűszereket vagy szószokat (66%), a földre dobott/lepottyant ételeket (63%) és a kiömlött italokat (62%).

A szakértő most lerántja a leplet az úgynevezett intelligens takarítási módszerekről, vagyis arról, mit kell takarítani és milyen gyakran, továbbá, hogy mi a legalaposabb módja a konyha egyszerű tisztán tartásának. És még csak nem is tart sokáig, csupán néhány apróbb napi karbantartási feladatot kell észben tartanunk.

Dolgozzuk ki a stratégiát

Bármennyire is nagy falat a konyha alapos takarítása, megengedhetjük magunknak, hogy azt lépésről lépésre, könnyedén végezzük. Nem kell mindennel egyszerre foglalkoznunk, válasszunk inkább kettő-három dolgot azokból a tárgyakból, melyek mélyreható tisztítást igényelnek és csak azt követően térjünk át egy új eszközre, ha ezekkel már végeztünk. A listán a következők a felületek, ezeket minden használat előtt és után takarítsuk le, hogy megelőzzük az élelmiszerek okozta megbetegedéseket.

Ezenkívül legalább hetente kétszer mossunk fel, egyszer pedig töröljük át a fogantyúkat és kapcsolókat,

így megakadályozzuk a szennyeződések felhalmozódását. Szerencsére nem kellenek drága termékek, elegendőek az olyan egyszerű megoldások, mint a meleg, szappanos víz, a szódabikarbóna és az ecet, melyek még az alábbi kifejezetten piszkos helyeken is hatékonyak lehetnek a konyhában.

Hűtőszekrény

A hűtő takarításánál fontos az időzítés, hiszen könnyebben tisztítható, ha nincs épp tele pakolva. Töröljük ki a belső részét, mielőtt bevásárolunk, de évente kétszer iktassunk be átfogóbb tisztítást is, például a nagyobb ünnepek előtt. (Évente egyszer a hűtő hátuljáról se feledkezzünk meg!) Vegyünk ki minden élelmiszert, mikroszálas kendővel töröljük át az üveget – ez kevésbé pazarló, mint a papírtörlők –, majd jöhetnek a hűtő polcai felülről lefelé haladva. Egy kisebb edénybe tegyünk mosószeres melegvizet, abba mártsuk a kendőt, hogy a zsír leoldódjon. A kiömlött anyagokra közvetlenül szórjunk szódabikarbónát, így könnyebb lesz feltakarítani és súrolni sem kell. Végül töröljük át egy száraz kendővel, de csak miután a külső részét is megtakarítottuk. 

Mikrohullámú sütő és sütő

Heti egyszer töltsünk meg egy hőálló üvegedényt vízzel és facsarjuk bele fél citrom levét. Tegyük be a mikrohullámú sütőbe és öt percig melegítsük. Amikor a víz felforr, ne nyissuk ki az ajtót, helyette hagyjuk benn még öt percig, hogy a gőz tegye a dolgát és fellazítsa a szennyeződéseket. Nem csupán tiszta, de frissebb illata is lesz. Mindenesetre az alábbi mikrótakarítási hibákra érdemes ügyelni, ha nem akarjuk, hogy baleset legyen a vége. A sütő esetében keverjünk vízből és szódabikarbónából sűrű pasztát, ezzel súroljuk végig, majd töltsünk meg egy szórófejes flakont ecettel és permetezzük rá. A heves pezsgés minden szennyeződést eltávolít, nekünk már csak át kell törölnünk egy tiszta, nedves ronggyal. 

Mosogatógép

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni azoknak a berendezéseknek a takarításáról, melyek tisztán tartják eszközeinket. Amellett, hogy havonta ellenőrizzük a mosogatógép szűrőjét, a szakértő szerint egy hőálló edénybe/pohárba tegyünk vizet valamint ecetet, és erre futtassuk le alkalmanként a szokásos programot a tiszta mosogatógép érdekében. 

konyhában

Fotó: Getty Images

Vágódeszka

A vágódeszkán könnyebben megtelepednek a baktériumok, mint azt gondolnánk, hiszen az élelmiszerrel való érintkezés során a baktériumok átterjedhetnek a deszkára, és ha nem megfelelően fertőtlenítjük, akkor a következő használat során újra megfertőzhetik ételeinket. Amellett, hogy használat után azonnal elmossuk és alaposan megszárítjuk, hetente érdemes ecettel vagy citromlével kevert sóval átdörzsölni. 

Kenyérpirító

Meglepően sok morzsát és törmeléket tudnak összegyűjteni a kenyérpirítók, ezért ha gyakran használjuk, nem árt kéthetente a mosogató fölé fordítani – persze csak miután kihúztuk. Koppintsunk az aljára többször, hogy eltávolítsuk a nyílásokba ragadt morzsákat, ezután fordítsuk az egyik oldalára és tiszta fogkefével távolítsuk el a makacs darabokat. Vegyük ki a morzsatálcát és alaposan mossuk el mosogatóban vagy gépben, de ha végeztünk, összerakás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy az alkatrészek teljesen megszáradtak. 

Konyharuhák 

A konyharuhák nedves és meleg környezetet biztosítanak a baktériumok szaporodásához, különösen akkor, ha nem megfelelően tároljuk őket. Ha lehet, három-öt naponta mossuk ki, így biztosak lehetünk benne, hogy tiszták lesznek, amikor a pultot töröljük velük. A rendszeres mosás mellett cseréljük őket gyakran, használjunk külön ruhát főzéshez és a pult takarításához, továbbá mindig tároljuk száraz helyen. 

Szemetes a konyhában

Evidensnek hangzik, de néha mégis elfeledkezünk róla és azt gondoljuk, elegendő a benne lévő zacskót kicserélni, amikor a kuka megtelt. Ha van rá lehetőség, vigyük ki a szemetest a szabadba vagy állítsuk bele a kádba, töltsük fel néhány centiméterig meleg vízzel és adjunk hozzá pár csepp mosószert. Hagyjuk állni majd dörzsöljük át egy kefével a belsejét. Öblítés után tegyük ki száradni a napra a fertőtlenítés érdekében. Érdemes régi újságpapírt tenni a zsák alá és kibélelni vele a kuka alját, így az felfogja a zacskóból kicsepegő szennyeződéseket. 

Kávéfőző

Ha félig vízzel, félig ecettel feltöltjük a kávéfőző tartályát és így futtatjuk le a főzést, tökéletesen eltávolíthatjuk a vízkövet a készülékből. Ezután egy sima vizes programmal is ismételjük meg, majd húzzuk ki a gépet és hagyjuk kihűlni. A hozzáférhető felületeket mosószeres ronggyal , ezután tiszta, nedves ruhával töröljük át, a kivehető részeket pedig mosogatóban vagy gépben tisztítsuk meg. A kávéskanna elszíneződött oldalára a legjobb megoldás a só és a citrom, ezzel nem csupán a kávémaradékokat, de a szagokat is eltüntethetjük.

Ha nem nagyon akaródzik rávenni magunkat a takarításra, akkor próbáljuk ki ezeket a módszereket, amikről korábban írtunk.

Kiemelt kép: Getty Images