Őszi nagytakarítás a kertben – Néhány szabály, amitől jövőre minden gyönyörű lesz!

Irány a szabad! Az idő most nekünk kedvez, vessük hát bele magunkat a kerti munkálatokba!

Ha reggelente csípősebb a levegő, rövidebbek a nappalok, a nyári gyomlálás emléke távolinak tűnik, és úgy látjuk, hogy a növények száradása is előrehaladott, az minden bizonnyal azt jelenti, hogy ideje nekivágni a kertben végzett idénymunkának. Szerencsére az idei ősz nem sajnálja tőlünk a napsütést, így aligha akadna tökéletesebb alkalom az udvar téliesítésére.

Lehet, hogy elsőre nagy falatnak tűnik – pláne nagyobb kert esetén –, de ha észben tartjuk a legfontosabb lépéseket, gyorsabban végzünk, mint gondolnánk. Ráadásul, ha most fordítunk időt a gyepre, a következő évben olyan tiszta és egészséges lesz, akárcsak újkorában. A gyomok eltávolítása, a lehullott levelek gereblyézése és a kerti ágyások karbantartása megakadályozza, hogy a kártevők, illetve a felhalmozódott törmelék károkat okozzanak a növényzetben – mi több, az alacsonyabb hőmérséklet és csapadékosabb évszak a pázsitnak is jót tesz. Így, ha most fordítunk rá némi időt, könnyebben felszívja, amire szüksége van ahhoz, hogy egészséges és buja legyen a következő évben.

Szerencsére a jelenlegi időjárás a kinti nagytakarítást is kellemessé teszi – lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha jövő nyáron is a kertünkben szeretnénk gyönyörködni!

Első lépés: kerti tartozékok 

Fotó: Getty Images

Ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk, a nyáron használt kerti szerszámokat (leszúrt karókat, pálcákat és kerti támasztékokat), sütögetéshez vásárolt eszközöket egy átfogó tisztítás után érdemes elpakolni. A hideg hőmérséklet és a páratartalom lerövidíti élettartamukat, nem beszélve a rájuk rakódott szennyeződésekről, melyektől még frissen szabadulhatunk meg a legegyszerűbben. Az utolsó meleg napokat használjuk ki erre! Öblítsük át, szárítsuk meg és tegyük el a garázsba ezeket, hogy a következő szezonban is kiszolgálhassanak bennünket. 

Második lépés: pázsit

Fotó: Getty Images

Következő lépésként fontos, hogy a gyepet megszabadítsuk a lehullott falevelektől, elfonnyadt gyümölcsszemektől és egyéb maradványoktól, mielőtt füvet nyírnánk. Szerencsére a levél kiváló komposztanyag – bár nem minden fafajta levele komposztálható (erről itt olvashatsz bővebben), és a vegyszerrel kezelt füvet, fertőzött növényeket sem érdemes biohulladékként kezelni. 

Harmadik lépés: gereblyézés és fűnyírás után…

Ha a fűszőnyeg túl sűrűvé válik, az megfosztja a napfénytől és az alapvető tápanyagoktól, így ha igazán élénkké, strapabíróvá szeretnénk varázsolni, ne feledkezzünk meg a gyeplazításról és szellőztetésről, vagyis a földbe vájt apró lyukakról sem, ami a levegő és a víz talajba jutását segíti, serkenti a pázsit fejlődését, illetve a nemkívánatos rovarok, kártevők megjelenését is megelőzi.

Fotó: Getty Images

A gyepszellőztetést végezhetjük vasvillával (fontos, hogy a lyukak közötti távolság ne legyen 10-15 cm-nél nagyobb), de nagyobb kert esetén elektromos- és kézi gyepszerszámokat is beszerezhetünk a barkácsboltokban.

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, a kísérletezés helyett forduljunk inkább kertész szakemberhez!

Negyedik lépés: tiszta ágyások

Fotó: Getty Images

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a nyári szezon végével a nemkívánatos gyomok is eltűnnek, ez nem minden esetben igaz, hiszen egynéhány fajta kifejezetten ebben az időszakban szereti megmutatni magát. Ne várjuk meg a most felfedezett gyom szárba szökkenését, szabaduljunk meg tőle azonnal, hiszen ha a téli hideg el is pusztítja, elszórt magjai a következő évben újra gondot okozhatnak.

Ötödik lépés: mulcs

Fotó: Getty Images

Ha a kerti ágyás megtisztult, terítsünk rá egy réteg mulcsot! A faforgács mellett természetes szigetelőanyagként, egyfajta téli takaróként használhatjuk a lehullott faleveleket is, ezzel pedig nemcsak a talaj szervesanyag-tartalmát növelhetjük, de távol tarthatjuk a gyomokat, és a gyökérrendszernek is extra védelmet nyújthatunk a hideggel szemben. A veteményes számára a komposztált trágya a legjobb megoldás – ami akkor a leghatásosabb, ha hagyjuk, hogy a téli csapadék bemossa a talajba.

Hatodik lépés: metszés és visszavágás

Fotó: Getty Images

Az őszi kerti munkák idején nem érdemes megfeledkezni a metszésről sem, mivel a legtöbb évelő növénynek, a cserjéknek és a sövénynek szüksége van némi visszavágásra a fagyok beállta előtt. Ha bőséges termést szeretnénk jövőre, a dió-, meggy-, cseresznye- és barackfa metszését legkésőbb október elején ejtsük meg! Ilyenkor nemcsak a sérült és elhalt, de az egymáshoz érő ágakat is érdemes picit lecsippenteni. Ez lehetővé teszi a levegő szabad áramlását az őszi levélhullás során, valamint segít megelőzni a növényeket támadó betegségeket is.

Fontos, hogy a metszést időben végezzük el, különben a fagy még nagyobb károkat okozhat növényi szövetekben!

Korábban ebben a cikkben írtunk arról, hogy az ágyások között nemcsak mi, de néhány híresség is igen otthonos mozog. Kattints és tudd meg, mely sztárok imádnak kertészkedni!

Kiemelt kép: Getty Images