Az ágyások között épp olyan otthonosan mozognak, mint a vörös szőnyegen.

Aki a virágot szereti, rossz celeb nem lehet – tartja a viszonylag új keletű mondás. Azt gondolnánk, a pandémia szülte a sok világhírű hobbikertészt, akik friss hajtásaikkal és munkájuk gyümölcseivel a közösségi médiában büszkélkednek, pedig legtöbbjük a világjárvány előtt sem félt összepiszkolni a kezét. A kertészkedés és a növénygondozás iránt heves érdeklődést mutató hírességekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Oprah Winfrey

A talk show-k királynője a kertek királynője is lehetne. Oprah Winfrey-t egy aprócska farmon nevelte fel a nagymamája, így már gyerekkorában megszerette a kertészkedést. Ma – médiabirodalmának irányítása közben – egy 6,5 hektáros birtokon folytat organikus gazdálkodást: több mint százféle fűszernövényt, zöldséget és gyümölcsöt termeszt Mauin, a terményekből pedig bőségesen jut a hawaii sziget lakóinak is.

Károly herceg

Fotó: Sang Tan/WPA Pool/Getty Images

Arról már írtunk, milyen pompás kertekkel rendelkezik a brit királyi család, ám abban a cikkben nem rántottuk le a leplet arról, hogy melyik kékvérű családtag jeleskedik leginkább a kertészkedésben. Nos, Károly herceg az, aki legszívesebben ragad kapát vagy gereblyét: highgrove-i birtokát, amelyet több mint negyven éve rendez, az organikus kertészet Mekkájaként emlegetik, míg másfél hektáros vadvirágos rétje az angol vidéki romantika netovábbja.

Michelle Obama

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Az egykori first ladynek 2009 óta szenvedélye a kertészkedés, ekkor kezdte ráirányítani az amerikaiak figyelmét arra, mennyi előnye van annak, ha maguk termelik meg az élelmiszereiket. Az egészséges életmódot hirdető Michelle Obama rendszeresen invitált a Fehér Házba iskolásokat, akiket beavatott a gyümölcs- és zöldségtermesztés rejtelmeibe. A saját nevelésű terményekből azután együtt készítettek ízletes fogásokat.

Sting

Hogy egy rocksztár rajongjon a növénytermesztésért? Nem sűrűn hallunk ilyet, pedig Sting a toszkán birtokán nemcsak egy zenei stúdiót, hanem egy hatalmas kertet is kialakított, és azt is megtanulta, hogy hogyan kell menedzselni egy szőlészetet. A Villa Il Palagióból ma már a remek borokon túl, olívaolaj és méz is kerül ki, az énekes 100%-ig organikus termékeit olyan neves áruházak árulják, mint például a londoni Harrods. Pedig eredetileg csak azért vágott bele az egészbe, hogy a családja egészségesebben étkezzen…

Sienna Miller

Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images for Veuve Clicquot)

Bár szívügyeinek alakulását izgalmasabbnak tartják a pletykalapok, a brit színésznő a kertészkedésnek is szerelmese: mint mondja, a londoni kertjében garantáltan harmóniára lel. Saját bevallása szerint, ha nem színésznő lenne, az egész életét a kertben töltené, és zöldségeket nevelgetne.

Nicole Kidman

Az ausztrál színésznő az első várandóssága alatt kezdte el örömét lelni a kertészkedésben: férje, Keith Urban countryénekes Tennessee állambeli farmján próbálta hasznossá tenni magát, és onnantól nem volt megállás. Nicole Kidman azóta is odaadással nevelgeti organikus zöldségeit, ha pedig elbizonytalanik az öntözést vagy a palántázást illetően, a nála tapasztaltabb testvérétől és édesanyától kér tanácsot.

(Kiemelt kép: Getty Images)