II. Erzsébetnek minden bizonnyal több virága van, mint ahány alattvalója.

Köztudott, hogy II. Erzsébet és a brit királyi család többi tagja is rajong a hortikultúráért, vagyis a kertművelésért, nem véletlen, hogy mindegyikük rezidenciáját impozáns kertek díszítik. Kertészek tucatjai gondoskodnak arról, hogy a fák, a sövények, a virágok és a fű mindig tökéletes legyen a Buckingham-palota, a Balmoral-kastély és a többi királyi birtok területén. Gyönyörködjünk bennük most mi is!

Sandringham-kastély

Fotó: Radcliffe/Bauer-Griffin/GC Images

A királynő norfolki otthonához, a Sandringham-kastélyhoz 24 hektárnyi kert tartozik, és úgy tartják, hogy ez a legpompásabb az összes királyi kert közül. A festői birtok generációról generációra változott és szépült, jelenleg egy tó, egy erdei sétány és megannyi gyönyörű növény látványát élvezhetik az idelátogatók.

Fotó: Indigo/Getty Images

Az úgynevezett Északi kertet házikert stílusban ültették be, hogy menedékül szolgálhasson a méhek és a pillangók számára. A színpompás növények és a hatalmas lombkoronák között szívesen átvészelnénk a kánikulát.

Kensington-palota

Fotó: Kensington Palace via Getty Images

Micsoda oázis London szívében! Nem csoda, hogy Katalin hercegnét gyakran látni, ahogy a Kensington-palota kertjeiben múlatja az időt György herceggel, Sarolta hercegnővel és a kis Lajos herceggel. És az sem véletlen, hogy július 1-jén itt avatták fel Lady Diana szobrát, a hercegnének ugyanis a Sunken kert volt a kedvence.

Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Az alkalomból, hogy idén töltötte volna be a 60. életévét, illetve a szoboravatás apropóján a kert kisebb átalakításon esett át. Öt kertész több mint ezer órán át dolgozott azon, hogy négyezer növény elültetésével még csodásabbá varázsolják a területet. A Sunken kert többek között száz nefelejccsel – ez volt a walesi hercegné legkedvesebb virága –, kétszáz rózsabokorral, háromszáz tulipánnal, ötszáz levendulapalántával, száz dáliával és ötven szagos bükkönnyel lett gazdagabb.

Buckingham-palota

Fotó: Getty Images

London legnagyobb magánkertjének mi más is adhatna otthont, mint a Buckingham-palota. II. Erzsébet a közel 16 hektáros birtokon 350-féle vadvirágban, nagyjából kétszáz fában és egy 1,2 hektáros tóban gyönyörködhet nap mint nap.

Fotó: Getty Images

A királynő nyári kerti partijain évente úgy 30 ezer vendég szokott megfordulni, míg a turisták júliustól késő szeptemberig barangolhatják be ezt a fenséges területet.

Balmoral-kastély

Fotó: Universal Images Group via Getty Images

A királynő skóciai nyári rezidenciájának kertjeinél fantasztikusabbat csak rajzolni lehetne. Kialakításukat kezdetben Viktória királynő férje, Albert herceg felügyelte – a birtokot is ők vásárolták még 1852-ben –, az évek múltával pedig a királyi család minden kiemelkedő tagja módosított rajtuk valamit.

Fotó: Getty Images

A királynő férje, az idén tavasszal elhunyt Fülöp herceg például egy méretesebb konyhakert megvalósításán fáradozott, de találunk itt viktoriánus stílusú üvegházat és vízikertet is.

Frogmore-ház

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Ismerős a Frogmore-birtok? Nem véletlen, hiszen itt készültek Meghan Markle és Harry herceg eljegyzési fotói, sőt itt tartották az esküvőjüket is – valószínűleg őket is elvarázsolták a kacskaringós tavak, a romantikus tisztások és a mesébe illő növényzet.

Az összesen 13 hektárnyi kertet, amely nagyjából 4000-féle növény otthona, még az 1790-es években, Zsófia Sarolta királyné megbízásából alakították ki, exkluzivitását pedig jól jelzi az is, hogy évente csupán három napon át látogatható. És hogy honnan a Frogmore elnevezés? A birtok mocsaras részei állítólag békakuruttyolástól voltak hangosak.

(Kiemelt kép: Getty Images)