Viszlát, izzadságfoltok és kellemetlen szagok – így mossuk az edzős ruháinkat!

Megfogadtuk, hogy idén többet sportolunk? Akkor bizony többet is kell mosni az edzős holmikat...

Melyik a leggyakrabban tett új évi fogadalom? Naná, hogy az, hogy idén többet fogunk mozogni! Egy egészen friss amerikai felmérésből, amelyet a Statista online statisztikai portál tett közzé a napokban, világosan látszik, hogy a rendszeres sportolás beiktatása az emberek több mint a felének a legfőbb célkitűzése. „A fogadalmat tevő amerikaiaknak az lebeg a szemük előtt, hogy egészségesebb életet éljenek 2023-ban” – áll a Statista közleményében. Kutatásuk szerint a leggyakrabban tett új évi fogadalom a több edzés (52 százalék), az egészségesebb étkezés (50 százalék) és a fogyás (40 százalék).

Hogy az év eleji lendület ne lankadjon, és februárban, márciusban is lelkesedéssel húzzanak edzős ruhát, sokaknak az a trükkje, hogy beszereznek néhány új holmit, amelyekben örömtelibb a mozgás. Mert egy csinos melegítőszett vagy sportmelltartó igenis meg tudja hozni a kedvet a sportoláshoz! Az ideális sportruha persze nemcsak tetszetős, hanem komfortos és a funkcióját is ellátja: strapabíró, jól szellőző, könnyű anyagból készült. Mivel azonban ezek a ruhadarabok sokszor nedvességelvezető anyagokból, például poliészterből készülnek, hajlamosak magukba szívni a szúrós izzadságszagot. De hogyan tisztítsuk a sportruháinkat, hogy sokáig megőrizzék rugalmasságukat, ugyanakkor mindig illatosan kerüljenek ki a mosógépből?

Fotó: Getty Images

Milyen gyakran mossuk az edzőruhákat?

Ha valóban edzéshez – nem pedig csak egy gyors ügyintézéshez, bevásárláshoz – húzunk sportruhát, akkor azokat minden felvétel után ki kell mosni. Érdemes rögtön az edzés végeztével levenni őket, hiszen az izzadság bőrirritációt is okozhat.

Hogyan távolítsuk el a foltokat?

Ha a sportfelsőnkön, futónadrágunkon vagy bármelyik másik edzős ruhadarabunkon izzadságfoltot veszünk észre (esetleg ráfröccsent az edzés utáni kávé vagy smoothie), az úgynevezett enzimatikus folttisztítókat kell segítségül hívnunk. Ezek kíméletesen oldják fel a fehérjetermészetű foltokat (bizony, az izzadságnak csak 99 százaléka víz, a maradék egy százalékot só, fehérje és szénhidrát alkotja), és megelőzhető velük az anyag besárgulása is. A dezodornyomokra azonban zsíroldó hatású szert kell tennünk.

Hogyan távolítsuk el a kellemetlen szagokat?

Ha egy kemény edzés szagát szeretnénk kiirtani a ruháinkból, akkor a legegyszerűbb előáztatni őket. Mosás előtt áztassuk őket fél órán át hideg vízbe, amelybe három-négy kupaknyi ecetet is teszünk.

Kézzel mossuk vagy mosógépben?

A finom anyagból készült edzőruhákat, és azokat, amelyek díszítettek, tanácsos kézzel mosni, ez a legkíméletesebb tisztítási mód. Arról nem is beszélve, hogy ez a környezettudatosabb választás, ha csupán két-három darabot szeretnénk tisztává varázsolni. A kézi mosáshoz a mosdókagylót töltsük meg hideg vízzel, adjunk hozzá egy kis (folyékony) mosószert, és áztassuk benne fél órán át a sportruhákat. Ezután folyó víz alatt öblítsük addig, amíg már csak tiszta víz jön belőlük. A vizet csak óvatosan nyomkodjuk ki, ne csavarjuk!

A legtöbb sportruha egyébként minden gond nélkül bedobható a mosógépbe, rugalmas anyagösszetételüknek köszönhetően nem lesz semmi bajuk a gépi mosástól. (Hogy mi mindent moshatunk még mosógépben, arról itt írtunk.) Elővigyázatosságból azért nem árt mosózsákba tenni őket, így elkerülhetjük, hogy a mosógép dobjában kiszakadjanak vagy kihúzódjon egy száluk. Válasszuk a kíméletes mosási programot, amely hideg vízzel dolgozik, és a szennyes mennyiségének megfelelő mértékben adagoljuk a mosószert és az öblítőt. Még ha szeretjük is a parfüm- vagy virágillatot árasztó ruhákat, az edzős holmikat ne a túlságosan illatos mosószerekkel mossuk, és öblítőt se használjunk melléjük, mert ezek általában olajtartalmúak – az olaj bevonatot képez a szálakon, és ez csökkentheti a ruhák rugalmasságát. Tehát sem a túl meleg víz, sem az öblítő nem tesz jót a sportruháknak.

Hogyan szárítsuk az edzőruhákat?

A legjobb opció, ha hagyjuk a levegőn, szépen kiterítve megszáradni a ruhákat – nemcsak azért, mert a sportcuccok eleve gyorsan száradó anyagból készültek, hanem azért is, mert a szárítógép magas hőmérséklete miatt veszíthetnek a rugalmasságukból és a nedvszívó képességükből. Éppen ezért radiátoron se szabad szárítani őket!

Kiemelt kép: Getty Images