penesz-eltavolitas

Egyszerű, gyors és természetes – 5 házi praktika penész ellen

Durva vegyszerek nélkül még többet tehetünk otthonunk egészségéért. Mutatjuk hogyan!
  • Ez okozza otthonunkban a penészesedést
  • Próbáld ki ezt az 5 természetes módszert penész ellen
  • Így előzd meg a penész elszaporodását természetesen

Irritáció, fáradtság, köhögés, szemviszketés – legtöbbünknek nem kell bemutatni a penész okozta kellemetlen tüneteket, és akkor még nem ejtettünk szót a dohos szagról vagy otthonunk állapotának megőrzéséről. A futótűzként megjelenő aprócska pöttyök elszínezik, tönkreteszik a helyiségek felületeit, de hosszú távon még nagyobb problémát, allergiát, asztmát, más légúti betegségeket okozhatnak, ráadásul a penészgombák megjelenése sokszor rejtett tényezőkből adódik, melyeknek érdemes minél hamarabb utánajárnunk. 

Penész a lakásban? Ez okozza!

Otthonunkban a penészesedést javarészt a nedvesség és a nem megfelelő szellőzés okozza, mely rosszul szigetelt falakból, a falak alacsony felületi hőmérsékletéből, vízszivárgásból vagy a helyiségek magas páratartalmából egyaránt adódhat. Ha a pára nem tud megfelelően elszökni, a nedvesség lerakódik a felületeken, ideális környezetet teremtve a penész elszaporodásához. 

A legelső dolgunk tehát a penész gócpontjának felderítése, amit nagyban megkönnyít, ha ismerjük otthonunk kritikus zugait, így a rosszul szellőző helyeket – ilyen például a mosogató mögötti rész –, de a vizesblokkok sarkai, a zuhanyzó és a kád környéke, valamint a csempék és a szemetes is gyakori megjelenési pontok lehetnek. Nem elég azonban a szűk sarkokra gondolni, a falban futó vízvezetékek környékén is keletkezhet penész, tehát ha egy mód van rá, vizsgáljunk meg minden felületet, mielőtt nekiveselkedünk az alábbi 5 módszernek

Próbáld ki ezt az 5 természetes módszert penész ellen

penész eltávolítás

Természetes alternatívákkal is felvehetjük a harcot a penész ellen (Fotó: Canva, noklapja.hu)

1. Citrusmag-kivonat

A citrusmag-kivonat természetes összetevői hatékonyan veszik fel a küzdelmet a penész ellen, ráadásul a grapefruit magvak kivonatának – az ecettel vagy a szúrós kemikáliákkal ellentétben – nincs is különösebb szaga. Hígítsunk fel körülbelül 20 csepp kivonatot 2 csésze vízzel, keverjük össze egy szórófejes flakonban és permetezzük a penészes területre. A munka többi részét már bízzuk nyugodtan az oldatra.

2. Teafaolaj oldat

És ha már természetes oldat, nem hagyhatjuk ki a teafaolajat sem, mely hatékony alternatíva a takarításban, mivel antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Noha drágább, mint a környezetbarát hozzávalók többsége, ha penész ellen szeretnénk felhasználni, elegendő belőle mindössze két teáskanálnyi, melyet két csésze vízhez keverünk. Az így kapott oldatot permetezzük a penészspórákra, de ne öblítsük le – a teafaolaj erős illata néhány napon belül elillan.

3. Ecet

Az ecet kétségtelenül a háztartások leghíresebb fertőtlenítőszere, és még penész ellen is remek megoldás. Bár vízzel hígítva csökkenthetjük szúrós szagát – erre egyébként az illóolaj is tökéletes –, ezesetben épp akkor működik a legjobban, ha egyenesen a palackból permetezzük az érintett területre. Hagyjuk hatni néhány órán át, majd súroljuk át a felületet egy durva kefével. Egyes tanulmányok szerint az ecet a penészspórák 82%-át elpusztítja, és még a megelőzésben is a segítségünkre lehet. 

4. Szódabikarbóna

Ecettel és vízzel, vagy csak vízzel együtt használva is bevethetjük a szódabikarbónát – mely egyébként 20 különféle dologra jó a háztartásban, tehát igazi szuperalapanyag –, tulajdonképpen minden variációban feloldja a penészfoltokat. Permetezzük a penészes területre, hagyjuk hatni, majd alapos súrolás után töröljük le nedves ruhával. A szódabikarbóna természetes, semleges fertőtlenítőszer, így ez az oldat anélkül mossa le a penészt, hogy kellemetlen szagot hagyna maga után a helyiségben. 

5. Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid erős oxidálóhatásáról ismert, de gyenge savként bátran használhatjuk a háztartásban a penészes részek felszámolására is. Fújjunk a 3%-os hidrogén-peroxidból a penész által borított területre és hagyjuk 10 percig állni. A szükséges idő letelte után súroljuk át alaposan és végül töröljük le a maradék penészspórákat egy tiszta, nedves ruhával.

A hidrogén-peroxid egyébként ecettel együtt is alkalmazható, ezesetben azonban tároljuk sötét helyen az oldatot, mert a fény csökkenti a hidrogén-peroxid hatékonyságát. 

Így előzd meg a penész elszaporodását természetesen

Úgy győzhetünk garantáltan a penész elleni küzdelemben, ha megelőzzük a spórák kialakulását. Ehhez nem kell mást tennünk, mint felszámolni a kritikus gócpontokat, rendszeresen szellőztetni, hogy a levegő alaposan átjárja a helyiségeket, de páramentesítővel szabályozhatjuk is otthonunk levegőjét – a lényeg, hogy a páratartalom soha ne haladja meg a 60%-os értéket.

Tisztítsuk ki rendszeresen a kárpitokat, a szőnyegeket és megelőzésképp is használjunk a már említett természetes hozzávalókból, például az ecetből és a teafaolajból. Mindkettő segít, hogy tisztán tarthassuk környezetünket, de a biztonság kedvéért ellenőrizzük rendszeresen a visszatérő foltokat, nehogy újból elharapódzon a makacs penészprobléma. 

Egyes szobanövény típusokkal is elejét vehetjük a penészesedésnek. Ezeket a fajtákat érdemes beszereznünk!

Kiemelt kép: Getty Images, noklapja.hu