Sokkal gyakrabban, mint amit ami kényelmes lenne, de a higiénia fontosabb!
  • Több tényezőtől is függ, hogy milyen gyakran kell mosni a törölközőt, például attól, hogy hol tartod.
  • Egy használt törölköző több tízmillió elhalt hámsejtet, gombákat és baktériumokat is összegyűjthet.
  • Normál használat és egészséges szervezet mellett 40 fokon is elég mosni a törölközőt, betegség esetén 90 fokon tisztítsuk.

Egy ideális háztartásban vannak külön kéztörlők, arcra és testre való törölközők – a valóság azonban nem ez. A legtöbb magyar családnál jó, ha van külön kéztörlő és mindenkinek saját törülközője. Pedig a törölköző higiénikus kezelése ugyanolyan fontos, mint a fogkefe vagy a fehérneműk tisztántartása.

A legjobb törülközők 100%-ban pamutból készültek, így magas hőfokon is tudjuk mosni, ha szükséges. Ha nagyon szennyezett a törölköző, akkor a mosószer mellé adagolhatunk fertőtlenítőt vagy ecetet is akár. A műszálas mikroszálas törölközőket inkább sportoláshoz használjuk, és azokat is mossuk minden használat után a lehető legmagasabb ajánlott hőfokon.

Mi számít nagyon szennyezett törölközőnek? 

A látható foltokon (sár, vér, fű stb.) kívül az is nagyon szennyezettnek számít, amit kiviszünk a lakásból és leterítjük valahova, vagy mondjuk közös használatú medence után törölközünk meg benne.

Strand, uszoda, szauna, vízpart, gőzfürdő, edzőterem után mindig mossuk ki a törölközőt magas hőfokon.

Betegségek, bőrfertőzések esetén – bár nem láthatóak a kórokozók –, mégis óriási bajt tudnak okozni, ha nem mossuk ki minden használat után a törülközőt. Herpesz vírus esetén, gombás fertőzéseknél vagy például a kötőhártya-gyulladást okozó baktériumnál is kiemelten fontos, hogy egy használat után cseréljük a törölközőt, mert a kórokozót visszavinnénk magunkra a következő törlésnél.

torolkozo-mosas-csere

Arctörlésre is vegyünk elő külön törülközőt! (Fotó: Getty Images)

Melyik törölközőt kell naponta mosni?

A kéztörlőket mindenképp, legyen konyhai, fürdőszoba vagy a vécében használt darab. Egy amerikai kutatás szerint a hasmenésért és gyomorfertőzésekért felelős

coliform baktérium a konyhai törölközők 89%-ban, az E.coli pedig 25,6 %-ban található meg.

A helyzetet még jobban ronthatja, ha a textil nedves marad és nem tud kiszáradni gyorsan, mert ez a nyirkos közeg kedvez a baktériumok, vírusok és gombák szaporodásának. Tehát a törölközőket mindig teregessük ki, és csak csontszáraz textíliával törölközzünk legközelebb! Ha nem jó a textília tapintása, furcsa szaga van vagy kicsit is nyirkos, akkor dobjuk a szennyesbe, és vegyünk inkább elő tiszta, frissen mosott darabot.

A legjobb hely törölközőknek

Ha lehet, tegyük ki a fürdőlepedőket napra száradni, vagy vegyünk olyan fürdőszobai fűtőtestet, amire ki lehet teregetni a nedves törölközőket. A vécé mellé sose tegyünk akasztót a törölközőknek, mert a vécéből felcsapódó vízben rengeteg veszélyes kórokozó lehet.

A vécékagylótól mindig tegyünk a lehető legmesszebb a törölközőket!

A konyhában is naponta kell cserélni a törölközőt konyharuhát, sőt a legjobb, ha veszélyes élelmiszerek után eldobható papírtörlőben itatjuk fel a kezünkről a nedvességet. A fürdőszobai kéztörlőket is naponta kellene cserélni, hogy biztosan higiénikus maradjon a kézmosás. Gondoljunk arra, hogy a gyerekek többsége biztosan nem, de a felnőttek nagy része sem tartja be a hatékony, hosszú kézmosást!

Ha a fürdőlepedőnk minden nap rendesen ki tud száradni, és nem szennyezett, akkor elég hetente mosni, de betegen vagy menstruáció alatt érdemes naponta cserélni.

Régen megdöbbentő higiéniai trükkökhöz folyamodtak az emberek, ma már persze ezeket olvasva csak szörnyülködünk.

Kiemelt kép: Getty Images