Matematikusok lemodellezték, hogy miért nem elég csak alaposan megdörzsölni a szappanos kezünket.

Az elmúlt másfék évben a csapból is az folyt (haha), hogy hogyan mossunk helyesen kezet. Most egy, a Physics of Fluids című folyóiratban közzétett új, matematikai tanulmány azt is bebizonyította, ha valóban meg akarjuk tisztítani a kezünket a baktériumoktól és vírusoktól, akkor minden alkalommal legalább 20 másodpercig kell erőteljesen kezet mosni – függetlenül attól, hogy használtunk-e szappant hozzá. Mindez pedig igencsak fontos információ a koronavírus-járvány negyedik hullámának küszöbén, hiszen bizonyára sokan vannak, akik a nyári nyugalmi időszakban lazítottak saját kézmosási szabályaikon.

De miért is olyan különleges ez a megállapítás?

A dél-cambridgeshire-i Paul Hammond alkalmazott matematikus egy modellt hozott létre annak feltárására, hogyan működik a kézmosás fizikája. Kiderült, hogy a kézmosás hatékonysága összefügg azzal, hogy milyen erőteljesen sikáljuk a kezünket, de a folyamat még akkor is időt vesz igénybe, ha megfelelően végezzük.

Az NHS (National Health Service, a brit nemzeti egészségügyi szolgálat) szerint a legjobb módszer arra, hogy biztosan elég sokáig mosakodjunk, ha súrolás közben kétszer egymás után elénekeljük magunknak a Boldog születésnapot kezdetű dalt. (Lehet, hogy ezzel a tippel találkoztál már a járávny kezdetekor is, ezekszerint nagyon is jó tanács volt!)

A kézmosás már régóta a betegségek és fertőzések terjedése elleni küzdelem hatékony módjaként ismert,

a mögöttes fizikát azonban ritkán vizsgálták.

A kétdimenziós modell a kezeket mikroszkopikus léptékben vizsgálja, a bőr érdességét egy pár hullámos felületként ábrázolja, amelyeket vékony folyadékréteg választ el egymástól, és amelyek súrolás közben elmozdulnak egymás mellett. Az olyan részecskék, mint a baktériumok és vírusok, e felületek völgyeiben rekednek, és a kutató által „potenciális kutaknak” nevezett helyeken ragadnak meg.

A tudós szerint a megfelelő ideig tartó kézmosással kiválthatjuk az ahhoz használt vegyszerek egy részét, így környezetbarátabb lesz a tisztálkodás (kép: Getty Images)

Ebből adódóan ahhoz, hogy a baktériumokhoz és vírusokhoz hasonló részecskék mosás közben eltávolodjanak a kézről, a vízáramlás energiájának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy feljussanak  ezekből a mélyedésekből. A modell kimutatta, hogy ennek az áramlásnak az erőssége attól függ, hogy milyen sebességgel sikáljuk a kezünket, konkrétan a hevesebb mozdulatok könnyebben eltávolítják a részecskéket.

„Alapvetően az áramlás árulkodik a részecskékre ható erőkről” – mondta a Daily Mailnek Dr. Hammond , aki egy tudományos tanácsadó céget vezet a Cambourne melletti Bournban. „Ezután ki lehet számítani, hogyan mozognak a részecskék, és kitalálhatjuk, hogyan távolítjuk el őket.”

Környezetbarátabb kézmosás vegyszerek nélkül

Amikor arról van szó, hogy a kezünk megfelelően tiszta legyen, a folyamat nagyjából olyan, mintha egy foltot súrolnánk ki egy ingről – magyarázta a matematikus. „Minél gyorsabb a mozgás, annál valószínűbb, hogy a vírusok és baktériumok sikeresen eltávolításra kerülnek. Ha túl óvatosan, túl lassan mozgatjuk a kezünket egymáshoz képest, az áramló folyadék által keltett erők nem elég nagyok ahhoz, hogy legyőzzék a részecskét lefelé tartó erőt” – nyilatkozta Dr. Hammond. A részecskék azonban még erőteljes súrolás esetén sem távolíthatók el gyorsan,

a modell szerint 20 másodperc szükséges ahhoz, hogy az összes potenciális baktériumtól és vírustól megszabaduljunk.

Dr. Hammond megjegyzi, hogy ez összhangban van az általános kézmosási irányelvekkel, például az NHS, a WHO, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja, de a magyar Országos Epidemológiai Központ által közzétettekkel is.

Dr. Hammond áramlástani modellje nem veszi figyelembe azt a biológiai és kémiai folyamatot, amely a szappanos kézmosás során végbemegy. Elmagyarázta azonban, hogy a fizikai mechanizmus ismerete, amely eltávolítja a részecskéket a piszkos kezekről, segíthet a kutatóknak abban, hogy

a jövőben hatékonyabb és környezetbarátabb szappanokat

alkossanak.

„Kicsit jobban át kell gondolnunk, hogy mi történik a kézmosáshoz használt vegyszerekkel, amikor azok lejutnak a vízvezetékbe és bekerülnek a környezetbe” – mondta Dr. Hammond.

Forrás: Daily Mail, Kiemelt kép: Getty Images