Meglepő jel utalhat arra, hogy túl sok mosószert használsz. Érdemes figyelni, mert a gépnek és a ruháidnak is árthatsz, ha túlzásba esel.
  • Minannyian szeretjük, ha ruháinkat tisztán vesszük ki a gépből, de igyekezetünkben túlzásba is esünk.
  • Ezt jelenti a túl sok mosószer.
  • Ezért árt a túl mosószer a ruháknak – és a mosógépnek is! 

Megmondom őszintén, kevés házimunkát szeretek igazán. De amennyire ver a víz attól, ha ruhát kell leszedni a szárítóról, esetleg porszívózni vagyok kénytelen, annyira szeretem a mosógépből tisztán, illatosan és hűvösen elővett ruhákat kiteregetni. Az utóbbi időben azonban még ennél a kedvelt feladatnál is kellemetlen jelenséggel találkoztam. Egyre többször vettem elő a gépből úgy a ruhákat (elsősorban a kedvenc kötött holmijaimat), hogy puhaság helyett merevséget tapasztaltam: a legkedvesebb rózsaszín kardigánom például olyan állapotban került elő, mintha direkt kikeményítették volna.

Mivel az utóbbi időben semmit sem változtattam mosási szokásaimon, kénytelen voltam arra gondolni, hogy épp ezek: jól bevált mosási rituáléim okozzák a bajt. Utánanézve ki is derült, hogy pontosan erről van szó. Különféle háztartásvezetéssel kapcsolatos oldalak cikkei szerint

túl sok mosószert használok, és ettől ruháim nemcsak nem lesznek tisztábbak, de idő előtt tönkre is mehetnek.

Hogyan árt a túl sok mosószer?

Míg a megfelelően (és mértéktartón) adagolt mosószer eltávolítja a ruhából a szennyeződéseket, azzal, ha hosszú időn át több szert használunk a kelleténél, sokat ártunk ruháinknak. Ugyanis a mosószer-maradványok (amikből annál több lesz, minél több mosószert teszünk a gépbe) a ruhákat kellemetlenül sprőd, nehéz és kifejezetten kényelmetlen viseletté teszik, emellett a túl sok mosószer olyan habfelesleget is okoz a gépben, ami megakadályozhatja, hogy a ruhadarabok a ciklus közben egymáshoz dörzsölődjenek, ami pedig kulcsfontosságú lenne azok megtisztításához.

Azaz minél több mosószert használunk, ruháink annál kevésbé lesznek tiszták, ellenben annál kellemetlenebb lesz őket viselni.

mosás, idős nők

A túl sok mosószer a ruháknak és a mosógépnek is árt (Fotó: Getty Images)

Mivel mossunk?

Ha el szeretnénk kerülni a lerakódásokat, szakértők szerint a folyékony mosószerekkel járunk a legjobban, mert ezeket lehet a legpontosabban, az igényeknek leginkább megfelelően adagolni. Bár a kapszulás mosószerek nagyon kényelmesek, nem biztos, hogy lehetővé teszik ugyanezt, hiszen a ruhák szennyezettségévtől és mennyiségétől függetlenül jellemzően egy kapszulát dobunk a gépbe, ami a mosások egy részénél feleslegesen sok lehet.

A porállagú mosószer ellen pedig azt vetik fel a hozzáértők, hogy az nem mindig oldódik fel megfelelően, és egy idő után akár nagy csomókban, lerakódásokban állhat össze.

Ha szeretnénk mi magunk meghatározni, pontosan mennyi szerrel mosnánk, miközben oldódásügyileg is biztosra mennénk, válasszuk a folyékony szereket. 

Mennyi a túl sok mosószer?

Ha folyékony mosószerre váltunk, mi adagolhatjuk egészen pontosan a nekünk tetsző mennyiséget. De vajon mennyi az annyi? Valószínűleg kevesebb, mint gondolnánk, és jó eséllyel kevesebb annál is, amit a gyártó (akinek természetesen az az érdeke, hogy minél több mosószert adjon el) tüntet fel a dobozon. Szakértők szerint egy átlagosan szennyezett kisebb adag mosnivalóhoz mindössze egy evőkanálnyi mosószert kell adnunk, és még egy erősen szennyezett és/vagy nagyobb adag holmihoz sem szükséges 2 evőkanál szernél többet adagolni. Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy

különösen óvatosan kell adagolni a koncentrált mosószereket, illetve minden mosószert abban az esetben, ha víztakarékos mosógépünk van,

ebben az esetben ugyanis kevesebb vízbe jut arányaiban több hatóanyag. 

Mit tegyünk, ha túlzásba estünk?

Ha már a mosószer túladagolás „bűnébe” estünk, ruháinkat és mosógépünket is érdemes megtisztítanunk, mielőtt jó útra térünk. A gépnek elég, ha lefuttatunk rajta egy ruha és mosószer nélküli hosszú ciklust úgy, hogy a mosószer vagy az öblítő adagolójába ecetet öntünk. Ezt a műveletet érdemes rutinszerűen néhány havonta megismételni, akkor is, ha nem érezzük nehéznek a ruháinkat, rá fogunk csodálkozni, mennyivel frissebben, illatosabban vesszük őket elő!
Ha szeretnénk a legapróbb szennyeződéseket is eltávolítani a mosógépből, mielőtt adagolási szempontból új életet kezdünk, az üres, forró vizes mosási ciklus mellett tisztítsuk meg a mosógép adagolódobozát, távolítsuk el a gép tömítőgyűrűje körül felhalmozódott szennyeződéseket, és tisztítsuk meg a gép szűrőjét is. Így biztosak lehetünk benne, hogy a gépből nem kerül piszok, szösz, vagy felesleges mosószermaradék a ruháink köré. 

Ha ez megvan, érdemes a ruhákból is eltávolítani a szálak közt megtapadt felesleges mosószert. Ha összegyűlt egy adag ilyen szennyes, áztasd be őket a kádba úgy, hogy a vízbe egy csésze ecetet is öntesz. (Legkényesebb holmijaidat hagyd ki ebből a buliból, és csak olyan ruhákat tegyél a kádba, amiket színük alapján amúgy is együtt mosnál). Néhány óra áztatás után mosd ki őket a gépben is.

Fontos neked mosógéped egészsége? Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan előzheted meg a leggyakoribb mosógép hibákat

Kiemelt kép: Getty Images