Bizonyos anyagokat akár tönkre is tehetünk, ha mosásukhoz rendszeresen öblítőt adagolunk.

Függetlenül attól, hogy folyékony vagy szilárd formában adjuk a szennyesruhához, az öblítőről köztudott, hogy puhítja az anyagszálakat, csökkenti a gyűrődést és a statikus elektromosságot, ráadásul még friss illatot is kölcsönöz ruháinknak. Bár a hozzáadott kemikáliák miatt egyre többen fellépnek használata ellen, és inkább természetes alternatívákat alkalmaznak (persze nem emberi vizeletet, mint azt a régi időkben tették sok más különös higiéniai szokás mellett), bizonyos anyagokat egyenesen felesleges és káros is öblítővel mosni.

Hogy elkerüljük a baleseteket, mosás előtt mindenképp olvassuk el figyelmesen a ruha címkéjét, és annak utasításait követve indítsuk el a következő programot. Az alábbi anyagokat illetően azonban megspóroljuk nektek ezt az ellenőrzést, ugyanis esetükben jobb, ha inkább teljesen elkerülitek az öblítőhasználatot.

Sportruházat

A legtöbb sportruhamárka speciális nedvszívó technológiával látja el termékeit, melyek legfőbb funkciója, hogy felszívják bőrünkről az izzadságot, és hűvös érzést kölcsönöznek mozgás közben. Ha öblítőt adunk ezekhez a ruhaneműkhöz, az olyan bevonatot képez az anyag szálain, amely megakadályozza a nedvszívóképességet – és még a kellemetlen szagok is tartósabban megmaradnak – tehát a sportruha gyakorlatilag elveszíti alapvető rendeltetését. Ahelyett, hogy eltömítenénk a szálakat, rakjuk a sportruházatot egy műanyag zacskóba, és tegyük a hűtőbe 24 órára, mivel a szagokért felelős baktériumok ellen a legjobb házi praktika a hideghatás. 

Törölközők

A törölközők kapcsán időről-időre felmerül, hogy bármennyire is szeretünk a pihe-puha, illatos frottírba burkolózni, az öblítővel teljesen tönkretesszük, pontosabban eltömítjük az anyag nedvszívó szálait. Az öblítőben található kémiai anyagok ugyanis hosszú távon beépülnek a törölköző szerkezetébe, és nem csupán durva tapintású lesz a textília, de még a vízfelvevő képessége is csökken. Helyette inkább használjunk ecetet és mosáshoz való illóolajokat, így egyszerre őrizhetjük meg a törölköző puhaságát, illatát és tartósságát is. 

öblítővel mosni

Fotó: Getty Images

Vízlepergető ruha

Miközben a nedvszívó anyagoknál az öblítő csökkenti a felvevő képességet, addig a vízlepergető textíliáknál épp ellenkezőleg, megnövelheti azt, ami ugyebár ellentétes hatás eredeti funkciójukkal. Az öblítőkben található lágyító anyagok bevonják a ruhák szálait, letapadva nem engedik távozni a párát, ennek következtében csökkenhet az anyagok víztaszító és légáteresztő képessége is. Az ilyen típusú ruházatot jobb, ha csak kevés természetes mosószerrel, például mosódióval, a legalacsonyabb centrifuga fokozaton mossuk. 

Mikroszálas anyag

A sokoldalú mikroszálas anyagok szuperereje abban rejlik, hogy a szorosan összefonódott vékony, finom szálak még a legdurvább felszín mélyére is bejutnak, hogy ott mechanikusan eltávolítsák a por és zsírmaradványokat, akár vegyszerek nélkül. Ez nemcsak egyszerűvé teszi a takarítást, hanem környezetbaráttá is, mivel kevesebb tisztítószerrel kell dolgoznunk. Azonban nem akkor, ha öblítővel mossuk ki őket, mert ez több szempontból rontja a szövetszálak bonyolult szerkezetét és ezáltal az anyag hatékonyságát. Csak mossuk ki a mikroszálas kendőket alaposan vízzel, majd hagyjuk megszáradni, és már újra használhatóak.

Fürdőruha

Amennyiben szeretnénk sokáig megőrizni fürdőruhánk minőségét, akkor jobb, ha nem öblítővel mossuk át egy kiadós strandolás után. Amellett, hogy csökkentheti a fürdőruha vízlepergető tulajdonságát, a lágyító hatás miatt az anyag veszíthet rugalmasságából és a fürdőruha kinyúlhat, használat közben elmozdulhat. Ehelyett kímélő mosási programban, maximum 30 fokon, centrifuga nélkül tisztítsuk meg, ha pedig biztosra akarunk menni, használjunk hozzá speciális mosózsákot. 

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu