Több okból is megnehezítik az elalvást.

Felmérések szerint a magyar lakosság legalább 70%-ánál jelentkezett már valamilyen szintű alvászavar. Bár korábban is sokakat érintett (Jennifer Aniston például alvajáró volt), manapság világszerte lényegesen gyakoribb problémává vált (ahogyan az alvásfóbia is). A jelenség oka sokrétű, bár a szakértők szerint a lefekvéshez közeli étkezésnek jóval nagyobb szerepe lehet, mint gondolnánk (azt például tudtad, hogy már a délutáni kávé is megnehezítheti az elalvást?).

„Alvászavart nemcsak a felborult napirend és a folyamatos stressz okozhat, hanem maga az étkezés is. Ez esetben a vércukorszint megugrik, ami a cirkadián ritmusra, vagyis a szervezet alvás-ébrenlét ciklusára is hatással lehet. Így éjszaka gyakran ébredhetünk emésztési zavarokra, gyomorégésre, másnap pedig fejfájásra” – felelte Carleara Weiss alvásszakértő a Huffpost kérdésére. Weiss szerint lefekvés előtt két-három órával érdemes leállni a falatozással, és az sem mindegy, mit eszünk vagy iszunk vacsorára. Utánajártunk, mit érdemes elkerülni a szakértők szerint.

Tejtermékek

A Journal of Clinical Sleep Medicine című tudományos folyóiratban közzétett kutatás 2016-ban összefüggést talált a telített zsírok és az alvászavarok között. És mint tudjuk, a tejtermékek – főleg a sajtok – magas telített zsírtartalommal rendelkeznek. Mivel nehezebben emészthetőek, könnyebben felriaszthatnak éjszaka, hiszen nem csak a bélműködést fokozzák, de a gyomrot is megterhelik – ellentétben a cukormentes növényi tejekkel és zsírszegény joghurtokkal, amik barátságosabb alternatívák lehetnek.

Csípős ételek

Szó se róla, imádjuk, de a tortilla chips salsa szószba mártogatva nem a legjobb választás – legalábbis késő este, lefekvés előtt. A kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a fűszeres ételekben található kapszaicin (ami első sorban csípős paprikafélékben fordul elő) nem csak a testhőmérsékletet fokozza, de az alvászavarok kockázatát is növeli. Emellett nagyobb valószínűséggel okoz emésztési zavarokat, illetve savas refluxot, mint az enyhén fűszerezett finomságok.

Cukros és sós nassolnivalók

Nincs esti mozizás sós burgonyachips, pattogatott kukorica (amiről nemrég ijesztő dolgok láttak napvilágot), kekszek, édességek nélkül – a szakértők szerint azonban érdemes könnyes búcsút venni tőlük, amennyiben tényleg pihentető éjszakát szeretnénk. Ezek az ételek ugyanis magas cukor- és szénhidráttartalmúak, ami megemeli a vércukorszintet, ebből kifolyólag pedig az alvást is megnehezítik. Persze ez nem jelenti a nassolás végét, és jó hír, hogy egészséges alternatívákkal – például magokkal, cukrozatlan asztalt gyümölcsökkel és étcsokival – nem lőhetünk mellé (persze csak ha mértékkel fogyasztjuk őket), hiszen a vércukorszint alacsony marad, a testhőmérséklet és pulzusszám pedig csökken.

„A feldolgozott élelmiszerek, magas nátrium-, cukor- és zsírtartalmú nassolnivalók negatívan befolyásolják az alvásidőt, és rossz alvásminőséget eredményeznek”

– figyelmeztet Weiss.

Alkohol

Egy pohár bor elkortyolása után ugyan könnyen elálmosodhatunk, de a kutatások szerint valójában az ellenkező hatása érvényesül. „Ugyan tényleg elálmosít, de alvás közben növeli az éjszakai ébredések számát, ami rossz alvásminőséghez vezet hosszú távon. Két-három órával lefekvés előtt már nem érdemes fogyasztani” – javasolja Weiss.

Kiemelt kép: Getty Images